Έντυπη Έκδοση

Ποιος είναι αυτός ο τυχερός...

Ενα κρίνο είναι σκαλισμένο σε μία από τις αψιδωτές καμάρες της κεντρικής πλατείας του Μπανιόνε, μιας πανέμορφης ορεινής μεσαιωνικής κωμόπολης της Τοσκάνης, που ζήτημα είναι οι κάτοικοί της να ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες:

Το μπαρ «Biffi» στο Μπανιόνε. Εδώ πουλήθηκε το τυχερό δελτίο των 146.900.000 ευρώ! Και η κωμόπολη της Τοσκάνης μικρή, και οι κάτοικοι κλειστοί, καχύποπτοι και ο «ύποπτος» ένας. Αλλά ποιος; (φωτ. ΑΠΕ, Reuter) Το μπαρ «Biffi» στο Μπανιόνε. Εδώ πουλήθηκε το τυχερό δελτίο των 146.900.000 ευρώ! Και η κωμόπολη της Τοσκάνης μικρή, και οι κάτοικοι κλειστοί, καχύποπτοι και ο «ύποπτος» ένας. Αλλά ποιος; (φωτ. ΑΠΕ, Reuter) «Ο θρύλος λέει πως αν το τρίψεις τρεις φορές θα σου φέρει τύχη», λέει ο Τζιανφράνκο Λαζερόνι, δήμαρχος του Μπανιόνε. «Ολοι εδώ το έχουν κάνει, αλλά μόνο μια φορά, αυτή τη φορά, δούλεψε μόνο για έναν».

Ποιος είναι ο ένας; Ο άγνωστος -ακόμα- κάτοικος του Μπανιόνε που κέρδισε το περασμένο Σάββατο το μεγαλύτερο τζακ-ποτ στην ιστορία της Ευρώπης, 146,9 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ! Τόσα κλήρωσε το ιταλικό λόττο, το Superenalotto, έπειτα από 86 συνεχόμενα τζακ-ποτ επί ένα εξάμηνο. Το τυχερό δελτίο, αξίας μόλις δύο ευρώ, είχε συμπληρωθεί στο (διασημότερο πλέον μπαρ στην Ιταλία), το μπαρ «Biffi» στο Μπανιόνε.

Φυσικά όλοι πανηγύρισαν εκεί για τα καλά. Και βέβαια, έξω από το «τυχερό» μπαρ είναι ακόμα κρεμασμένη η επιγραφή «Εδώ πουλήθηκε το δελτίο των 146.900.000 ευρώ». Ομως, όπως αντιστοίχως συμβαίνει σε κάθε μικρή, κλειστή κοινωνία που τη συνταράσσουν τέτοια ξαφνικά γεγονότα, έστω και ευχάριστα, τώρα οι κάτοικοι βιώνουν τα συμπτώματα του σοκ. Και καχυποψία, πολλή καχυποψία. Ποιος είναι τελικά ο τυχερός και δεν το λέει; Στους «υπόπτους» από την πρώτη στιγμή συμπεριέλαβαν τον ιδιοκτήτη του μπαρ, τον 47χρονο Βάνι Σιμονέτι, που το Σαββατόβραδο εκείνο είχε κεράσει αναρίθμητα μπουκάλια με σπουμάντε-σαμπάνια. «Ζήσαμε στιγμές ευφορίας. Αλλά δεν είμαι εγώ ο νικητής», λέει. Καθισμένοι σε πέτρινα πεζούλια, οι γέροι του χωριού συζητούν ανήσυχοι. «Αν ήμουν εγώ, θα φοβόμουν να γυρίσω σπίτι το βράδυ», λέει ένας.

Εχει αιτία και όνομα αυτή η ανησυχία: Σε δημοσίευμά της, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ανέφερε ότι τώρα, η Ντρανγκέτα, η μαφία της Καλαβρίας, ζητάει το μερίδιό της από τα κέρδη -το ένα τρίτο...

Πάντως, τα κέρδη του πρέπει να τα διεκδικήσει ο τυχερός μέσα σε διάστημα 60 ημερών, αλλιώς τα καρπώνεται το κράτος.

(Πηγή: «The Times»)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Αφγανόπουλα στην πόρτα μας!
Ο αμερικανικός στρατός έχει υπό παρακολούθηση δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν
Ταλιμπάν: Δεν ευθυνόμαστε για τη σφαγή στην Κανταχάρ
ΗΠΑ
Ο κύκλος των χαμένων αδελφών
Ιταλία
Ποιος είναι αυτός ο τυχερός...
Μεσανατολικό
Ισραηλινή επανεκκίνηση
Άλλες ειδήσεις
Μας πήρανε με τις τομάτες
2012: ένας πλανήτης για 7 δισ. ανθρώπους
Γερμανία: σάλος με το εμπόριο διδακτορικών τίτλων σε φοιτητές
Καρκίνος του μαστού: ερωτηματικά για τη χρήση ταμοξιφένης