Έντυπη Έκδοση

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Διαφωνούν Μπενάκη, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Η έντονη διαφωνία της πρώην προέδρου της Βουλής Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη στις κυβερνητικές προτάσεις για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Δένδιας: Υπέρ του κύρους Δένδιας: Υπέρ του κύρους Παράλληλα, η κυβέρνηση διά του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια φάνηκε διατεθειμένη να αφαιρέσει και το τελευταίο φύλλο συκής, για το οποίο έφερε την πρότασή της στη Βουλή. Τη διάταξη, δηλαδή, με την οποία απαιτούνταν έξι χρόνια, αντί των πέντε που ισχύουν σήμερα, για την παραγραφή των αδικημάτων υπουργών.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε σοβαρότατες ενστάσεις στην πρόταση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τη δημιουργία τριμελούς δικαστικού συμβουλίου το οποίο θα αποφαίνεται για τη βάσιμη πιθανολόγηση ποινικής ευθύνης υπουργού όταν μια υπόθεση αποστέλλεται στο Κοινοβούλιο. Οι ενστάσεις της συνίστανται στο ότι αφενός θα δοθεί ενδεχομένως η εντύπωση ότι η Βουλή δεν μπορεί ή δεν θέλει να ασκήσει την αποκλειστική εξουσία που της παρέχεται από το Σύνταγμα. Και αφετέρου στο ότι η εκάστοτε αντιπολίτευση θα μπορεί να θεωρεί ότι οι αποφάσεις του δικαστικού συμβουλίου αποτελούν προϊόν πιέσεων.

Βενιζέλος: Επικίνδυνη πρόταση Βενιζέλος: Επικίνδυνη πρόταση Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την πρόταση επικίνδυνη, ανεφάρμοστη και αντισυνταγματική. Τόσο ο ίδιος όσο και οι έτεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης και Φ. Πετσάλνικος υποστήριξαν ότι η κυβερνητική πρόταση κατατίθεται απλώς για το θεαθήναι. Και καταλόγισαν στην κυβερνητική πλευρά ότι είναι η ίδια που καταστρατήγησε το Σύνταγμα, αφού απουσίαζε από τις συνεδριάσεις για την υπόθεση του Βατοπεδίου και έκλεισε εσπευσμένα τη Βουλή οδηγώντας σε παραγραφή των τυχόν τελεσθέντων από υπουργούς αδικημάτων.

Δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία, έκρινε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.

Μόνος σύμφωνος με την κυβερνητική πρόταση επί της αρχής ήταν ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ) που όμως ζήτησε να κοινοποιούνται και στα κόμματα οι δικογραφίες που φτάνουν στη Βουλή, εκτός του δικαστικού συμβουλίου.

Μπενάκη: Εξουσία από το Σύνταγμα Μπενάκη: Εξουσία από το Σύνταγμα Κάτι που δεν απέκλεισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας. Ο τελευταίος παραδέχτηκε μεν ότι η διάταξη δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε ότι θα διευκολύνει το πολιτικό σύστημα υπέρ του κύρους της Βουλής και εις βάρος της κομματικής συστράτευσης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβερνητικές ευθύνες
Αναζητεί διέξοδο με ανασχηματισμό ή με πρόωρες
Οικολόγοι - Πράσινοι: Εχουν ονοματεπώνυμο οι υπεύθυνοι
Ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να κάνουν αναδάσωση
«Αβουλη η κυβέρνηση, μας οδήγησε στην καταστροφή»
Απλά την προσπερνούν
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Στο DNA της Ν.Δ. η φαυλότητα
Συνέδριο ΣΥΝ
Προς συνέδριο, με αντιρρήσεις από Αλαβάνο
Περικλής Κοροβέσης
«Δεν είμαι απολογούμενος. Πηγαίνω να ακούσω τι έχει να πει η ηγεσία του ΣΥΝ»
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Διαφωνούν Μπενάκη, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ
Αίτημα αποφυλάκισης Θοδωρή Ηλιόπουλου
Τσίπρας: Να εξεταστεί η αποφυλάκιση του Ηλιόπουλου
ΝΑΤΟ
Ανιχνευτής διαθέσεων ο Ράσμουσεν
Κύπρος
Ο Χριστόφιας διαψεύδει τον Ταλάτ για τα έγγραφα