Έντυπη Έκδοση

Η ελπίδα, μαστός που θρέφει

Λένε πως ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται.

Αυτό μοιάζει λογικό. Ολοι οι ναυαγοσώστες ξέρουν πως αυτός που πνίγεται, έστω και αν αυτός είναι ένα παιδί, αναπτύσσει τεράστιες δυνάμεις και μπορεί να πνίξει τον διασώστη του. Δηλαδή ο πνιγμένος πνίγει το σωσίβιό του. Και αυτό μπορεί να ανταποκρίνεται σε αρχαϊκές καταστάσεις, μη ορθολογικές, που έχουν να κάνουν με το αίσθημα της επιβίωσης. Τι γίνεται όμως με την πολιτική; Η πολιτική είναι μια επινόηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, εδώ και 2.500 χρόνια, που καταργεί την απόλυτη αλήθεια (Θεού ή Τυράννου) και βάζει τον διάλογο και το επιχείρημα ως παραγωγούς αλήθειας. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αλήθεια εξ αποκαλύψεως. Υπάρχει αλήθεια η οποία παράγεται, όπως και κάθε άλλο προϊόν που δημιουργεί ο άνθρωπος.

Θα μου πείτε, αμπελοφιλοσοφίες. Θα έλεγα γιατί όχι, όταν δύο θεϊκές προσωπικότητες, ο Διόνυσος και ο Χριστός, έχουν τον οίνο σαν αίμα τους. Και επομένως δεν μπορεί να γίνει αλκοτέστ. Και αν υποθέσουμε πως αυτό μπορεί να γίνει, δεν θα είναι υπόθεση της Τροχαίας, αλλά των οινολόγων. Η υπόθεση του πνιγμένου είναι για την Αριστερά. Και πιο συγκεκριμένα για τον ΣΥΝ. Αυτό το περίφημο ΚΚΕ εσ., ύστερα από μισό αιώνα ύπαρξης, τι απέδωσε; Από τη μια πλευρά έχουμε τον πάντα συμπαθή Λεωνίδα Κύρκο, που θέλει μια συμμαχία της Αριστεράς με την Ενωση Κέντρου, τώρα ΠΑΣΟΚ (και έχει σταθερούς επιγόνους) και από την άλλη πλευρά έχουμε τους νεοκνίτες του Αριστερού Ρεύματος, που θέλουν τον δικό τους χαλίφη στη θέση του χαλίφη. Και αυτός ο συνδυασμός είναι η ασφαλέστερη επιλογή για σίγουρο ναυάγιο. Η Αριστερά μετά το '74 έχει ένα δυσάρεστο όνομα και λέγεται ΠΑΣΟΚ. Στις τελευταίες εκλογές, το 20% του ΣΥΡΙΖΑ και το 10% του ΚΚΕ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.

Και βρέθηκε ο ναυαγοσώστης που λεγόταν ΣΥΡΙΖΑ που από σήμερα αρχίζει την 3η Πανελλαδική του Σύσκεψη. Ποια θα είναι τα αποτελέσματα, θα τα ξέρουμε με σιγουριά αυτή την Κυριακή. Αλλά δεν έχουμε ιδιαίτερους λόγους αισιοδοξίας. Και ίσως αυτό να είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Για να δημιουργήσουμε ζωή πρέπει να ξέρουμε πού υπάρχει ο θάνατος. Και μπορεί οι πεθαμένοι να καταλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που υποπτευόμαστε. Και να γίνουμε ακόμη πιο κυνικοί. Μερικές φορές η αδράνεια είναι πιο αποτελεσματική από τη δράση για τη δράση. Ποιο είναι το νόημα εκατό-διακόσια άτομα να παραλύουν το κέντρο της πόλης, όσο και αν στοχεύουν σε έναν υψηλό στόχο; Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν πως διακόσια άτομα είναι μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση σε ένα αμφιθέατρο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι μαζικό κίνημα. Για τα μαζικά κινήματα ή πρέπει να περιμένουμε ή πρέπει να εργαζόμαστε πολύ σκληρά γι' αυτά.

Και για να θυμηθούμε τον γερο-Σοφοκλή και την Αντιγόνη του, ας επαναλάβουμε πως: «Η ελπίδα μάς τρέφει». Η ελπίδα είναι ο μαστός της μάνας που θηλάζει. Δεν έχω υπόψη μου κανένα επαναστατικό σύμβολο με αυτή την εικόνα. Θρησκευτικά σύμβολα με αυτή την εικόνα υπάρχουν. Μήπως είναι καιρός να καταλάβουμε πως η ζωή είναι η μόνη αξία που έχουμε και το κέρδος είναι ο νεκροθάφτης μας, είτε από τη Δεξιά προέρχεται είτε από την Αριστερά; Γιατί ο γραφειοκράτης της Αριστεράς είναι ένας κεφαλαιούχος της καρέκλας. Δεν δουλεύει για μας, αλλά για την καρέκλα του, όσο άχρηστη και αν είναι αυτή για το σύνολο της κοινωνίας. Είναι το ίδιο, όπως και τα χρήματα. Από κάποιο σημείο και μετά, είναι παντελώς άχρηστα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Στο ψευδοκράτος των Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Επιτροπές, «κόκκινες γραμμές» και αργά βήματα στο Ασφαλιστικό
Προτάσεις Τσίπρα για Ασφαλιστικό
Νέα Δημοκρατία
Πεδίο αναμέτρησης το κέντρο της Αθήνας
Μια δημοσκόπηση δείχνει Σαμαρά, μια άλλη, Ντόρα
Υπόθεση Siemens
Η Siemens, σαν δική τους...
ΠΑΣΟΚ
Κλείνει το μέτωπο με Προβόπουλο
ΣΥΡΙΖΑ
Κρίσιμο διήμερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ο Τσίπρας, αύριο ο Αλαβάνος
Οικολόγοι Πράσινοι
Χαιρετίζουν την τριμερή συνάντηση των Πρεσπών οι Οικολόγοι-Πράσινοι
Τειρεσίας Α.Ε.
Διαγραφή από «Τειρεσία» και πριν από 1-1-08
Ευρωπαϊκή Ένωση
Επίσκεψη-πίεση του Μπιλτ σε Σκόπια εν όψει Πρεσπών
Ε.Ε.: Αγνοήθηκαν, παντελώς, οι ελληνικές θέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ικανοποίηση Βαρθολομαίου για «Σχέδιο Κλουβί»
Κύπρος
Θέμα συζήτησης με Νταβούτογλου
Ελληνοαλβανικές σχέσεις
Υφαλοκρηπίδα
Άλλες ειδήσεις
Βραβεία