Έντυπη Έκδοση

Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν

Την περασμένη εβδομάδα ένας νέος που γεννήθηκε από μη έλληνες γονείς στην Ελλάδα, πριν από 21 χρόνια, βρέθηκε στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Βάρης.

Ο νεαρός, σουδανικής καταγωγής, συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες σε τυπικό έλεγχο της αστυνομίας επειδή, λόγω οικογενειακών προβλημάτων, δεν είχε καταφέρει να ανανεώσει την άδεια παραμονής του στη χώρα.

*Ετσι σύμφωνα με το νόμο κινήθηκε η διαδικασία απέλασης στη χώρα καταγωγής των γονιών του, το Σουδάν. Μεταφέρθηκε στα κρατητήρια του τμήματος Αλίμου όπου και προβλέπεται να κρατηθεί για έξι μήνες μέχρι να απελαθεί. Επί της ουσίας είναι σαν να παίρνουν έναν οποιονδήποτε από «εμάς», που έχει γενννηθεί, μεγαλώσει, πάει σχολείο και ζει με την οικογένειά του στην Ελλάδα, και να τον πηγαίνουν να ζήσει στην Αφρική!

*Η υπόθεση αυτή προστίθεται στις χιλιάδες άλλες μεταναστών δεύτερης γενιάς, οι οποίοι μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους πρέπει πάση θυσία να βρουν δουλειά προκειμένου να κολλήσουν ένσημα και να μπορέσουν να βγάλουν άδεια παραμονής στη χώρα μας.

*Υπολογίζεται, δε, ότι τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τα 250 χιλιάδες, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται θεαματικά εάν προστεθούν και εκείνα που ήρθαν μαζί με τους γονείς τους από τη χώρα καταγωγής τους στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία.

*«Η πιθανότητα απέλασης του νεαρού Σουδανού καταδεικνύει με δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία δεν εννοεί να προβλέψει με πειστικό και ρεαλιστικό τρόπο τη δυνατότητα νομιμοποίησης της δεύτερης μεταναστευτικής γενιάς, η οποία καταχρηστικά ονομάζεται "μεταναστευτική", ούτε να προβλέψει τη δυνατότητα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας από τους ανθρώπους αυτούς», αναφέρει ο Δημ. Χριστόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Κλιματική αλλαγή
Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!
Διαφθορά
Επανίδρυση του λαδώματος
Δημογραφικά στοιχεία
Γεννάνε και δεν χανόμαστε
Παιδιά μεταναστών
Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν
International Baccalaureate
Ζητείται αδιάβλητο σύστημα
Κολέγια
Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές
Νέα γρίπη
Εμβόλιο; Δεν θα πάρω
Υδροδότηση νησιών
Νερουλάς σκληρός και μόνος
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη