Έντυπη Έκδοση

Η Τουρκία «πούλησε» στην Ε.Ε. τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή

«ΗΤουρκία προσφέρει δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τη δραστήρια πολιτική της στην ευρύτερη περιοχή» δηλώνει η Αγκυρα, προτάσσοντας το διεθνή ρόλο της ως σημαντικό σημείο αναφοράς στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Μιλώντας, παρουσία των συναδέλφων του από τη Σουηδία και την Ισπανία, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τη συνεδρίαση της τρόικας Ε.Ε. - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανέπτυξε τα υπό συζήτηση θέματα και έκανε λόγο για τη Μέση Ανατολή και θέματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή, όπως το Ιράκ, το Ιράν, η Καυκασία. «Πρόκειται για περιοχές που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ε.Ε. και της Τουρκίας», είπε ο Νταβούτολγου και υπογράμμισε τα περί δυνατοτήτων που προσφέρει η Τουρκία στην Ε.Ε. Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις που εξελίσσονται στην Τουρκία ήταν ένα δεύτερο σημαντικό σημείο της ατζέντας.

Ο Ισπανός υπουργός Ντιέγκο Λόπεθ Γκαβρίντο, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι «η πρόοδος στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις φέρνουν πιο κοντά την Τουρκία στην Ε.Ε.».

«Μας χαροποίησε το γεγονός ότι η Ε.Ε. στηρίζει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που εξελίσσεται τους τελευταίους έντεκα μήνες», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς. Εκανε λόγο όμως για «άδικα πολιτικά εμπόδια» που προβάλλει η Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, στην ίδια συνέντευξη, ο Νταβούτογλου έδωσε τα πρώτα σημάδια για την επανέναρξη της τουρκικής μεσολάβησης μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα αναλάβει ρόλο αν της ζητηθεί, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ το έχει ήδη ζητήσει. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση και να συνεχίσει από εκεί που έμεινε, εάν υπάρξει αίτημα των ενδιαφερόμενων πλευρών» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Στη συνέχεια επισήμανε ότι τέτοιο αίτημα διατυπώθηκε από το Ισραήλ, διά στόματος του Ισραηλινού υπουργού Εμπορίου, Μπενιαμίν Ελιέζερ, ο οποίος ήταν στην Αγκυρα πριν από δύο μέρες. Σημειώνεται ότι το ανάλογο αίτημα της Συρίας είναι δεδομένο. Για το θέμα του Ιράν, ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι «αν είναι ειρηνικό το πυρηνικό πρόγραμμά του, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με διπλωματικό τρόπο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Είχαν «θάψει» τη σφαγή αμάχων
Βρετανία
Σκότλαντ Γιαρντ, η... βιομηχανία φακελώματος DNA
Κλιματική αλλαγή
«Εκπομπή» ελπίδας από Κίνα
ΗΠΑ
Οι απρόσκλητοι του Λευκού Οίκου
ΗΠΑ: τέσσερις κολοσσοί ΜΜΕ σε ένα «περίπτερο»
Ιράν
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καλεί το Ιράν να κλείσει το δεύτερο πυρηνικό του εργοστάσιο
Της κατέσχεσαν το Νόμπελ!
Τουρκία
Η Τουρκία «πούλησε» στην Ε.Ε. τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή
Ρωσία
Οι πολίτες θα... ανταποδίδουν την αστυνομική βία