Έντυπη Έκδοση

Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές

Χωρίς άδεια άρχισαν να λειτουργούν για τη νέα χρονιά τα περίπου 5.000 Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών.

Πρόκειται για εκπαιδευτήρια που ασχολούνται με την πληροφορική, με παραδοσιακά επαγγέλματα (όπως κομμωτές, γραμματείς κ.ά.) μέχρι και προετοιμασία υποψηφίων για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

*Στις 21 Αυγούστου, έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, αλλά μόνο το 15%, δηλαδή περί τα 700 εργαστήρια, υπέβαλαν φάκελο αδειοδότησης.

*Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες περιμένουν να γίνουν οι εκλογές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ορισμένοι εξ αυτών προσέφυγαν στο ΣτΕ, εναντίον του νόμου που προβλέπει ότι τα εργαστήρια εντάσσονται στην ίδια επιτροπή που είναι αρμόδια για να αδειοδοτήσει τα κολέγια. Εξισώνει δηλαδή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των 30.000 ευρώ, με τις μεγάλες μονάδες των κολεγίων που αποτιμώνται σε 300.000 ευρώ!

«Εβαλαν τα βατράχια μαζί με τους ελέφαντες και την πάτησαν και οι ίδιοι», σχολιάζει ο Αλ. Κοντός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών.

*«Η υπόθεση κόλλησε λόγω των εκλογών», μας είπε η πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Νίκη Γκοτσοπούλου, η οποία χειρίστηκε το θέμα.

«Κατέθεσαν φάκελο όσοι ήταν έτοιμοι (700-750 εργαστήρια). Οι υπόλοιποι υπολογίζουμε ότι είτε δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, είτε αναμένουν τις εκλογές για να δουν μήπως αλλάξει κάτι υπέρ αυτών στην όλη διαδικασία».

*Πώς θα γίνουν, όμως, έλεγχοι σε 5.000 εργαστήρια; «Η επιτροπή θα ελέγξει ότι υπάρχουν οι ανάλογες κτιριακές υποδομές, οι ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες και θα ζητήσει να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή των 10.000 ευρώ και το παράβολο των 3.000 ευρώ» συνεχίζει η Νίκη Γκοτσοπούλου. «Θα δοθούν άμεσα οι άδειες λειτουργίας και στη διάρκεια του χρόνου η επιτροπή θα ξεκινήσει τους ελέγχους».

*«Μας ζήτησαν σε τρεις εβδομάδες να συγκεντρώσουμε 34 δικαιολογητικά και να καταθέσουμε ολοκληρωμένο φάκελο. Αυτό ήταν αδύνατο, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοί μας να μείνουν μετέωροι», αντιτείνει ο πρόεδρος των εργαστηρίων Αλ. Κοντός.

*Ο πρόεδρος των εργαστηρίων πληροφορικής Αν. Δημητρακουλάκος εκτιμά ότι από τις 5.000 τελικά θα απομείνουν περίπου 1.200 σχολές, ενώ οι υπόλοιπες θα κλείσουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Κλιματική αλλαγή
Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!
Διαφθορά
Επανίδρυση του λαδώματος
Δημογραφικά στοιχεία
Γεννάνε και δεν χανόμαστε
Παιδιά μεταναστών
Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν
International Baccalaureate
Ζητείται αδιάβλητο σύστημα
Κολέγια
Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές
Νέα γρίπη
Εμβόλιο; Δεν θα πάρω
Υδροδότηση νησιών
Νερουλάς σκληρός και μόνος
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη