Έντυπη Έκδοση

Η πτήση του αρχιτέκτονα

Ο διάσημος αμερικανός αρχιτέκτονας Νιλ Ντενάρι αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα με αεροπλάνο. Ισως να το έχει σχεδιάσει κιόλας, αφού παλαιότερα έκανε για την Aerospatiale (σημερινή Airbus) τεχνικά σχέδια πτερυγίων στροφείων και τρισδιάστατων όψεων από άλλα μέρη αεροσκαφών.

Μια αεροδυναμική τάση χαρακτηρίζει και τα κτίριά του: «Στο Παρίσι, εκτός από την Aerospa-tiale, ήρθα σε επαφή με τη θεωρία του Λε Κορμπιζιέ», μας λέει. «Ηταν ένας κόσμος που ένωνε τη φόρμα με τη μηχανική με πολύ όμορφο τρόπο. Μου άρεσε η τεχνολογία, αλλά η ιδέα της πτήσης ήταν ακόμα πιο συναρπαστική».

Για όλες αυτές τις «Εμμονές» του θα μιλήσει ο Ντενάρι την ερχόμενη Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι το πρώτο του ταξίδι στην Αθήνα και, όπως λέει, δεν βλέπει την ώρα να παέι στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια στο Τέξας. «Εζησα την άνοδο μιας νέας βιομηχανικής αρχιτεκτονικής τη δεκαετία του '60. Λευκά κουτιά, σχεδόν χωρίς κλίμακα, με μεγάλες επιγραφές προκαλούσαν το βλέμμα μου». Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Χιούστον και στο Χάρβαρντ. Σήμερα, με έδρα το γραφείο του στο Λος Αντζελες, παίρνει το ένα βραβείο μετά το άλλο, ενώ έχει χτίσει μια διακεκριμένη ακαδημαϊκή καριέρα.

«Οταν αρχίζω ένα νέο έργο, έχω υπόψη μου τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής, όχι όμως για να τελειοποιήσω παλιές ιδέες, αλλά για να εκφράσω καινούρια πράγματα», μας λέει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαναρχίζω κάθε φορά από την αρχή. Κάθε φορά σημειώνεται μια παράλληλη πρόοδος».

-Τι προσπαθείτε να δείξετε στους άλλους με το έργο σας;

«Δεν λέω ιστορίες και δεν στέλνω μηνύματα μέσω της αρχιτεκτονικής, παρότι είμαι από τους λίγους που πιστεύουν ότι υπάρχει ένα σημειολογικό σύστημα στη δουλειά μας. Σήμερα, η συναισθηματική ανταπόκριση είναι πιθανώς πιο ελκυστική από την "πληροφορία" που δίνει ένα κτίριο. Νομίζω ότι η δουλειά μου "διαβάζεται", αλλά τα μηνύματά της παραδίδονται σε εμπειρική μορφή».

-Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε;

«Να έχω πελάτες που μοιράζονται το όραμα και τον ενθουσιασμό για τις αξίες της αρχιτεκτονικής. Η σκέψη και η εφευρετικότητα προχωράνε συνέχεια, δεν υπάρχουν όρια, ωστόσο, όταν σου γίνεται μια ανάθεση και πρέπει να θέσεις τις ιδέες σου στην υπηρεσία των ανθρώπων, είναι μια ιδιαίτερη στιγμή».

-Πιστεύετε ότι υπάρχει μια τάση εντυπωσιασμού στα μεγάλα κτίρια που κατασκευάζουν οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες; Εχουν γίνει και οι αρχιτέκτονες σταρ;

«Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρήθηκε το εξής: ευκαιρίες για τους αρχιτέκτονες να κάνουν μοναδικά εθνικά και πολιτιστικά έργα και ένα έξυπνο σύστημα κατασκευής και διανομής κτιρίων. Αυτό το βλέπουμε στα θεάματα του 21ου αιώνα, όπως, για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Για μένα ένα κτίριο του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και ένα της Ζάχα Χαντίντ δεν έχουν διαφορά. Κάθε εποχή έχει τους σταρ της, απλώς σήμερα έχουμε περισσότερα μίντια για να μας λένε με ποιους να ασχοληθούμε».

-Σε μια εποχή παγκόσμιων αλλαγών, πώς βλέπετε τον ρόλο σας;

«Αισθάνομαι ότι χρειάζεται καλύτερη στρατηγική και σκέψη για τους τρόπους με τους οποίους η δουλειά μας μπορεί να εντάξει τους ανθρώπους σε ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον. Το θέαμα είναι ευχάριστο, αλλά χρειάζονται και πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχιτεκτονική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Ερωτικό γράμμα προς το σινεμά
Θέατρο
Η ελληνίδα Μις Τζούλια
Ο δολοφόνος θα 'ναι γυναίκα
Ω, οι δυστυχισμένες μέρες
Συνέντευξη Μανώλης Φάμελλος
«Είμαι μια μοναχική πολυφωνία»
Συνέντευξη Λαρς φον Τρίερ
«Κοιτάξτε με, ακόμα τρέμω»
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Οι ταινίες που δεν θα δούμε
Μουσική
Πογκορέλιτς στη Θεσσαλονίκη
Προεκλογικός πολιτισμός
Η Γη της Εξαγγελίας
Επέτειος για τα 60 χρόνια της Λ.Δ. της Κίνας
Η επανάσταση των χρωμάτων
Μια χώρα υπό κατασκευή
Μπεστ σέλερ με ιδεογράμματα
Ο Σούπερμαν φορούσε κόκκινα
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Νέα στέγη για κρυμμένους θησαυρούς
Ο αγιογράφος της ποπ αρτ
Συνέντευξη Νιλ Ντενάρι
Η πτήση του αρχιτέκτονα
Φωτογραφία
Μια Πόλη μαγική
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από το δρόμο στο μουσείο
Βιβλίο
Χρονικό ενός δύσκολου γάμου
Εικαστικά
Μεταξύ Κυκλάδων και Φλωρεντίας
Συνέντευξη
«Ξοδεύω πολλά, είμαι ένα καταναλωτικό τέρας»