Έντυπη Έκδοση

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καλεί το Ιράν να κλείσει το δεύτερο πυρηνικό του εργοστάσιο

Με απόφασή της -την πρώτη εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια- η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κουνάει προειδοποιητικά το δάκτυλο στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρός της, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εκφράζει την απογοήτευσή του υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις και οι ερευνητικές διαδικασίες θα φθάσουν σε αδιέξοδο χωρίς τη συνεργασία της Τεχεράνης.

Η τελευταία φορά που το 35μελές διοικητικό συμβούλιο των εθνικών αντιπροσώπων της ΙΑΕΑ στη Βιέννη ενέκρινε επικριτική για το Ιράν απόφαση ήταν τον Φεβρουάριο του 2006, όταν η χώρα είχε παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την άρνηση της κυβέρνησής της να σταματήσει τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου και να επιτρέψει άνευ όρων στους επιθεωρητές της Επιτροπής να ελέγξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο έδαφός της. Χθες, οι εθνικοί αντιπρόσωποι της ΙΑΕΑ απαίτησαν από την Τεχεράνη να κλείσει το (δεύτερο, έπειτα από εκείνο του Νατάνζ) εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου Φορντόου κοντά στην πόλη Κομ, η ύπαρξη του οποίου είχε παραμείνει εδώ και πάνω από δύο χρόνια μυστική, μέχρι την αποκάλυψη και επίσημη παραδοχή της ύπαρξής του, εδώ και δύο μήνες. Μάλιστα, ένα μήνα πριν, ομάδα επιθεωρητών της ΙΑΕΑ το επισκέφθηκαν.

Η σχετική συζήτηση έλαβε χώρα ύστερα από παρακίνηση των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, αλλά και Ρωσίας και Κίνας, των έξι δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στις σχετικές αντιπαραθέσεις με το Ιράν, επιδιώκοντας να πείσουν την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ να δεχτεί τη λύση να εξαγάγει τουλάχιστον το 75% των αποθεμάτων του σε ουράνιο και να τα επανεισαγάγει με τη μορφή πυρηνικού καυσίμου για τη λειτουργία ενός ιατρικού αντιδραστήρα.

Το ότι Ρωσία και Κίνα συμμετείχαν στα τελευταία βήματα του χορού των επικρίσεων εναντίον της Τεχεράνης θεωρείται από διπλωματικές πηγές στη Βιέννη σημαντικό: Μόσχα και Πεκίνο έχουν μέχρι τώρα μπλοκάρει κάθε διαδικασία επιβολής σκληρών μέτρων εναντίον του Ιράν, κατάσταση που πλέον έχει σαφώς αλλάξει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», Αμερικανοί αξιωματούχοι πέτυχαν τη μεταστροφή του Πεκίνου με το επιχείρημα ότι εφόσον το Ισραήλ βλέπει ως υπαρκτό κίνδυνο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υφίσταται κίνδυνος πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που συνεπάγεται και σταμάτημα των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, σε βάρος της ραγδαία αναπτυσσόμενης κινεζικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η περιοδεία στη Λατινική Αμερική του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος, επισκεπτόμενος προχθές τη Βενεζουέλα και χθες τη Βραζιλία, βρήκε θερμό κλίμα υποδοχής και εκπεφρασμένη υποστήριξη προς τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας του από τους προέδρους Ούγκο Τσάβες και Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Διεθνείς Οργανισμοί
Σχετικά θέματα: Ιράν
Της κατέσχεσαν το Νόμπελ!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Είχαν «θάψει» τη σφαγή αμάχων
Βρετανία
Σκότλαντ Γιαρντ, η... βιομηχανία φακελώματος DNA
Κλιματική αλλαγή
«Εκπομπή» ελπίδας από Κίνα
ΗΠΑ
Οι απρόσκλητοι του Λευκού Οίκου
ΗΠΑ: τέσσερις κολοσσοί ΜΜΕ σε ένα «περίπτερο»
Ιράν
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καλεί το Ιράν να κλείσει το δεύτερο πυρηνικό του εργοστάσιο
Της κατέσχεσαν το Νόμπελ!
Τουρκία
Η Τουρκία «πούλησε» στην Ε.Ε. τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή
Ρωσία
Οι πολίτες θα... ανταποδίδουν την αστυνομική βία