Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Προς συνέδριο, με αντιρρήσεις από Αλαβάνο

Το ηγετικό πρόβλημα που έχει ανακύψει στον ΣΥΝ, οι σχέσεις του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον της πολιτικής συμμαχίας της Αριστεράς θα κριθούν σ' ένα έκτακτο συνέδριο του κόμματος της Αριστεράς το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Αλαβάνος: Δεν ενδιαφέρει την κοινωνία το Συνέδριο Αλαβάνος: Δεν ενδιαφέρει την κοινωνία το Συνέδριο Η πρόταση που έκανε χθες, στη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από εισήγηση του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν άφησε ικανοποιημένα τέσσερα από τα στελέχη που προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα, ενώ άλλα τρία στελέχη του κόμματος που προέρχονται από την Ανανεωτική Πτέρυγα, περιγράφοντας τη θέση τους, είπαν ότι το έκτακτο συνέδριο δεν προσφέρει κάτι, καθώς το μοναδικό θέμα που υπάρχει προς επίλυση είναι αυτό της ηγεσίας. Εάν δηλαδή μελλοντικά θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος ή ο Αλέξης Τσίπρας. Επτά από τα υπόλοιπα από τα παρόντα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, ενώ ένα δεν ξεκαθάρισε τη θέση του. «Πετύχαμε μια νίκη υπέρ του κόμματος και όχι ισορροπιών των τάσεων», είπε στην «Ε» συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, που θα τοποθετηθεί στην πρόταση για έκτακτο συνέδριο. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που ζητούσαν «ξεκαθάρισμα», καλώντας τον Τσίπρα να κάνει έκτακτο συνέδριο «ανασυγκρότησης του ΣΥΝ και επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ». Στελέχη που, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, προέρχονται και από τις δύο κυρίαρχες τάσεις του ΣΥΝ.

Στην ηγεσία του κόμματος το ενδεχόμενο του έκτακτου συνεδρίου είχε τεθεί ως σκέψη την επομένη των ευρωεκλογών. Και φούντωσε όταν δημοσιοποιήθηκε η πολιτική κόντρα του Αλέκου Αλαβάνου με τον Αλέξη Τσίπρα. Στην Κεντρική Επιτροπή που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας, πέτυχε μια πρώτη νίκη αφού εξελέγη νέος γραμματέας ένα στέλεχος του κόμματος που δεν ταυτίζεται με κάποια από τις δύο κυρίαρχες τάσεις και θεωρείται «προεδρικός». Στη συνεδρίαση του Ιουλίου είχε αποφασιστεί η διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο το γεγονός ότι τα προβλήματα, όπως εκείνο της ηγεσίας όσο και των σχέσων του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεναν, επανέφεραν τις σκέψεις για έκτακτο συνέδριο.

Η αντίδραση του Αλέκου Αλαβάνου, στην πρόταση για έκτακτο συνέδριο ήταν τουλάχιστον αρνητική: «Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει για το κάθε κόμμα αν θα κάνει Τακτικό, αν θα κάνει Εκτακτο, αν θα κάνει Διαρκές Συνέδριο, αν θα κάνει Συνέδριο με ολίγη ή Συνέδριο γλυκύ βραστό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η θέση της Αριστεράς, κατά τη γνώμη μου, είναι δίπλα στους αμπελουργούς, δίπλα στους αγρότες, δίπλα στους μετανάστες που είναι στο συσκευαστήριο που είμαστε τώρα, δίπλα στους ανέργους, δίπλα στους μαγαζάτορες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, για την αντιμετώπιση της επίθεσης της Ν.Δ. και για να δημιουργηθούν συνθήκες για μια πραγματικά μεγάλη και ουσιαστική αλλαγή».

Οσα είπε ο Αλέκος Αλαβάνος απέφυγε να σχολιάσει η ηγεσία του ΣΥΝ. Λίγο νωρίτερα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσει έκτακτο συνέδριο. Οπως είπε: «Δυστυχώς, από την επομένη των ευρωεκλογών, ο χώρος μας παρουσιάζει μια εικόνα απόλυτα προβληματική. Μια εικόνα εντελώς αναντίστοιχη με την εμπιστοσύνη και την ελπίδα με τις οποίες η Αριστερά θέλησε να εμπνεύσει το προηγούμενο διάστημα την ελληνική κοινωνία». Και υποστήριξε ότι η μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι να δοθεί ο λόγος στα μέλη του κόμματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
«Η Αριστερά δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου», λέει ο Αλ. Αλαβάνος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικές ευθύνες
Αναζητεί διέξοδο με ανασχηματισμό ή με πρόωρες
Οικολόγοι - Πράσινοι: Εχουν ονοματεπώνυμο οι υπεύθυνοι
Ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να κάνουν αναδάσωση
«Αβουλη η κυβέρνηση, μας οδήγησε στην καταστροφή»
Απλά την προσπερνούν
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Στο DNA της Ν.Δ. η φαυλότητα
Συνέδριο ΣΥΝ
Προς συνέδριο, με αντιρρήσεις από Αλαβάνο
Περικλής Κοροβέσης
«Δεν είμαι απολογούμενος. Πηγαίνω να ακούσω τι έχει να πει η ηγεσία του ΣΥΝ»
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Διαφωνούν Μπενάκη, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ
Αίτημα αποφυλάκισης Θοδωρή Ηλιόπουλου
Τσίπρας: Να εξεταστεί η αποφυλάκιση του Ηλιόπουλου
ΝΑΤΟ
Ανιχνευτής διαθέσεων ο Ράσμουσεν
Κύπρος
Ο Χριστόφιας διαψεύδει τον Ταλάτ για τα έγγραφα