Έντυπη Έκδοση

ΣΑΚΗΣ ΜΠΟΥΛΑΣ

«Ξοδεύω πολλά, είμαι ένα καταναλωτικό τέρας»

Στο περιβάλλον του τον προόριζαν για δικηγόρο, μια και ήταν καλός στα θεωρητικά (και παρλαπίπας, όπως λέει), αλλά εκείνος προτίμησε τις μουσικές σκηνές και το σανίδι. Επαιξε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, έβγαλε δίσκους με τα τραγούδια του, γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον Καββαδία και τον Μαρκόπουλο, και πέρασε μια ταραγμένη νεότητα, όπως άλλωστε όριζαν οι καιροί. Αυτήν την εποχή ασχολείται μόνο με τα γυρίσματα της νέας σειράς του Mega «Η οικογένεια βλάπτει», στην οποία θα πρωταγωνιστεί. Οσο για πολιτικούς, εκλογές και ντιμπέιτ, δεν μιλά. Αφού δεν μπορεί πια να εκφραστεί μέσα από κανέναν πολιτικό χώρο, προτιμά να αλλάξει θέμα.

Δεν σε ενδιαφέρει, δηλαδή, καθόλου η πολιτική;

«Η πολιτική είναι σαν μια γκόμενα που με έχει κερατώσει, που με έχει προδώσει. Δεν βλέπω φως πουθενά. Νιώθω ότι είμαστε παγιδευμένοι σε ένα παγκόσμιο παιχνίδι ρεμούλας. Εχουμε γίνει όλοι ξαφνικά κότες και υπήκοοι».

Στα εκλογικά πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών σε καλούν;

«Το τηλέφωνο χτυπάει συνέχεια για τέτοιες προσκλήσεις, αλλά δεν πάω».

Γιατί;

«Αισθάνομαι ότι μας καλούν για να προσελκύσουν τηλεθεατές. Οτι στα πολιτικά πάνελ της TV καλούν τους καλλιτέχνες για κράχτες. Σαν γλάστρες σε ένα πάνελ "σοφών". Σιγά μη νοιάζει τον όποιο δημοσιογράφο η γνώμη μου. Εχω πάει και είδα τι γίνεται. Τους ενδιέφερε μόνο να πω κανένα αστείο να γελάσουνε. Κι όταν έφτανε η σειρά μου να καταθέσω την άποψή μου, είχε τελειώσει ο χρόνος».

Μήπως το γεγονός ότι είσαι προβεβλημένο πρόσωπο με επαγγελματικές επιτυχίες, σε κάνει πολύ καχύποπτο ή επιφυλακτικό;

«Το ρωτάς στον πιο ακατάλληλο άνθρωπο αυτό, γιατί ποτέ δεν πίστεψα ότι είμαι κάτι σπουδαίο».

Στην προσωπική σου ζωή; Εχεις νιώσει ποτέ ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να σε θέλουν κοντά τους επειδή είσαι γνωστός;

«Ισα ίσα, όταν κάποιος κάποτε μου είπε -επειδή πάντοτε στη ζωή μου μου άρεσαν οι ωραίες γυναίκες- ότι έρχονται μαζί μου επειδή είμαι ο Μπουλάς, απάντησα, "Φυσικά". Δεν με ενοχλούσε καθόλου. Ο καθένας σε μια σχέση δίνει αυτό που έχει. Σίγουρα είμαι ο Μπουλάς και σίγουρα έχω πλάκα και σίγουρα είμαι αναγνωρίσιμος· απλώς, δεν το πουλάω για να κατακτήσω μια γυναίκα».

Πες μου για την καινούργια σειρά.

«Εχει πολλή πλάκα. Κάνω ένα λαμόγιο που τρώει ακόμη και τα λεφτά των παιδιών του, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο στο τέλος το συμπαθείς».

Είσαι ευχαριστημένος, δηλαδή, από το αποτέλεσμα ώς τώρα;

«Δεν έχω αίσθηση αν είναι καλό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το διασκεδάζουμε. Γελάμε πολύ και με τη Χρύσα Ρώπα και με τον Γιάννη Βογιατζή. Ξέρεις, τον ηθοποιό από τις παλιές ελληνικές ταινίες. Φοβερός τύπος. Ζει τον μισό χρόνο στην Αμερική, είναι 82 ετών, κάνει καταδύσεις και ψαρεύει καρχαρίες στον Ατλαντικό».

Στο παρελθόν αμφισβητούσες τους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

«Πάντα εκτιμούσα και θαύμαζα τους αστέρες του ελληνικού σινεμά. Μιλούσαν με τη δουλειά τους και δεν είχαν αυτήν την ανάγκη για προβολή που έχουν οι σημερινοί ηθοποιοί για να επιβιώσουν. Αυτή η ανάγκη για προβολή οδηγεί στην υπερέκθεση και κάνει τελικά τους ανθρώπους να μη σέβονται εμάς τους ηθοποιούς. Να μας ταυτίζουν με τους ρόλους».

Γιατί, το να σε ταυτίζει κάποιος με το ρόλο δείχνει έλλειψη σεβασμού;

«Εάν κάνεις έναν ελαφρύ ρόλο και ο άλλος πιστεύει ότι είσαι έτσι και στη ζωή σου, ότι κάνεις μονίμως καραγκιοζιλίκια, ναι. Οι κωμικοί ηθοποιοί δε είμαστε οι πιο εκτεθειμένοι».

Με τη σατιρική εκπομπή που παρουσιάζατε με τον Σωτήρη Καλυβάτση τι έγινε; Γιατί πήγαν τόσο άσκημα τα πράγματα;

«Είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αν και ξεκινήσαμε με πολύ καλές προοπτικές, οι κειμενογράφοι δεν μας κατάλαβαν ή εμείς δεν μπορέσαμε να τους δώσουμε να καταλάβουν τι θέλαμε. Ετσι, ενώ το κόνσεπτ ήταν πολύ καλό, μείναμε αβοήθητοι. Κάποια στιγμή έπρεπε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Να γίνουμε παραγωγοί, συγγραφείς και σκηνοθέτες. Ηταν πολύ άσκημα. Εγώ έπειτα από τέσσερα χρόνια άρχισα το τσιγάρο. Ο δε Καλυβάτσης στα γυρίσματα ήταν άλλος άνθρωπος. Μπλε μονίμως από το άγχος και τη στεναχώρια».

Σταρ σύστεμ υπάρχει κατά τη γνώμη σου στην Ελλάδα;

«Αμέ. Υπάρχουν άνθρωποι που το υπηρετούν, που το πουλάνε και το υπερασπίζονται. Υπάρχουν καλλιτέχνες υπερτιμημένοι και άλλοι που είναι καταπληκτικοί αλλά μένουν άγνωστοι. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία ιδιότητα και που απλώς περιφέρονται στα κανάλια έχοντας φτιάξει έναν μύθο. Ποιος δημιουργεί το μύθο; Δεν ξέρω. Οι ίδιοι, οι ατζέντηδες, τα κανάλια; Και αυτό δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες, αλλά και δημο- σιογράφους και παρουσιαστές που δεν είναι τίποτα. Εδώ κάποιοι συμπεριφέρονται σαν σταρ με επάγγελμα κριτής σε τάλεντ σόου».

Τα δικά σου σίριαλ τα βλέπουμε και σε πολλές επαναλήψεις· σε ενοχλεί αυτό; Ενας συνάδελφός σου, π.χ., μου είχε πει ότι από τις επαναλήψεις κερδίζεις μόνο θλίψη, γιατί βλέπεις ότι γερνάς.

«Πρώτα πρώτα, θα έχεις διαπιστώσει ότι δεν γερνάω. Εγώ μικραίνω όσο περνάει ο καιρός και γίνομαι πιο νέος. Οσο για τις επαναλήψεις, δεν μ' ενοχλούν καθόλου. Ε, τώρα, αν καμιά φορά το παραχέζουν τα κανάλια...»

Εχουν οικονομικό όφελος οι ηθοποιοί από τις επαναλήψεις;

«Τίποτα. Μόνο το κανάλι κερδίζει».

Δεν μπορείτε να κάνετε επί μέρους συμφωνίες;

«Καλέ, τι συμφωνίες; Ειδικά στις μέρες που διανύουμε; Να φανταστείς ότι φέτος παίρνω τα μισά λεφτά από όσα έπαιρνα πέρσι και πρόπερσι».

Τουλάχιστον, κάνεις καλή διαχείριση χρημάτων;

«Μπα, δεν θα το έλεγα. Ξοδεύω πολλά. Μου αρέσουν τα αυτοκίνητα, τα ρούχα, τα πάντα. Είμαι ένα καταναλωτικό τέρας. Οχι τώρα, πάντα. Από την εποχή της αθωότητας ακόμη, ό,τι φράγκα είχα τα 'σπρωχνα».

Πολλά πάθη σ' εκείνη την εποχή της αθωότητας;

«Υπήρχαν κάποια πάθη. Το τσιγάρο, το φαγητό, οι γυναίκες. Δεν μπορούσα και δεν μπορώ ακόμη να τα διαχειριστώ. Δεν μπορώ να χορτάσω. Ημουν και ακόμη είμαι βουλιμικός σε όλα. Δεν υπάρχει σ' εμένα να πάω να φάω μια τυρόπιτα. Θα φάω το τυροπιτάδικο και μετά δεν θα ξαναφάω για μήνες. Ετσι γεννήθηκα».

Και με το αλκοόλ ίσχυε ό,τι περιγράφεις;

«Ναι».

Εκανες αποτοξίνωση;

«Μόνος μου, όχι σε κλινική. Αν το σκεφτείς, στη ζωή μου έχω πιει λίγο, απλώς ήταν όλο σε μια περίοδο. Επινα δυο-τρεις μήνες τον αγλέουρα και μετά μπορεί να έκανα χρόνια».

Οι σύντροφοί σου πώς το αντιμετώπιζαν;

«Είναι πολύ κουραστικό για τον άλλον, γιατί σε βλέπει να υποφέρεις και δεν ξέρει πώς να σε βοηθήσει. Στις περιπτώσεις αυτές κατεβαίνει ένα μαύρο σεντόνι και λειτουργείς σαν σχιζοφρενικός. Ενώ ξέρεις ποια είναι η πραγματικότητα, δεν θέλεις να έχεις επαφή μαζί της. Υστερα γίνεται αμφίδρομο το πράγμα. Προκαλείς ο ίδιος μια μιζέρια και μετά την αναπαράγεις, τη συνηθίζεις, την κάνεις ζωή. "Θα φτάσω μέχρι το πάτο. Θέλω να δω πώς είναι" λες στον εαυτό σου»

Και έφτασες;

«Ναι, κάποια στιγμή έπιασα πάτο. Ηταν χάλια. Χάλια μαύρα».

who is who

* Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά.

* Καλός μαθητής στο σχολείο, αλλά διάολος, όπως λέει.

* Παλιότερα είχε κατάστημα με έπιπλα.

* Του αρέσουν τα ρολόγια και τα παλιά παιχνίδια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Κύριο θέμα
Αντίο Σάκη!
Για το ίδιο θέμα
Αντίο Σάκη!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Ερωτικό γράμμα προς το σινεμά
Θέατρο
Η ελληνίδα Μις Τζούλια
Ο δολοφόνος θα 'ναι γυναίκα
Ω, οι δυστυχισμένες μέρες
Συνέντευξη Μανώλης Φάμελλος
«Είμαι μια μοναχική πολυφωνία»
Συνέντευξη Λαρς φον Τρίερ
«Κοιτάξτε με, ακόμα τρέμω»
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Οι ταινίες που δεν θα δούμε
Μουσική
Πογκορέλιτς στη Θεσσαλονίκη
Προεκλογικός πολιτισμός
Η Γη της Εξαγγελίας
Επέτειος για τα 60 χρόνια της Λ.Δ. της Κίνας
Η επανάσταση των χρωμάτων
Μια χώρα υπό κατασκευή
Μπεστ σέλερ με ιδεογράμματα
Ο Σούπερμαν φορούσε κόκκινα
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Νέα στέγη για κρυμμένους θησαυρούς
Ο αγιογράφος της ποπ αρτ
Συνέντευξη Νιλ Ντενάρι
Η πτήση του αρχιτέκτονα
Φωτογραφία
Μια Πόλη μαγική
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από το δρόμο στο μουσείο
Βιβλίο
Χρονικό ενός δύσκολου γάμου
Εικαστικά
Μεταξύ Κυκλάδων και Φλωρεντίας
Συνέντευξη
«Ξοδεύω πολλά, είμαι ένα καταναλωτικό τέρας»