Έντυπη Έκδοση

Ομορφιά απ' την κορφή του αγέρα

«Στο νησί αυτό οι αναζητήσεις γίνονται σύννομες μνήμες, το συλλογικό ένα άθροισμα θεματικών ισολογισμών». Ετσι μας συστήνει τον γενέθλιο τόπο του στην «Οκτάνεμα» ο Γιώργος Ανωμερίτης, ένας άνθρωπος πνευματικής και αγωνιστικής εμβέλειας, που ενστερνίστηκε και υλοποίησε την αξία της πολιτικής του πολιτισμού, με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις «Βυζαντινό πάρκο Τραγαίας» και «Το κάστρο της Νάξου και οι εκκλησιές του» και φυσικά με τη λαοφιλή Βιβλιοθήκη στο Φιλότι.

«Μύθοι μετουσιωμένοι σε ιστορικές αφηγήσεις» Γ. Ανωμερίτης «Μύθοι μετουσιωμένοι σε ιστορικές αφηγήσεις» Γ. Ανωμερίτης Βεβαιότατα το προνόμιο του χρόνου ανήκει στον λόγο, η διάρκεια στην αιωνιότητα διατηρεί τη ζωντάνια και την οξύτητα. Τρέφει πνευματικά όσους τον πλησιάζουν και διαβρέχει την ψυχή τους. Ετσι και με τον συγγραφέα και ποιητή, σημερινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που επιμένει στο πατρώο προσκύνημα με το νέο φωτο-ποιητικό λεύκωμά του με τίτλο «Νάξος και Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Σχοινούσσα, Κουφονήσια, Δονούσα, Κέρος) Ανωθεν», εκδόσεις Μίλητος.

Το βιβλίο εμπλουτίζεται από 42 ποιήματα Ναξίων ποιητών (Ιάκωβος Καμπανέλλης, Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Μανώλης Γλέζος, Στέφανος Ψαρράς, Ελένη Τουμπακάρη, Σοφία Ν. Σφυρόερα, Ιάκωβος Ψαρράς, Μιχάλης Περιστεράκης, Μαρία Γρατσία-Θεωνά, Ψαρροστέφανος, Στέφανος Πολυκρέτης, Διαλεχτή Ζευγώλη-Γλέζου, Ειρήνη Μαστοροπούλου-Ναυπλιώτη, Παρασκευή Μπαρδάνη και Γιώργος Ανωμερίτης). Τα ποιήματα είναι επιλογή του Γιώργου Ανωμερίτη από το βιβλίο του Στέφανου Ψαρρά «Ανθολογία Ναξίων Ποιητών» (εκδόσεις Grafopress), του Γιώργου Ανωμερίτη «Οκτάνεμα» (εκδόσεις Γαβριηλίδη) και το βιβλίο του Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη «Λόγος Πράξη» (εκδόσεις Παπαζήση). Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από το ελικόπτερο R44 με πιλότο τον Χρήστο Νικολόπουλο και φωτογράφο τον Γιάννη Γιαννέλο.

«Οταν κοιτάζω τη Νάξο από ψηλά χαμηλώνω τα μάτια, από σεβασμό στην ομορφιά που δημιούργησαν οι ανώνυμοι και οι πολλοί στους αιώνες με αγώνες» σημειώνει ο Γιώργος Ανωμερίτης. «Και τ' αγριανοίγω, όταν κοιτάζω εκείνους που φτιασιδώνοντάς την σήμερα, τη γερνάνε». *

Διαγωνισμός

*Διαγωνισμό έκθεσης ιδεών με θέμα «Βελτιώνουμε την κοινωνία, ενώνουμε την ανθρωπότητα» προκηρύσσει ο Ροταριανός Ομιλος Ερμουπόλεως Σύρου, στο πλαίσιο του προγράμματος για τους νέους «Παναγιώτης Καμπανάρος».

Η πρώτη και η δεύτερη καλύτερη έκθεση θα βραβευτούν με το ποσό των 300 και 200 ευρώ αντίστοιχα. Οσοι θέλουν να πάρουν μέρος, πρέπει να αποστείλουν τις εκθέσεις τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στην παρακάτω διεύθυνση: Ροταριανός Ομιλος Ερμουπόλεως Σύρου (για το διαγωνισμό της έκθεσης) Τ.Θ. 42, 84100, Σύρος.

Η «Φλόγα» των νικητών

Την Κυριακή στον Μαραθώνιο της Αθήνας, κάποιοι δεν θα τρέξουν για να καταρρίψουν τα προσωπικά τους ρεκόρ.

Θα τρέξουν για να μεταφέρουν μια... Φλόγα. «Κάθε Τετάρτη μαζευόμαστε μπροστά στο άγαλμα του μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη στη Φιλοθέη και προπονούμαστε για τον μαραθώνιο. Στις προπονήσεις φοράμε μπλουζάκια με το σήμα του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια "Φλόγα", κάτι που θα κάνουμε και την ημέρα του αγώνα» εξηγεί ο κοσμηματοπώλης Παύλος Διακουμάκος, ψυχή της όλης προσπάθειας. Ηρθε σε επαφή με τη «Φλόγα» όταν συμπτωματικά βρέθηκε στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». «Στον φετινό μαραθώνιο θα τρέξουμε περισσότεροι από 40» Οι υπέρ... Φλόγας ερασιτέχνες μαραθωνοδρόμοι δεν αρκούνται στη συμβολική συμμετοχή με τη χαρακτηριστική φανέλα. Καθένας τους συγκεντρώνει χρήματα για την οργάνωση μιλώντας γι' αυτήν στο επαγγελματικό και οικογενειακό του περιβάλλον. Περισσότερα στο www.floga.org.gr, τηλ. 210-7485000.

Της λιμνοθάλασσας

Μέχρι το Σάββατο θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες του Μεσολογγίου και του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου να απολαύσουν την έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπεχράκη, με τίτλο «Οι ψαράδες της λιμνοθάλασσας», που διοργανώνουν το ΤΕΙ και Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου.

Ο γνωστός φωτογράφος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τυχαία το Μεσολόγγι το 2006 και, όπως υποστηρίζει, είδε έναν κόσμο «γεμάτο χρώματα και φυσική ομορφιά», που συνειρμικά του έφερε στο νου προσωπικά παιδικά βιώματα και τον γοήτευσε με την αυθεντικότητά του. Γι' αυτό και ένιωσε την ανάγκη να τον απαθανατίσει με το φακό του. Ο Γιάννης Μπεχράκης εκφράζει μέσα από τις φωτογραφίες την ιδιαίτερη αγάπη του για τη λιμνοθάλασσα και τους ψαράδες της, ενώ παρουσιάζει με παραστατικό τρόπο στιγμές της ζωής τους και της καθημερινής ρουτίνας τους στο φυσικό περιβάλλον. Ωρες λειτουργίας: 9.30-13.00 και 18.00-12.00.

Αντιθέσεις

Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός

«Δεν είμαστε τεμπέληδες και ανίκανοι, θα αφήσουμε το κακό πίσω μας»

«Νέα»

Ντέσμοντ Μόρις ανθρωπολόγος

«Ευτυχία είναι να μη χάνεις την παιδικότητά σου»

 

«Ε»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές
Ακροδεξιά τα γιαούρτια στον Αλαβάνο
Δικαίωση συμβασιούχου
«Ηταν εργαζόμενη, όχι εργολάβος»
Εισαγγελία Πύργου
Βρήκαν και νέα υπεξαίρεση χρημάτων
Εκπαίδευση
ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Κονδύλια ή λουκέτο!
Ιστορία μου, αμαρτία μου
Τα Εσπερινά ανοίγουν σε ανέργους και νοικοκυρές μητέρες
Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Ενημέρωση πριν από τον απόπλου
Ετήσια έκθεση Διεθνούς Διαφάνειας
Διαφθορά και ΔΝΤ πάνε μαζί
Νέο κινηματογραφικό νομοσχέδιο
Τα σωματεία κατά του Γερουλάνου
Νέος ελεγκτικός μηχανισμός
Ράμπο για ελέγχους στην οικοδομή
Οδηγός ΚΤΕΛ
Μάθημα αξιοπρέπειας από οδηγό του ΚΤΕΛ
Οικολογικό έγκλημα
Στον εισαγγελέα για τη διαρροή τοξικών στον ΧΥΤΑ Κατερίνης
Υγεία
On line, οι ελλείψεις φαρμάκων
Πιλοτικά, η συγχώνευση ΕΣΥ - ΙΚΑ
Συνταγογράφηση και για κόψιμο του καπνίσματος
Άλλες ειδήσεις
Τα παϊδάκια του Ριζάι
«Ακυρη, η άρση τηλεφωνικού απορρήτου του Στεφανάκου»
3 οι νεκροί από την πτώση του τοίχου
Κόντρα αστυνομικών-ΓΑΔΑ για τις ισορροπίες στον Αγ. Παντελεήμονα
Νέα παραλία στον Αγ. Κοσμά
ΟΣΕ: δρομολόγια μόνο για αύριο
Αλλοδαποί με 3.000 πλαστά έγγραφα