Έντυπη Έκδοση

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΦΗΒΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αφγανόπουλα στην πόρτα μας!

Οκτώ χρόνια μετά τον τερματισμό της εξουσίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, εκατοντάδες νεαροί Αφγανοί προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, αναζητώντας εκπαίδευση, δουλειά και μέλλον που δεν μπορούν να έχουν στη χώρα τους. Μεταξύ τους είναι και μερικά παιδιά, κάτω των 12 ετών. Αλλά οι περισσότεροι είναι έφηβοι.

Μόνο στη Νορβηγία, από τους 1.417 ανήλικους που έχουν ζητήσει άσυλο ώς τώρα, οι 1.003 είναι Αφγανοί... (φωτ. Reuter) Μόνο στη Νορβηγία, από τους 1.417 ανήλικους που έχουν ζητήσει άσυλο ώς τώρα, οι 1.003 είναι Αφγανοί... (φωτ. Reuter) Ηάφιξή τους στην Ευρώπη δίνει νέα διάσταση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, ενώ δημιουργεί πολλές προκλήσεις στα συστήματα προστασίας των χωρών που διασχίζουν, χωρών που βάσει των διεθνών και εθνικών νομοθεσιών έχουν υποχρέωση να τους προστατεύουν. Η Ε.Ε. δεν έχει στατιστικά δεδομένα για τον αριθμό των ξένων παιδιών που φτάνουν μόνα τους στις χώρες της. Τα στατιστικά των οργανώσεων βοηθείας και των κυβερνητικών υπηρεσιών διαφέρουν πολύ. Ωστόσο, κατά την εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» οι αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτους Αφγανούς ανηλίκους δείχνουν ότι στην Ευρώπη είναι χιλιάδες. Γιατί είναι πολλοί περισσότεροι οι νεαροί Αφγανοί που δεν καταθέτουν αιτήσεις. Πέρυσι 3.090 ανήλικοι Αφγανοί ζήτησαν άσυλο σε Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Γερμανία. Στις ίδιες χώρες, το 2007 οι αιτήσεις ήταν μόλις 1.489. Στη Βρετανία οι αιτήσεις αυξήθηκαν από 1.100 το 2007 σε 1.700 πέρυσι.

Δαρμένα και κουρασμένα...

Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι από τους 1.417 ανήλικους που έχουν ώς τώρα ζητήσει άσυλο, οι 1.003 είναι Αφγανοί. Για πρώτη φορά φέτος οι Αφγανοί ξεπέρασαν τους νεαρούς μετανάστες από τις υποσαχάριες χώρες που ζήτησαν άσυλο στις Υπηρεσίες Προστασίας Παιδιών στο Παρίσι. Φτάνουν δαρμένα και πολύ κουρασμένα, αλλά μετά από μία εβδομάδα είναι πάλι παιδιά. Το πρώτο που ζητάνε είναι πώς θα βρουν χαρτιά, πού θα πάνε σχολείο και μετά πού θα βρουν δουλειά. Τα περισσότερα όμως δεν μένουν στα σχολεία, ακόμα κι αν καταφέρουν να φτάσουν ώς την πόρτα τους. Η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» οργανώνει ειδική συνάντηση υπό την αιγίδα της σουηδικής προεδρίας, στις 15 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο την προστασία όλων των ανηλίκων στην Ε.Ε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν
Σχετικά θέματα: Αφγανιστάν
Ο αμερικανικός στρατός έχει υπό παρακολούθηση δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν
Ταλιμπάν: Δεν ευθυνόμαστε για τη σφαγή στην Κανταχάρ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Αφγανόπουλα στην πόρτα μας!
Ο αμερικανικός στρατός έχει υπό παρακολούθηση δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν
Ταλιμπάν: Δεν ευθυνόμαστε για τη σφαγή στην Κανταχάρ
ΗΠΑ
Ο κύκλος των χαμένων αδελφών
Ιταλία
Ποιος είναι αυτός ο τυχερός...
Μεσανατολικό
Ισραηλινή επανεκκίνηση
Άλλες ειδήσεις
Μας πήρανε με τις τομάτες
2012: ένας πλανήτης για 7 δισ. ανθρώπους
Γερμανία: σάλος με το εμπόριο διδακτορικών τίτλων σε φοιτητές
Καρκίνος του μαστού: ερωτηματικά για τη χρήση ταμοξιφένης