Έντυπη Έκδοση

Νερουλάς σκληρός και μόνος

Προεκλογικοί «καρχαρίες» κατασπάραξαν το πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας, που σκόπευε να αλλάξει το καθεστώς μονοπωλίου στην υδροδότηση των νησιών, αντικαθιστώντας τις υδροφόρες του επιχειρηματία Χρ. Ηλιακίδη με μονάδες αφαλάτωσης!

Εντέλει, η αφαλάτωση -ένα πρόγραμμα προβληματικό εν τη γενέσει του- «πνίγηκε» και ο Χρ. Ηλιακίδης κάνει πάρτι θέτοντας πλέον τους δικούς του όρους και απειλώντας ότι από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα σταματήσει να πηγαίνει νερό στα νησιά!

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το υπουργείο, που προκήρυξε τον διαγωνισμό για μεταφορά νερού, έθεσε ως όρο, μεταξύ άλλων, πως ο μεταφορέας του νερού πρέπει να το προμηθεύεται ο ίδιος και όχι το υπουργείο. Ο Χρ. Ηλιακίδης, ο μόνος που συμμετείχε στο διαγωνισμό, πήρε τη δουλειά, αλλά τώρα δεν υπογράφει τη σύμβαση, γιατί, όπως υποστηρίζει... διαφωνεί με αυτό τον όρο!

Από το υπουργείο απαντούν πως, «αν ο Ηλιακίδης θέλει να σταματήσει τα καράβια, πρέπει να καταγγείλει τη σύμβαση. Αν αθετήσει τους όρους, θα υποστεί κυρώσεις».

Το κλίμα είναι αρκετά τεταμένο, με τους δικηγόρους των δύο πλευρών να προσπαθούν να βρουν μια μέση λύση.

* «Δεν δέχομαι να υπογράψω τη σύμβαση. Τους ζητώ να αλλάξουν τους όρους, αλλιώς δεν υπογράφω με τίποτα» υποστηρίζει ο Χρ. Ηλιακίδης.

* «Αυτός είδε ότι είναι μόνος του πάλι και θέλει να βγει άγονος ο διαγωνισμός για να πάει να χτυπήσει με μεγαλύτερη τιμή και εκβιάζει», αντιτείνει το υπουργείο.

Τώρα, ποιος θα την πληρώσει; Σε πρώτη φάση, 14 νησιά στις Κυκλάδες και 20 στα Δωδεκάνησα. Σε δεύτερη, το Δημόσιο. Η ποσότητα του νερού που μεταφέρεται σε νησιά του νομού Κυκλάδων εκτιμάται σε 570.000 κυβικά μέτρα τον χρόνο και στα Δωδεκάνησα 1.000.000 κυβικά μέτρα.

Σε πλήρη επιβεβαίωση των όσων γράφαμε τον περασμένο Αύγουστο, το υπουργείο εγκλωβίστηκε για τα καλά, χωρίς να υπολογίσει τον «ξενοδόχο», που εδώ και 40 χρόνια έχει το μονοπώλιο στην υδροδότηση των νησιών. Θυμίζουμε ότι μόνο το 2008 το Δημόσιο πλήρωσε 13 εκατ. ευρώ.

Ετσι, σήμερα, ο Χρ. Ηλιακίδης, εν πλήρει γνώσει της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, επισημαίνει μάλλον ειρωνικά... «Σε κάθε διαγωνισμό με βρίσκουν μπροστά τους!»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Ύδρευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βομβιστικές επιθέσεις
Πυρήνες που κάηκαν στη φωτιά
Κακουργήματα ναι, τρομοκρατία όχι
Κλιματική αλλαγή
Η Κοπεγχάγη είναι πολύ μακριά από την Αθήνα!
Διαφθορά
Επανίδρυση του λαδώματος
Δημογραφικά στοιχεία
Γεννάνε και δεν χανόμαστε
Παιδιά μεταναστών
Παίρνει εξιτήριο για το Σουδάν
International Baccalaureate
Ζητείται αδιάβλητο σύστημα
Κολέγια
Αδειοδοτήσεις μετά τις εκλογές
Νέα γρίπη
Εμβόλιο; Δεν θα πάρω
Υδροδότηση νησιών
Νερουλάς σκληρός και μόνος
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Επιστροφή στην Πέτρου Ράλλη