Έντυπη Έκδοση

Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά

Το δεύτερο μισό του 2007 και σχεδόν ολόκληρο το 2008 μέχρι τα περίφημα «Δεκεμβριανά» κύλησαν με μια παρατεταμένη... σιωπή της πιο συγκροτημένης, με τους κλασικούς όρους, οργάνωσης, του «Επαναστατικού Αγώνα».

Το επιχειρησιακό αυτό κενό φάνηκε να προσπαθεί να καλύψει με αλματώδη πρόοδο η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Αθηνών-Θεσσαλονίκης». Ενα σύνολο επαναστατικών ομάδων, κατά του οποίου οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες θεωρούν ότι επέφεραν πλήγμα με το γαϊτανάκι των συλλήψεων που ξεδιπλώθηκε από την περασμένη Τετάρτη, στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, ύστερα από ένα έντονο αστυνομικό -εισαγγελικό-πολιτικό παρασκήνιο.

*Οι 140 δικογραφίες που σχημάτισαν διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας (κρατική ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική) σε Αθήνα και συμπρωτεύουσα σε περίπου 20 μήνες, σήμαινε γι' αυτές έναν ενοχλητικό μπελά επτά υποθέσεων το μήνα. Και, μάλιστα, με εξαιρετικού ενδιαφέροντος επιλογές στόχων, επικαιροποιημένες και τολμηρές, όπως στην περίπτωση του εμπρησμού στην κατοικία του εισαγγελέα για θέματα τρομοκρατίας και νυν διοικητή της ΕΥΠ, Δ. Παπαγγελόπουλου, αλλά και υπουργικών πολιτικών γραφείων.

Συγκοινωνούντα δοχεία

Τα γεγονότα του Δεκέμβρη ανέπτυξαν περισσότερο τους «Πυρήνες», που πέρασαν στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών με τεχνοτροπία της ομάδας ΕΝ.Ε.ΔΡΑ. (Ενοπλη Επαναστατική Δράση), που έχει αναλάβει την ευθύνη για τρεις βόμβες την περίοδο Ιανουαρίου 2007-Ιουνίου 2009.

Οι σχέσεις των δύο οργανώσεων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής, στελέχη της οποίας διατείνονται ότι αναζητούν στοιχεία για την τεκμηρίωση της θεωρίας των συγκοινωνούντων δοχείων και στη λεγόμενη... νεοτρομοκρατία.

*Η «Συνωμοσία Πυρήνων» δεν θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. οργάνωση με τη γνωστή έως τώρα μορφή, καθώς εμφανίζεται ανοιχτή και μαζικοποιημένη, στοιχεία που καθιστούν ευάλωτες τέτοιες ομάδες. Ιδιαιτέρως όταν λειτουργούν με λογική εφηβικών παρεών και νεανικού ενθουσιασμού. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι εικοσάρηδες.

*Φαίνεται πως η τακτική του διωκτικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα είναι να προσαγάγει και να συλλαμβάνει άτομα, μόνο όταν μπορεί να τα παραπέμψει με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Ωστόσο οι ενδεχόμενες αντιδράσεις αντιπερισπασμού από άλλες οργανώσεις προβληματίζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πάντως διαφημίζεται από το καλοκαίρι ως δεδομένος ο πλούτος των στοιχείων που κατέχουν οι αστυνομικές αρχές, ειδικά μετά την ενεργοποίηση πολλαπλών συστημάτων υποκλοπής επικοινωνιών και... δορυφορικής παρακολούθησης υπόπτων.

*Η μετακίνηση του εισαγγελέα Παπαγγελόπουλου στη διοίκηση της ΕΥΠ μέσα στην καρδιά του θέρους προβλήθηκε ως προπομπός επιθετικών κινήσεων των αρχών στο ζήτημα της τρομοκρατίας.

Το αν, πάντως, οι αστυνομικές υπηρεσίες μπήκαν σωστά στον «πειρασμό της κατσαρόλας», που χρησιμοποιούσαν οι νεαροί για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, είναι κάτι που θα διαφανεί πολύ σύντομα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Βομβιστικές επιθέσεις
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Κλιματική αλλαγή
Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!
Διαφθορά
Επανίδρυση του λαδώματος
Δημογραφικά στοιχεία
Γεννάνε και δεν χανόμαστε
Παιδιά μεταναστών
Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν
International Baccalaureate
Ζητείται αδιάβλητο σύστημα
Κολέγια
Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές
Νέα γρίπη
Εμβόλιο; Δεν θα πάρω
Υδροδότηση νησιών
Νερουλάς σκληρός και μόνος
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη