Έντυπη Έκδοση

Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ «ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ», ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΙΡΙΝ ΕΜΠΑΝΤΙ

Της κατέσχεσαν το Νόμπελ!

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια αλλά πάντοτε στο πλαίσιο της πάταξης του αντιλόγου, οι ιρανικές αρχές κατέσχεσαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης της Ιρανής δικηγόρου Σιρίν Εμπάντι προκαλώντας την άμεση αντίδραση της νορβηγικής κυβέρνησης.

Η δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2003 (φωτ. Ass. Press) Η δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2003 (φωτ. Ass. Press) Σύμφωνα με πληροφορίες «αξιόπιστης πηγής» που επικαλούνται οι Νορβηγοί, το μετάλλιο και το δίπλωμα του Νόμπελ της Εμπάντι κατασχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τραπεζική θυρίδα. Για μια σοκαριστική παγκόσμια πρώτη στην ιστορία των βραβείων κάνει λόγο το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Οσλο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη στάση των ιρανικών αρχών και να εκφράσει ανησυχία για την τύχη της Εμπάντι και των συγγενών της. Ανησυχία όχι αβάσιμη, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες ο σύζυγος και πολλοί συνεργάτες της συνελήφθησαν και ενίοτε έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης.

Αμφισβήτησε, την τιμωρούν

Η Εμπάντι, δικηγόρος ειδικευόμενη σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκεται στο στόχαστρο από τότε που βραβεύτηκε (2003), αλλά ακόμη περισσότερο μετά την κίνησή της να μιλήσει ανοιχτά για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Αχμαντινετζάντ καλώντας τη διεθνή κοινότητα ν' απορρίψει το αποτέλεσμα και ζητώντας επανάληψη των εκλογών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Οι πληροφορίες λένε ότι η ίδια δεν βρισκόταν στο Ιράν όταν έγινε η κατάσχεση και δεν έχει επιστρέψει έκτοτε, ενώ βρίσκεται σε επαφή με τις νορβηγικές αρχές.

Δεν είναι όμως η μόνη που δοκιμάζει την μήνιν του ιρανικού καθεστώτος. Μία μετά την άλλη προσωπικότητες του μεταρρυθμιστικού κινήματος και της πολιτικής ζωής της χώρας τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης για τη συμμετοχή τους στις μετεκλογικές διαδηλώσεις. Ανάμεσά τους ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Αλι Αμπταχί και, μόλις χθες, ο πρώην αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μπεχζάντ Ναμπαβί που καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια κάθειρξη και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση εν αναμονή της έφεσης. Στη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και ταραχών τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν και δεκάδες σκοτώθηκαν. Κατά την ιρανική κρατική τηλεόραση, πέντε εκ των συλληφθέντων καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 81 σε ποινές κάθειρξης έως 15 ετών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Νορβηγία
Σχετικά θέματα: Ιράν
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καλεί το Ιράν να κλείσει το δεύτερο πυρηνικό του εργοστάσιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Είχαν «θάψει» τη σφαγή αμάχων
Βρετανία
Σκότλαντ Γιαρντ, η... βιομηχανία φακελώματος DNA
Κλιματική αλλαγή
«Εκπομπή» ελπίδας από Κίνα
ΗΠΑ
Οι απρόσκλητοι του Λευκού Οίκου
ΗΠΑ: τέσσερις κολοσσοί ΜΜΕ σε ένα «περίπτερο»
Ιράν
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καλεί το Ιράν να κλείσει το δεύτερο πυρηνικό του εργοστάσιο
Της κατέσχεσαν το Νόμπελ!
Τουρκία
Η Τουρκία «πούλησε» στην Ε.Ε. τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή
Ρωσία
Οι πολίτες θα... ανταποδίδουν την αστυνομική βία