Έντυπη Έκδοση

Ο Χριστόφιας διαψεύδει τον Ταλάτ για τα έγγραφα

Οι αμφισβητήσεις, οι αιχμές και η έντονη κριτική που διατυπώθηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων κατά του προέδρου Χριστόφια, όσον αφορά το χειρισμό του Κυπριακού, στο παγκόσμιο συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, αποκαλύπτουν για μία ακόμη φορά τις δύο σχολές σκέψης και στρατηγικής που υπάρχουν στο Κυπριακό.

Μία ακριβώς εβδομάδα πριν από την έναρξη του β' γύρου των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ (στις 3 Σεπτεμβρίου) αποκαλύπτεται και πάλι ότι στο ελληνοκυπριακό μέτωπο υπάρχουν σοβαρά ρήγματα, τα οποία ο πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί, πλην ματαίως, να συγκολλήσει. Ο κ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ ανησυχούν έντονα από την ανοικτή κριτική που ασκούν κατά του προέδρου οι ηγεσίες των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ όσον αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού και τις διανοιγόμενες προοπτικές, που δεν είναι καθόλου καλές. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις στο Κυπριακό δεν προκάλεσαν έκπληξη στους συνέδρους διότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται κάθε χρόνο. Από την πλευρά του ο Χριστόφιας παρουσιάζεται ικανοποιημένος, διότι η ηγεσία των Οργανώσεων Αποδήμων Κυπρίων επιδοκιμάζει την πολιτική του στο Κυπριακό διότι έβγαλε την ελληνοκυπριακή πλευρά από την απομόνωση μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004.

Τα 30 έγγραφα

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε τους ισχυρισμούς Ταλάτ ότι τάχα υπάρχουν 30 κοινά έγγραφα με συγκλίσεις στο Κυπριακό. Τόνισε ότι όλα τα έγγραφα των απευθείας διαπραγματεύσεων έχουν δοθεί σε όλα τα κόμματα που μετέχουν του Εθνικού Συμβουλίου. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλου για κακούς χειρισμούς, απάντησε ότι η ηγεσία των αποδήμων είπε ακριβώς το αντίθετο. Οι απόδημοι, πρόσθεσε, που ζουν και αγωνίζονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ευχαρίστησαν τον πρόεδρο για την πολιτική που ακολούθησε και έβγαλε την Κύπρο από τη γωνία. Και τώρα, τόνισε, βρισκόμαστε βήματα μπροστά.

Ο Μ. Κυπριανού

Ο ΥΠΕΞ Μ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε αριθμό θεμάτων. Ο κ. Κυπριανού, που ενημέρωνε τους απόδημους για το Κυπριακό, πρόσθεσε ότι η σύγκλιση επήλθε κατά κύριο λόγο σε δευτερεύοντα θέματα, ενώ στα βασικά -εδαφικό, περιουσιακό, έποικοι, ασφάλεια, εγγυήσεις- υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές. Τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την ορολογία του «πάρε - δώσε», την οποία εισάγει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Δεν πρόκειται, είπε, για παζάρι αλλά για διαπραγμάτευση του μέλλοντος της χώρας και ενός συστήματος διακυβέρνησης που πρέπει να είναι και βιώσιμο και αποδοτικό. Επομένως, ανέφερε, θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί η κάθε λεπτομέρεια και το κάθε θέμα χωριστά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτσά, κάλεσε τον κ. Χριστόφια να κατονομάσει ποιες αλλαγές αναμένει από την Τουρκία στο Κυπριακό, ταυτόχρονα δε κάλεσε τον πρόεδρο να μην επικρίνει την Αγκυρα για το Κυπριακό. Για την επίσκεψη του γ.γ. του ΟΗΕ στη Λευκωσία είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη εξέλιξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Κύπρος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικές ευθύνες
Αναζητεί διέξοδο με ανασχηματισμό ή με πρόωρες
Οικολόγοι - Πράσινοι: Εχουν ονοματεπώνυμο οι υπεύθυνοι
Ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να κάνουν αναδάσωση
«Αβουλη η κυβέρνηση, μας οδήγησε στην καταστροφή»
Απλά την προσπερνούν
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Στο DNA της Ν.Δ. η φαυλότητα
Συνέδριο ΣΥΝ
Προς συνέδριο, με αντιρρήσεις από Αλαβάνο
Περικλής Κοροβέσης
«Δεν είμαι απολογούμενος. Πηγαίνω να ακούσω τι έχει να πει η ηγεσία του ΣΥΝ»
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Διαφωνούν Μπενάκη, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ
Αίτημα αποφυλάκισης Θοδωρή Ηλιόπουλου
Τσίπρας: Να εξεταστεί η αποφυλάκιση του Ηλιόπουλου
ΝΑΤΟ
Ανιχνευτής διαθέσεων ο Ράσμουσεν
Κύπρος
Ο Χριστόφιας διαψεύδει τον Ταλάτ για τα έγγραφα