Έντυπη Έκδοση

Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!

Βρισκόμαστε 71 μέρες πριν απ' τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη. Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και των G20 στο Πίτσμπουρκ είχε στην ατζέντα της και τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Παρ' όλα αυτά, στην Ελλάδα η συζήτηση καλώς ή κακώς έχει περιοριστεί στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.

**Στο νέο πρωτόκολλο θα περιέχονται δεσμεύσεις των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, τρόποι οικονομικής-πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, μηχανισμοί προσαρμογής των φτωχότερων χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στόχοι για την παύση της αποψίλωσης των δασών, δράσεις για τη μείωση των εκπομπών από τις αεροπορικές μεταφορές και τη ναυτιλία και, τέλος, νέες δομές διοίκησης-διαχείρισης. Οι διαπραγματεύσεις για την εν λόγω συμφωνία έχουν ξεκινήσει καιρό, αλλά οι ενδείξεις δεν είναι θετικές. Οι οικονομικοί πόροι που οι πλούσιες χώρες διοχετεύσουν προς τις φτωχότερες χώρες δεν επαρκούν.

**Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής WWF Ελλάς, μας εξηγεί: «Η επιστημονική κοινότητα διατείνεται πως απαιτείται μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 80% έως το 2050, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έως το 2020 πρέπει μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 25-40%. Οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις οδηγούν σε μείωση των εκπομπών κατά μόλις 10-14% έως το 2020, πολύ μακριά δηλαδή από το ζητούμενο. Κατά την άποψη των περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων, στην Κοπεγχάγη κρίνεται απαραίτητη η επίτευξη συμφωνίας για μείωση των εκπομπών στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 40% έως το 2020. Μόνο έτσι θα έχουμε καλές πιθανότητες να αποφύγουμε τα χειρότερα».

**Στα ντιμπέιτ που προηγήθηκαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθησαν υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης», κανείς όμως δεν αναφέρθηκε στο εάν η συμμετοχή της Ελλάδα στην Κοπεγχάγη στις 7 Δεκεμβρίου θα είναι ουσιαστική ή τυπική. Θα είμαστε θεατές ή θα καταθέσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ρηξικέλευθες προτάσεις που θα μας ενεργοποιήσουν ως παίχτες στον αγώνα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών;

**Την τελική απάντηση θα τη γνωρίζουμε σε δύο μήνες. Ενα δείγμα της, όμως, παίρνουμε σήμερα από τις θέσεις των εκπροσώπων των κομμάτων.

*Κυριάκος Μητσοτάκης

(Υποψήφιος βουλευτής

της Ν.Δ. στη Β' Αθηνών)

* Η Ελλάδα θεωρείται ότι είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου στις κλιματικές αλλαγές. Γιατί δεν έχουμε στηρίξει τον στόχο του 40%;

-Η Ελλάδα είναι εντός των στόχων του Κιότο και αυτό το προσμετρώ στα θετικά. Χρειάζεται, όμως, περισσότερη δουλειά στην Ε.Ε. για να βγει μια δυνατή συμφωνία. Δεν είμαστε εμείς ο μεγαλύτερος παίκτης στις διαπραγματεύσεις και από ό,τι γνωρίζω δεν έχουμε αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες. Υπάρχει μόνο δέσμευση για τη μείωση των ρύπων κατά 20% μέχρι το 2020 ή 30%, αν συμφωνήσουν και άλλες χώρες. Δεν υπάρχει μείωση εκπομπών 40%. Ηδη το 20% είναι φιλόδοξος στόχος, είναι υποχρέωσή μας όμως να τον πετύχουμε. Ομολογώ ότι δεν είμαι ευχαριστημένος με τις κινήσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων. Χρειάζεται δραστικότερη πολιτική.

* Ποιες κινήσεις θα κάνετε σχετικά με την Κοπεγχάγη;

-Αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι τόσο στην Κοπεγχάγη. Το δικό μας ενεργειακό μοντέλο και η δικιά μας οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό της χώρας παίζει ρόλο ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους της συνδιάσκεψης. Οφείλουμε να αλλάξουμε συνήθειες. Πρέπει να δοθεί έμφαση στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Χρειάζεται πλήρης εκσυγχρονισμός των παλαιών κτιρίων ώστε να γίνουν φιλικά στο περιβάλλον. Είναι απαραίτητη η σταδιακή απεξάρτηση από τα Ι.Χ. στις μεγάλες πόλεις, κίνητρα για μη ρυπογόνα αυτοκίνητα και αντικίνητρα για ρυπογόνα και βεβαίως μεγαλύτερη διείσδυση των μέσων μαζικής μεταφοράς ειδικά στο μετρό. Μεγάλη προστασία του δασικού μας πλούτου. Κάθε δένδρο που χάνεται μειώνεται ο μηχανισμός απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα.

*Σπύρος Κουβέλης

του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών)

* Είστε ευχαριστημένοι με τις έως σήμερα δεσμεύσεις της Ε.Ε. και των άλλων ανεπτυγμένων χωρών; Είστε διατεθειμένοι να υποστηρίξετε τον στόχο μείωσης ρύπων κατά 40%;

-Η Ελλάδα πρέπει να συντάσσεται με τις χώρες εκείνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες αντιμετωπίζουν τις κλιματικές αλλαγές πιο προωθημένα και δεσμευτικά. Πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη πανευρωπαϊκά και να αποφύγουμε εκπτώσεις στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής τώρα που αρχίζουν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία. Το 40% θα ήταν ο ιδανικός στόχος. Η μεγάλη καθυστέρηση, όμως, και η αδυναμία της απερχόμενης κυβέρνησης να διαχειριστεί ουσιαστικά και χωρίς λάθη (αποβολή από το Κιότο) το σημαντικό αυτό θέμα μάς έχουν φέρει αρκετά πίσω. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του 20% που έχει θέσει η Ε.Ε. οφείλει να αποτελέσει την ελάχιστη δέσμευση.

* Ο πρόεδρός σας Γ. Παπανδρέου, στη ΔΕΘ, δήλωσε ότι θα κάνει την Ελλάδα «Δανία του νότου». Εννοούσε ότι γεμίζοντας τις βραχονησίδες αιολικά πάρκα θα κλείσει τους γερασμένους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ;

-Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί για την προώθηση των ΑΠΕ παντού, με εξαίρεση μόνο τις περιοχές όπου απαγορεύεται να κτιστεί οτιδήποτε για να προστατευθεί το περιβάλλον. Η μείωση των εκπομπών οφείλει να είναι η ολική διαφοροποίηση του σημερινού ενεργειακού μείγματος με την εισαγωγή καυσίμων με μηδαμινές εκπομπές: αιολική - ηλιακή. Στόχος δεν πρέπει να είναι η οριακή τροποποίηση του ενεργειακού μείγματος, αλλά η ανατροπή του με την σε βάθος χρόνου ολική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Για τον λόγο αυτό το σενάριο πράσινης ανάπτυξης, το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε, οφείλει κλιμακωτά να περνάει από την εξοικονόμηση της κάθε μορφής κατανάλωσης ενέργειας με κίνητρα και νομοθεσία στην υλοποίηση του στόχου για πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα το 2050.

*Μάκης Παπαδόπουλος

επικρατείας του ΚΚΕ)

* Η μείωση των εκπομπών σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα για τις ανεπτυγμένες χώρες συνεπάγεται σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο λιγνίτης. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα από τις ρυπογόνους μονάδες λιγνίτη, είστε διατεθειμένοι να στηρίξετε τον στόχο;

-Η βαθύτερη αιτία του προβλήματος είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η εμπορευματοποίηση της γης, της ενέργειας, η ρυπογόνα δράση των μονοπωλιακών ομίλων. Η ενεργειακή πολιτική πρέπει να στοχεύει στη συνδυασμένη ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, τόσο της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος όσο και της διασφάλισης φθηνής λαϊκής κατανάλωσης και μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Στο πλαίσιο της "απελευθερωμένης" αγοράς κάθε πηγή ενέργειας αξιοποιείται με γνώμονα το μέγιστο κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων. Με αυτό το κριτήριο, το εισαγόμενο φυσικό αέριο αξιοποιείται σήμερα κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή και όχι για οικιακή χρήση, με αποτέλεσμα την αύξηση των οικιακών τιμολογίων. Μέχρι το 2020 είναι αδύνατη η απεξάρτηση της χώρας απο τα ορυκτά καύσιμα.

* Πού βρίσκεται η διέξοδος;

-Αντί να ενοχοποιούμε εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης και τα ανεξερεύνητα κοιτάσματα πετρελαίου, πρέπει να κινηθούμε στο δρόμο της ανατροπής της πολιτικής της Ε.Ε. απαιτώντας αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας με αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, κατάλληλη χωροθέτηση, μονάδες παραγωγής υψηλού βαθμού απόδοσης, φιλικές τεχνολογίες προς το περιβάλλον, κατάργηση της δασοκτόνας πολιτικής του δικομματισμού. Η διέξοδος βρίσκεται στην κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στον τομέα της ενέργειας και γενικότερα στην οικονομία που μπορεί να διασφαλίσει ενεργειακό σχεδιασμό με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

*Δημήτρης Παπαδημούλης

του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών)

* Στις θέσεις του κόμματός σας αναφέρεται ότι η αγορά φταίει για τα δεινά της κλιματικής αλλαγής. Οι μέχρι σήμερα προτάσεις του ΟΗΕ, αλλά και της Ε.Ε., τις οποίες ως ευρωβουλευτής είχατε σε κάποιο βαθμό στηρίξει, κάνουν λόγο για χρήση των μηχανισμών της αγοράς, σύστημα εμπορίας ρύπων, δημοπράτηση εκπομπών για χρηματοδότηση φτωχών χωρών. Τελικά είστε υπέρ ή κατά αυτών των μηχανισμών;

-Οι μηχανισμοί της ανεξέλεγκτης αγοράς έχουν αποδεδειγμένα αποτύχει στην προστασία του περιβάλλοντος. Παραμονές της Κοπεγχάγης χρειάζεται μια συμφωνία όπου οι πλούσιοι θα δώσουν χρήματα και τεχνολογική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, έτσι ώστε και αυτές να δεσμευθούν στη μετά Κιότο εποχή. Δυστυχώς, παρά τις πιέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, οι στόχοι της Κομισιόν δεν είναι τόσο φιλόδοξοι όσο θα θέλαμε. Φοβάμαι ότι λίγα πράγματα θα γίνουν· θα καταλήξουμε μόνο να έχουμε τον σκελετό μιας συμφωνίας που θα δουλευτεί στο μέλλον. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολλά. Ο Ομπάμα έχει βάλει νερό στο κρασί του, οι αναπτυσσόμενες χώρες αρνούνται να δεσμευθούν, άρα ο κίνδυνος του μπλοκαρίσματος είναι σημαντικός. Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι απουσιάζει από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια συζήτηση.

* Εχετε ως στόχο να αναλάβετε πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν τη χώρα μας ενεργό στην ευρωπαϊκή συμφωνία;

Ως ευρωβουλευτής, ήμουν συντονιστής της ευρω-ομάδας της αριστεράς για τις κλιματικές αλλαγές. Είχα παίξει ενεργό ρόλο στην πίεση που ασκεί το Ευρωκοινοβούλιο για να είναι οι στόχοι όσον το δυνατόν πιο φιλόδοξοι και δεσμευτικοί. Είμαι βέβαιος ότι και ο διάδοχός μου, ο Νίκος Χουντής, θα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.

*Νίκη Τζαβέλλα

(Ευρωβουλευτής ΛΑΟΣ)

* Συμφωνείτε ότι είναι χρέος όλων των ανεπτυγμένων χωρών, άρα και της Ελλάδας, να χρηματοδοτήσουν τα φτωχά κράτη για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές;

-Στην Κοπεγχάγη πρώτα απ' όλα πρέπει να παρουσιαστούν ονομαστικά οι υποθέσεις μεγάλων βιομηχανιών που έχουν μετατρέψει τον Τρίτο Κόσμο σε μια τεράστια χωματερή. Εχω ετοιμάσει ερώτηση προς την Επιτροπή της Ε.Ε. σχετικά με τις εταιρείες Levi's και Gap, για τις οποίες υπήρξαν αφιερώματα από τα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με την καταστροφή που προκαλούν τα απόβλητά τους στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων της Αφρικής. Οσες εταιρείες έχουν συντελέσει στην καταστροφή του περιβάλλοντος πρέπει να είναι οι πρώτοι χρηματοδότες.

* Εχετε καταθέσει προτάσεις για το περιβάλλον;

-Θεωρούμε ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας επίκαιρα, εξειδικευμένα και ρεαλιστικά.

*Τάσος Κρομμύδας

(Υποψήφιος βουλευτής Οικολόγων Πράσινων στην Α' Αθηνών).

* Τι σημαίνει για την Ελλάδα μια αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη;

-Μια αποτελεσματική συμφωνία δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με τα αιτήματα των επιστημόνων για μείωση των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών κατά 30-40% το 2020 και ακριβώς αυτό είναι που ζητάμε ως στόχο για την Ε.Ε. Το κόστος της επίτευξης ενός τέτοιου στόχου θα είναι 1-1,5% του ΑΕΠ. Η Ε.Ε. και η Ελλάδα έχουν την υποχρέωση να χρηματοδοτήσουν τις φτωχότερες χώρες ώστε αυτές να ακολουθήσουν ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος. Οι Πράσινοι εκτιμούν πως για το 2020 η χρηματοδότηση αυτή από πλευράς Ε.Ε. πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 30 δισ. ετησίως ήτοι 500 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.

* Η Κοπεγχάγη βρίσκεται σε σωστό δρόμο; Ή ισχύει η άποψη του καθηγητή Ντίτερ Χελμ που προειδοποιεί ότι εστιάζουν μόνο στην εκπομπή ρύπων και όχι στην «εισαγωγή» τους από τις αναπτυσσόμενες χώρες;

- Είναι κρίσιμο να ενταχθούν με κάποιον τρόπο και αναπτυσσόμενες χώρες στη νέα συμφωνία για το κλίμα, έστω και χωρίς δεσμευτικούς στόχους για το άμεσο μέλλον. Η εκτίναξη του παγκόσμιου εμπορίου έχει όντως οδηγήσει σε μια «εξαγωγή» ρύπων προς τέτοιες χώρες. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού περνάει μέσα και από την επιβάρρυνση των αεροπορικών και ναυτιλιακών μεταφορών με περιβαλλοντικούς φόρους αλλά και από μέτρα στήριξης της τοπικής παραγωγής ποιοτικών προϊόντων από επιχειρήσεις μικρής κλίμακας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Διεθνείς διασκέψεις
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Κλιματική αλλαγή
Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!
Διαφθορά
Επανίδρυση του λαδώματος
Δημογραφικά στοιχεία
Γεννάνε και δεν χανόμαστε
Παιδιά μεταναστών
Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν
International Baccalaureate
Ζητείται αδιάβλητο σύστημα
Κολέγια
Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές
Νέα γρίπη
Εμβόλιο; Δεν θα πάρω
Υδροδότηση νησιών
Νερουλάς σκληρός και μόνος
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη