Έντυπη Έκδοση

Εμβόλιο; Δεν θα πάρω

Την πλάτη στο εμβόλιο κατά της νέας γρίπης σκοπεύουν να γυρίσουν οι Ελληνες, παρά το φόβο που έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για τον ιό.

* Οπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι 3 στους 10 δηλώνουν με βεβαιότητα ότι δεν θα εμβολιασθούν (ποσοστό 33,3%), ενώ το 14,3% δηλώνει πως μάλλον δεν θα εμβολιαστεί.

* Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι κάτοικοι της Αθήνας (4 στους 10) σε σύγκριση με αυτούς των αγροτικών περιοχών ( 3 στους 10). Οχι τυχαία, αφού όσοι μένουν σε αγροτικές περιοχές φοβούνται πολύ περισσότερο τη νόσο (26,3% έναντι 17,5% των κατοίκων της Αθήνας και 15,1% εκείνων της Θεσσαλονίκης).

* Οι κάτοικοι των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών γνωρίζουν λιγότερα για την ασθένεια από ό,τι οι υπόλοιποι, καθώς δηλώνουν σε υψηλότερα ποσοστά λίγη ή καθόλου ενημέρωση για τη νέα γρίπη. Επίσης, όσοι ζουν στην περιφέρεια δεν θεωρούν σε μεγάλο ποσοστό ότι θα ασθενήσουν τους επόμενους 6 μήνες οι ίδιοι ή κάποιοι από την οικογένειά τους.

* Εντύπωση προκαλεί, όμως, το ιδιαιτέρως χαμηλό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού τόσο με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης όσο και με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου την περσινή χρονιά. Μόλις το 12% του πληθυσμού εμβολιάσθηκε για την εποχική γρίπη και μόλις το 9% για τον πνευμονιόκοκκο.

* Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, με βάση τις καταγραφές των επιστημόνων, ότι μέσα σε 3 εβδομάδες νόσησε από τη νέα γρίπη το 0,15% του πληθυσμού, δηλαδή 15 άτομα στα 1.000.

* Επίσης συμπεραίνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ παιδιών από 0 έως 4 ετών και 5 έως 17 ετών είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν μεταξύ των ενηλίκων.

Το συμπέρασμα αυτό δεν φαίνεται να ελήφθη τελικώς υπ' όψιν από το Εθνικό Συμβούλιο για την Πανδημία, καθώς επελέγησαν να βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τους εμβολιασμούς έφηβοι και νέα άτομα από 15 έως 40 ετών και όχι παιδιά από 6 μηνών έως 6 ετών όπως είχε προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Κλιματική αλλαγή
Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!
Διαφθορά
Επανίδρυση του λαδώματος
Δημογραφικά στοιχεία
Γεννάνε και δεν χανόμαστε
Παιδιά μεταναστών
Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν
International Baccalaureate
Ζητείται αδιάβλητο σύστημα
Κολέγια
Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές
Νέα γρίπη
Εμβόλιο; Δεν θα πάρω
Υδροδότηση νησιών
Νερουλάς σκληρός και μόνος
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη