Έντυπη Έκδοση

Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι

Ως μέλη εγκληματικής και όχι τρομοκρατικής οργάνωσης αντιμετωπίζει η Εισαγγελία τους τέσσερις κατηγορούμενους με βάση τις κατηγορίες (τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα), οι οποίες τους απηγγέλθησαν προχθές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη από αυτές αφορά την παράβαση του άρθρου 187 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα, αλλά από την εισαγγελέα Ε. Ράικου διευκρινίστηκε ότι αφορά εγκληματική και όχι τρομοκρατική δράση. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αυτό μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει μειωμένη ποινή, αλλά παράλληλα δίνεται ένα μήνυμα περί καθοδήγησης των μικρών (ηλικίας 19-30 χρόνων) κατηγορουμένων από ενιαίο «ανώτερο κέντρο, που μπορεί να έχει σχέση και με άλλη μεγαλύτερη οργάνωση», όπως πιστεύουν ορισμένοι από εκείνους που ερευνούν την υπόθεση.

*Από τη δικογραφία προκύπτει ως ημερομηνία δημιουργίας της οργάνωσης η 13η Ιουλίου, ημέρα έναρξης της παρακολούθησης των δύο σπιτιών στο Χαλάνδρι και το Γαλάτσι. Επομένως, οι «διαρροές» των αρχών περί έναρξης της παρακολούθησης από τον Απρίλιο δεν φαίνεται να διασταυρώνονται από τα έγγραφα που προσκόμισε η ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, τα στοιχεία με βάση τα οποία έχουν συλληφθεί οι νεαροί είναι επί της ουσίας ένας εκρηκτικός μηχανισμός, μία κατσαρόλα, ίδια με αυτή που βρέθηκε στην κατοικία της Λούκας Κατσέλη, αλλά και κάλυκες, που εντοπίστηκαν στο σπίτι ενός νεαρού στο Γαλάτσι.

*Οι άλλες κατηγορίες, που έχουν απαγγελθεί εις βάρος των τεσσάρων, οι οποίοι θα απολογηθούν την Τρίτη, είναι: Προμήθεια και κατοχή εκκρηκτικών και βομβών, έκρηξη από κοινού, για τις ενέργειες εναντίον των Χηνοφώτη και Κατσέλη, σε βαθμό κακουργήματος. Τα πλημμελήματα είναι διακεκριμένες φθορές, παραβάσεις του νόμου όπλων, παραβάσεις του νόμου για κροτίδες, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήση...

*Ως βασικά στοιχεία εναντίον των κατηγορουμένων εμφανίζονται στη δικογραφία καταθέσεις πέντε αστυνομικών, που παρακολουθούσαν τα δύο σπίτια. Δεν υπάρχει στοιχείο ότι «συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω», γεγονός που γεννάει υπόνοιες, αφού είχε προηγηθεί η ενέργεια εναντίον της Κατσέλη. Βασικό επιχείρημα της υπεράσπισης των εμπλεκομένων θα είναι και το ερώτημα «πώς αφέθηκαν να τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο Κολωνάκι, και δεν εμποδίστηκαν, αφού τους παρακολουθούσαν;».

*Μια νεαρά από τους κατηγορουμένους σπουδάζει στην Αγγλία και στην απολογία της επιμένει ότι όχι μόνο «δεν είχε καμία σχέση με όσα την κατηγορούν, αλλά και ότι δεν έμενε μόνιμα στην Ελλάδα...».

*Ο 19χρονος, που φέρεται ως ο επισκέπτης του σπιτιού στο Χαλάνδρι και ενοικιαστής του ακινήτου στο Γαλάτσι, επικαλείται άλλοθι για τις επίμαχες ώρες και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Κλιματική αλλαγή
Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!
Διαφθορά
Επανίδρυση του λαδώματος
Δημογραφικά στοιχεία
Γεννάνε και δεν χανόμαστε
Παιδιά μεταναστών
Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν
International Baccalaureate
Ζητείται αδιάβλητο σύστημα
Κολέγια
Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές
Νέα γρίπη
Εμβόλιο; Δεν θα πάρω
Υδροδότηση νησιών
Νερουλάς σκληρός και μόνος
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη