Έντυπη Έκδοση

Ζητείται αδιάβλητο σύστημα

Υπό την επιτήρηση του διεθνούς οργανισμού Ι.Β. που εδρεύει στην Ελβετία τίθενται, στο εξής, οι εξετάσεις για το International Baccalaureate στη χώρα μας, που πρόκειται να αλλάξουν εντελώς.

Από τον προσεχή Νοέμβριο, όταν θα διενεργηθούν οι επαναληπτικές εξετάσεις, κανένα θέμα δεν θα στέλνεται πλέον από πριν σε σχολεία της Αθήνας που έχουν τμήματα Ι.Β., ενώ θα δημιουργηθεί ειδικό εξεταστικό κέντρο το οποίο θα στελεχωθεί με εργαζόμενους στον Διεθνή Οργανισμό. Την ίδια στιγμή, ο Ι.Β. ανακοίνωσε ότι διερευνά την δυνατότητα οι εξετάσεις από την επόμενη χρονιά να γίνονται ηλεκτρονικά σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπως δηλαδή οι πανελλήνιες, που κατά γενική ομολογία είναι αδιάβλητες.

Διαρροή με το αζημίωτο

Σε έγγραφο της κεντρικής διοίκησης του Ι.Β. εκφράζεται δυσαρέσκεια για την «πώληση των θεμάτων», όπως χαρακτηρίζεται, αναφέρεται ότι «ο εισαγγελέας δεν έχει έρθει σε επαφή» μαζί της και δηλώνεται ότι «θα στηριχθεί κάθε προσπάθεια για να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο υπαίτιος της διαρροής», ώστε να αποκατασταθεί το κύρος του Διεθνούς Απολυτηρίου.

*Οι αλλαγές στις εξετάσεις του Ι.Β. δρομολογήθηκαν από τον Οργανισμό, όταν μαθητής του Κολεγίου Ψυχικού, εντοπίστηκε σε αίθουσα των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη να έχει στην κατοχή του τα θέματα της ιστορίας.

Ο μαθητής είναι γιος γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος προσήλθε στο σχολείο και κατονόμασε αυτόν που του «πούλησε» τα θέματα, λέγοντας ότι πλήρωσε 10.000 ευρώ για κάθε μάθημα.

*Οπως διαπιστώθηκε ήδη από την έρευνα που διενεργεί η Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και η εισαγγελία, διαρροή υπήρξε και σε άλλα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας. Στις καταθέσεις κατονομάζονται δύο μαθητές από γνωστά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που είχαν λάβει τα θέματα κατά τον ίδιο τρόπο και φυσικά πέρασαν με επιτυχία.

*Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας έχουν καταθέσει οι διευθυντές και των 11 ιδιωτικών σχολείων που έχουν στο πρόγραμμά τους Ι.Β., αλλά και εκπαιδευτικοί από τα δύο μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, από τα οποία προέρχονται οι καταγγελλόμενοι μαθητές.

*Η εισαγγελέας ζήτησε, μάλιστα, από τα σχολεία των δύο μαθητών τις προφορικές τους βαθμολογίες, προκειμένου να τις συγκρίνει τα γραπτά τους, ενώ έχει στην κατοχή της και «σκονάκι» από τις περσινές εξετάσεις.

*Στο μεταξύ οι πρώτες κυρώσεις για το θέμα της διαρροής έχουν ήδη επιβληθεί από τον Οργανισμό: Τα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη τιμωρήθηκαν με κλείσιμο του Ι.Β. για 5 χρόνια, τους απαγορεύεται δηλαδή να προβούν σε νέες εγγραφές μαθητών για το διάστημα αυτό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Κλιματική αλλαγή
Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!
Διαφθορά
Επανίδρυση του λαδώματος
Δημογραφικά στοιχεία
Γεννάνε και δεν χανόμαστε
Παιδιά μεταναστών
Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν
International Baccalaureate
Ζητείται αδιάβλητο σύστημα
Κολέγια
Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές
Νέα γρίπη
Εμβόλιο; Δεν θα πάρω
Υδροδότηση νησιών
Νερουλάς σκληρός και μόνος
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη