Έντυπη Έκδοση

Οικολόγοι - Πράσινοι: Εχουν ονοματεπώνυμο οι υπεύθυνοι

«Τώρα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Και η κυβέρνηση ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την τεράστια καταστροφή που είναι περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική και θα την πληρώνουν και τα παιδιά μας για πολλά χρόνια. Τα παθήματα του 2007 δεν έγιναν μαθήματα».

Ο Νίκος Χρυσόγελος εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων έθεσε το θέμα των πρόσφατων πυρκαγιών στη βάση ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την ανικανότητά της». Οπως είπε στη συνέχεια το μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων «οι πολιτικές ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και απαιτούμε να αναληφθούν άμεσα και πλήρως». Συγκεκριμένα, ζήτησε τις παραιτήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου, των υφυπουργών Χρήστου Μαρκογιαννάκη και Θανάση Νάκου και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά. Επίσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη και του υφυπουργού Κώστα Κιλτίδη. Δεν άφησε όμως εκτός κριτικής και των υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά «που στη δική του οικοδομή δεν τήρησε τον νόμο και τους πολεοδομικούς κανονισμούς, και δηλώνει τώρα ότι... θα επιβάλει την τήρηση του νόμου στις καμένες περιοχές».

Εκτός των παραιτήσεων που ζήτησαν, οι Οικολόγοι Πράσινοι υπέβαλαν και σειρά προτάσεων. Οπως σημειώνουν μεταξύ άλλων είναι αναγκαία:

* Μια συνεκτική πολιτική για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών.

* Το κύριο βάρος της πολιτικής προστασίας των δασών πρέπει να δοθεί στην αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας.

* Η δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο θα ενσωματώνονται όλες οι περιβαλλοντικού αντικειμένου υπηρεσίες και στο οποίο θα ανήκει και η αναδιοργανωμένη Δασική Υπηρεσία.

* Η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης, στον οποίο θα συνεργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες με τη δασοπυρόσβεση υπηρεσίες (Δασική, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) κάτω από ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και με υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων για την άμεση επέμβασή τους και την αποτελεσματική κατάσβεση των πυρκαγιών.

* Στον τομέα της προστασίας από πυρκαγιές και της δασοπυρόσβεσης πρέπει να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο στις τοπικές κοινωνίες, αφού όμως τους δοθεί κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμός, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας.

* Η σύνταξη των δασικών χαρτών, που είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας.

* Ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο. Σε νομοθετικό επίπεδο η αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος με στόχο να περιοριστεί η προστασία των δασών θα ήταν καταστροφική.

* Εφαρμογή του νόμου. Καμία ώς τώρα κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε δραστικά μέτρα τιμωρίας του παραβάτη. Στην Ελλάδα «ο ρυπαίνων δεν πληρώνει» και «ο αυθαιρετών νομιμοποιείται».

* Η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να λαμβάνει υπόψη την υποχρέωση διατήρησης του δασικού χαρακτήρα των περιοχών (χωρίς αλλαγές χρήσεων γης).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Οικολόγοι Πράσινοι
Σχετικά θέματα: Κυβερνητικές ευθύνες
Αναζητεί διέξοδο με ανασχηματισμό ή με πρόωρες
Ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να κάνουν αναδάσωση
«Αβουλη η κυβέρνηση, μας οδήγησε στην καταστροφή»
Απλά την προσπερνούν
Για το ίδιο θέμα
Αναζητεί διέξοδο με ανασχηματισμό ή με πρόωρες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικές ευθύνες
Αναζητεί διέξοδο με ανασχηματισμό ή με πρόωρες
Οικολόγοι - Πράσινοι: Εχουν ονοματεπώνυμο οι υπεύθυνοι
Ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να κάνουν αναδάσωση
«Αβουλη η κυβέρνηση, μας οδήγησε στην καταστροφή»
Απλά την προσπερνούν
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Στο DNA της Ν.Δ. η φαυλότητα
Συνέδριο ΣΥΝ
Προς συνέδριο, με αντιρρήσεις από Αλαβάνο
Περικλής Κοροβέσης
«Δεν είμαι απολογούμενος. Πηγαίνω να ακούσω τι έχει να πει η ηγεσία του ΣΥΝ»
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Διαφωνούν Μπενάκη, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ
Αίτημα αποφυλάκισης Θοδωρή Ηλιόπουλου
Τσίπρας: Να εξεταστεί η αποφυλάκιση του Ηλιόπουλου
ΝΑΤΟ
Ανιχνευτής διαθέσεων ο Ράσμουσεν
Κύπρος
Ο Χριστόφιας διαψεύδει τον Ταλάτ για τα έγγραφα