Έντυπη Έκδοση

Επανίδρυση του λαδώματος

Ποιος είπε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έκανε έργο; Τα πεντέμισι χρόνια της «νέας διακυβέρνησης», αν μη τι άλλο, αποδείχθηκαν εξόχως παραγωγικά σε δύο ευαίσθητους τομείς: τη διαφθορά (οι δείκτες χειροτερεύουν διαρκώς) και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (σπάσαμε όλα τα ρεκόρ αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας).

Η διαφθορά συμπληρώνεται από τα καταιγιστικά φαινόμενα αστυνομικής βίας εις βάρος πολιτών. Η διαφθορά συμπληρώνεται από τα καταιγιστικά φαινόμενα αστυνομικής βίας εις βάρος πολιτών. Το καταδεικνύουν οι έρευνες και οι εκθέσεις ελληνικών και ξένων φορέων. Για του λόγου το αληθές:

1 Μόνο το 2008, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, πληρώσαμε σε μίζες και λαδώματα 748 εκατ. ευρώ! Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 109 εκατ. ευρώ (17%) έναντι του 2007. Κατά μέσο όρο κάθε Ελληνας έδωσε 1.374 ευρώ το 2008 σε φακελάκι, γρηγορόσημα και άλλου είδους «μπαξίσια».

2 Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Διεθνούς Διαφάνειας, από το 2004 έως σήμερα αυξήθηκαν κατά 50% οι πολίτες (από το 11% ανέβηκαν σταδιακά στο 18% των ερωτηθέντων) που αναγκάσθηκαν ή έδωσαν οικειοθελώς «δωράκι» σε δημόσιους λειτουργούς!

3 Η Διεθνής Διαφάνεια καταγράφει συνεχή επιβάρυνση των δεικτών διαφθοράς μετά το 2004. Ιδίως μετά το 2006, η γνώμη των Ελλήνων για τα πολιτικά κόμματα και το Κοινοβούλιο παίρνει την κατιούσα και κλονίζεται πλήρως η πίστη τους στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι έλληνες πολίτες θεωρούν, μετά το 2005, ότι τα πολιτικά κόμματα είναι ο περισσότερο διεφθαρμένος θεσμός!

4 Πανελλαδική έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (σε δείγμα 4.700 ατόμων) κατέδειξε ότι το 70,7% των ερωτηθέντων θεωρούν αρκετά ή πολύ διαδεδομένα τα φαινόμενα διαφθοράς μεταξύ των βουλευτών (ακολουθούν πολεδομίες, εφορίες, γιατροί, δήμοι). Ενας στους τέσσερις θεωρεί υπεύθυνη την κακή λειτουργία της Δικαιοσύνης, ενώ το 73% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πολεμήσει τη διαφθορά.

5 Η γενικευμένη εικόνα διαφθοράς συμπληρώνεται από τα καταιγιστικά φαινόμενα κρατικής βίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια εις βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών.

Η Διεθνής Αμνηστία και η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) διαπιστώνουν αύξηση των καταγγελιών για θανάτους, βασανιστήρια και κακομεταχείριση πολιτών.

6 Ο Συνήγορος του Πολίτη και οργανώσεις προστασίας των προσφύγων επισημαίνουν την προκλητική ατιμωρησία των υπεύθυνων αστυνομικών και ανδρών των σωμάτων ασφαλείας. Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί τούς αποκαλούν «πραίτορες» και μιλούν για «μεμονωμένα περιστατικά».

7 Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική.

*Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη από τον αστυνομικό ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα ήταν το πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτής της πολιτικής.

*Είχε προηγηθεί η «ζαρντινιέρα» με τον σοβαρότατο τραυματισμό του κύπριου φοιτητή Αυγ. Δημητρίου, τον Νοέμβριο του 2006. Οι υπεύθυνοι αστυνομικοί τιμωρήθηκαν πειθαρχικά με παύση ολίγων μηνών.

*Τον Ιούνιο του 2007, η κοινή γνώμη είχε συγκλονισθεί με το βίντεο της ντροπής από το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας. Ενα «όργανο της τάξης» ανάγκαζε κρατούμενο να χειροδικεί κατά συγκρατουμένου του. Οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις κινήθηκαν κατά του δράστη και 7 ακόμη αστυνομικών, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

*Αίσθηση είχε προκαλέσει τον Δεκέμβριο του 2004 ο ομαδικός βασανισμός (εικονικές εκτελέσεις, φάλαγγα κ.ά.) 40 αφγανών προσφύγων από αστυνομικούς του τμήματος του Αγ. Παντελεήμονα. Εις βάρος τους ασκήθηκαν κακουργηματικές ποινικές διώξεις, αλλά η δίκη δεν έγινε ακόμη.

*Τον Ιούλιο του 2005, λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα Τζαβέντ Ασλάμ κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη ομαδική απαγωγή και μυστικές ανακρίσεις 21 ομοεθνών του από έλληνες και βρετανούς πράκτορες. Ο εισαγγελέας ξέχασε επί πέντε μήνες τη μήνυση στο συρτάρι και η δίωξη που ασκήθηκε κατά δύο στελεχών της ΕΥΠ αραχνιάζει στα ανακριτικά γραφεία, μέχρι να τεθεί οριστικά στο αρχείο.

Η διεθνής ΜΚΟ PROASYL, σε συνεργασία με ελληνικές οργανώσεις, δημοσιοποίησε (Οκτώβριος 2007) έκθεση με σοβαρές καταγγελίες για βασανισμούς προσφύγων από άνδρες του Λιμενικού. Η έρευνα των λιμενικών αρχών ήταν μία ακόμη τυπική υπόθεση συγκάλυψης.

Στα αζήτητα και οι καταγγελίες για παραβίαση των διαδικασιών ασύλου. Η ΕΛ.ΑΣ. εγκαλείται για τον θάνατο δύο προσφύγων στου Ρέντη, ύστερα από καταδίωξη των ΜΑΤ, περιμένοντας να καταθέσουν αίτημα παροχής ασύλου.

Τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθηνας, ιδίως στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, συνεχίζονται αμείωτα. Καταγράφονται επιθέσεις «αγανακτισμένων χρυσαυγιτών» υπό την προστασία των ΜΑΤ, όπως έχει καταγγελθεί. Πρόσφατα Αφγανός υπέστη ένοπλη επίθεση, αλλά οι αστυνομικοί, όπως καταγγέλλει ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα των προσφύγων, δεν του πήραν ούτε κατάθεση!

Συχνό είναι και το φαινόμενο της ακραίας βίας των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών και οι αθρόες αναίτιες συλλήψεις στο σωρό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο φοιτητής με τα «πράσινα παπούτσια». Συνελήφθη τον Μάιο του 2007 στη Θεσσαλονίκη, για συμμετοχή σε επεισόδια. Μοναδικό στοιχείο εμπλοκής του, το χρώμα των παπουτσιών του. Προφυλακίσθηκε, για να αθωωθεί δύο χρόνια αργότερα.

Τελευταίο περιστατικό, η σύλληψη και ο άγριος ξυλοδαρμός πολίτη από άνδρες της ομάδας Δέλτα. Ο 27χρονος μεταφέρθηκε από τη ΓΑΔΑ στον «Ευαγγελισμό» με τρύπα στον πνεύμονα, όμως ουδείς σε κυβέρνηση και Δικαιοσύνη έδειξε ενδιαφέρον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Διαφθορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Κλιματική αλλαγή
Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!
Διαφθορά
Επανίδρυση του λαδώματος
Δημογραφικά στοιχεία
Γεννάνε και δεν χανόμαστε
Παιδιά μεταναστών
Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν
International Baccalaureate
Ζητείται αδιάβλητο σύστημα
Κολέγια
Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές
Νέα γρίπη
Εμβόλιο; Δεν θα πάρω
Υδροδότηση νησιών
Νερουλάς σκληρός και μόνος
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη