Έντυπη Έκδοση

Follow up Ε930 08.02.09

Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη

Από το χειμώνα που κάναμε το ρεπορτάζ στην οδό Σαλαμινίας έχουν μεσολαβήσει οι σαρωτικές «σκούπες» και οι απελάσεις τον Ιούνιο, ένα προεδρικό διάταγμα τον Ιούλιο που χειροτερεύει την κατάσταση και η αποχώρηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τις επιτροπές χορήγησης ασύλου. Ποιος είπε ότι η κυβέρνηση το καλοκαίρι ξυνόταν;

Την προηγούμενη φορά έβρεχε - τώρα έχει λιακάδα. Την προηγούμενη φορά οι νεκροί ήταν 2 - τώρα είναι 3. Κατά τα άλλα, τίποτα δεν έχει αλλάξει στην οδό Σαλαμινίας. Η ατελείωτη ουρά των απελπισμένων είναι η ίδια. Τα μπλόκα των αστυνομικών, οι βρισιές, οι απειλές, τα σπρωξίματα, ίδια. Μόνο που τώρα οι ώρες της αναμονής για τους εκατοντάδες ικέτες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα είναι λίγο ευκολότερες. «Πιο εύκολη η ζέστη από το κρύο» που λέει κι ο Ναμπίλ, ο οποίος επί 9 μήνες στέκεται στην ίδια ουρά. Απελπισμένος; «Αισιόδοξος. Κάποια στιγμή θα μου κάτσει».

Περπατάω στο περίφημο ρέμα της Πέτρου Ράλλη. Σ' αυτό το ρέμα, ξημερώματα Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2008, βρέθηκε νεκρός ο πακιστανός Μοχάμεντ Ασράφ. Στο ίδιο σημείο, στις 6 Δεκεμβρίου βρέθηκε αναίσθητος ο 24χρονος Μαζίρ, που παρέμεινε σε κωματώδη κατάσταση στην Εντατική για 3 μήνες και τελικά ξεψύχησε. Στις 3 Ιανουαρίου '09 ανακαλύφθηκε το πτώμα του Τζχαντζίρ Χοσίν, από το Μπαγκλαντές.

Η αιματοβαμμένη Πέτρου Ράλλη εξακολουθεί να είναι το μοναδικό σημείο υποβολής αιτημάτων ασύλου στην Αττική και τους γύρω νομούς. Εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης συρρέουν εδώ κάθε Παρασκευή για να ποντάρουν σε μια λοταρία διαφορετική από τις άλλες. Αν σταθούν τυχεροί, αν οι αστυνομικοί τούς επιλέξουν, ξημερώματα του Σαββάτου θα πάρουν στα χέρια τους ένα χαρτάκι που θα τους εξασφαλίζει ένα ραντεβού με τις ελληνικές αρχές. Τότε θα περάσουν τα κάγκελα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και θα μπορέσουν να εκθέσουν στην αστυνομία τους λόγους που γίνονται ικέτες για άσυλο στην Ευρώπη.

Από όλους αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν καρτερικά μέσα στο χιόνι ή τον καύσωνα, μονάχα 30 θα πάρουν το ραντεβού - το χειμώνα ήταν 300. Και από αυτούς που, στο τέλος, βιαστικά και πολλές φορές χωρίς καν μεταφραστή, θα διηγηθούν την ιστορία μιας ζωής κατεστραμμένης (συνήθως από τον πόλεμο) στις Αρχές, μόλις 0,015% θα αναγνωριστούν ως πρόσφυγες.

Αυτήν τη στιγμή 30.000 άνθρωποι περιμένουν να μάθουν αν εξασφάλισαν το πολυπόθητο καθεστώς του πρόσφυγα. Μέσα στο καλοκαίρι -και ενώ εξελισσόταν η μεγαλύτερη επιχείρηση «σκούπα» των τελευταίων ετών- η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τις επιτροπές χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Οι θάνατοι ξεσήκωσαν διεθνή κατακραυγή και ανάγκασαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα φέρει αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης του ασύλου. Πράγμα που έγινε με προεδρικό διάταγμα μέσα στον Ιούλιο. Ηταν εκείνο το διάταγμα που οδήγησε στην κομψή διατύπωση της Υπατης Αρμοστείας, πως οι αλλαγές που φέρνει «δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Πίσω όμως από τις λέξεις, η αποχώρησή της από τις επιτροπές σημαίνει ότι η Αρμοστεία δεν ανησυχεί απλώς, αλλά (όπως έγραφε τον Ιούλιο η «Ε») «αποποιείται κάθε ευθύνη για την ωμή παραβίαση διεθνών κανόνων και θέτει την ελληνική κυβέρνηση στο εδώλιο του κατηγορουμένου». «Οι νέες αυτές εξελίξεις είναι πιθανό πως θα καταστήσουν την προστασία στην Ελλάδα ακόμη πιο δύσκολη για εκείνους που τη χρειάζονται» δήλωσε ο Laurens Jolles, περιφερειακός αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Η δευτεροβάθμια εξέταση αιτημάτων ασύλου έχει καταργηθεί από τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα οι αιτούντες να στερούνται τη δυνατότητα προσφυγής εναντίον της πρώτης απόρρι- ψης των αιτημάτων τους. Με το προεδρικό διάταγμα αποκεντρώνονται οι αποφάσεις ασύλου σε περισσότερες από 50 αστυνομικές διευθύνσεις, καταργείται η υπάρχουσα επιτροπή προσφυγών (για τον δεύτερο βαθμό) και ορίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης ως η Αρχή που αποφαίνεται σε δεύτερο βαθμό για τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου (αντί να αφαιρεθούν από την αρμοδιότητα της αστυνομίας, όπως εδώ και χρόνια υποδεικνύουν όλες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων) θα παίρνονται από τους αστυνομικούς διευθυντές της χώρας. Η αστυνομία θα αποφασίζει στη βάση πρότασης γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία θα ελέγχεται απολύτως από την κυβέρνηση - αφού θα απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους της αστυνομίας, έναν της διεύθυνσης αλλοδαπών της Περιφέρειας και έναν της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (η οποία, όμως, όπως προείπαμε, αποχώρησε).

Επίσης, στους αιτούντες άσυλο δεν δίνεται πια η δυνατότητα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή, παρόλο που (ή ίσως ακριβώς γι' αυτόν το λόγο) το 1% των αιτήσεων εκείνων που εν τέλει αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες οφειλόταν κυρίως στις εγκρίσεις αυτής της επιτροπής. Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης θα είναι αρμόδιος να α- ποφανθεί τελεσίδικα για τις 30.000 εκκρεμούσες προσφυγές. Δηλαδή, όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν οι διαδικασίες και πρακτικές χορήγησης ασύλου, αλλά καταργείται ουσιαστικά κάθε έννοια προστασίας των προσφύγων - ενάντια στις προβλέψεις της Συνθήκης της Γενεύης που η Ελλάδα έχει επικυρώσει.

«Στα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης στα σύνορα οι πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους, δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να ζητήσουν άσυλο, διότι έτσι επιμηκύνεται αντί να μειώνεται ο χρόνος κράτησής τους!» μας λέει ο Θαν. Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό». «Κυνηγημένοι άνθρωποι στέλνονται με διαδικασίες εξπρές από κει που ήρθαν, στα σύνορα με την Τουρκία, χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης σε αίτημα ασύλου. Πρόκειται για το πιο εφιαλτικό σενάριο καταπάτησης δικαιωμάτων των προσφύγων σε χώρα μέλος της Ε.Ε. Η κυβέρνηση εξαπέλυσε εθνικό πογκρόμ μετά τις ευρωεκλογές, με στρατόπεδα συγκέντρωσης, γενικευμένες "σκούπες" και απελάσεις. Στην ουσία κήρυξε πόλεμο ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτό ευνοεί μόνο τους λαθρο-εργοδότες, τα παράνομα κυκλώματα και τις φασιστικές ομάδες, ενώ υπονομεύει τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων μας».

Τώρα απομένει να δούμε τι αλλαγές θα φέρει η νέα κυβέρνηση...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Κλιματική αλλαγή
Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!
Διαφθορά
Επανίδρυση του λαδώματος
Δημογραφικά στοιχεία
Γεννάνε και δεν χανόμαστε
Παιδιά μεταναστών
Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν
International Baccalaureate
Ζητείται αδιάβλητο σύστημα
Κολέγια
Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές
Νέα γρίπη
Εμβόλιο; Δεν θα πάρω
Υδροδότηση νησιών
Νερουλάς σκληρός και μόνος
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη