Έντυπη Έκδοση

ΚΛΙΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

«Εκπομπή» ελπίδας από Κίνα

Νέες ελπίδες για τη σύνοδο της Κοπεγχάγης δημιούργησε η ανακοίνωση της Κίνας για περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αμέσως μετά την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Ωστόσο η Ευρώπη πιέζει για μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ φαίνεται ότι και στις ΗΠΑ και στην Κίνα υπάρχουν παραθυράκια για αποφυγή σκληρών μέτρων, κάτι που υπονομεύει στην ουσία την επικείμενη διάσκεψη.

Οι περικοπές από την Κίνα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα φτάσουν ώς το 2020 το 40-45% εκείνων του 2005 (φωτ. Reuters) Οι περικοπές από την Κίνα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα φτάσουν ώς το 2020 το 40-45% εκείνων του 2005 (φωτ. Reuters) Και η Κίνα, όπως και η οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε στόχους περικοπών για πρώτη φορά. Οι μειώσεις θα φτάσουν, ώς το 2020, το 40-45% των εκπομπών του 2005. Ο πρόεδρος του τμήματος κλιματικής αλλαγής του WWF, Κιμ Κάρστενσεν, καλωσόρισε την ανακοίνωση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι πολύ απαιτητικός για μια αναπτυσσόμενη χώρα. Ωστόσο θα επιτρέπει να αυξάνονται οι εκπομπές ρύπων, όσο θα αναπτύσσεται η οικονομία. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν επισήμως ότι η μέτρηση των ποσοστών θα γίνεται με πιο στενό τρόπο σε σχέση με το πώς κάνουν τους υπολογισμούς τους τα αναπτυγμένα κράτη. Θα αφορά τη μείωση εκπομπών από την παραγωγική διαδικασία και την κατανάλωση ενέργειας.

Γιαμπάο στην Κοπεγχάγη

Το Πεκίνο γνωστοποίησε ακόμα ότι στη σύνοδο της Κοπεγχάγης θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Γουέν Γιαμπάο. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, κατά το πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η παρουσία του πρωθυπουργού δείχνει τη σημασία που αποδίδει το Πεκίνο στην κλιματική αλλαγή και την προθυμία του να συνεργαστεί.

Οπως θα περίμενε κανείς, η κινεζική ανακοίνωση προκάλεσε θετικές αντιδράσεις από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το κλίμα, Ιβο ντε Μπόερ, δήλωσε ότι οι προτάσεις Κίνας και ΗΠΑ ενισχύουν τις προοπτικές για συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Η Ε.Ε. φρόντισε να τονίσει, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι οι δύο χώρες καλό θα ήταν να δείξουν μεγαλύτερη φιλοδοξία, γιατί κάποιες πλευρές θεωρούν απογοητευτικά τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν.

Επικίνδυνα «κενά»

Η αλήθεια είναι ότι οι ανακοινώσεις των δύο μεγάλων χωρών αφήνουν κενά σε ορισμένα βασικά σημεία του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή, όπως η χρηματοδότηση των φτωχών χωρών για να μπουν στον χορό των μέτρων. Αφορούν μόνο τις ίδιες, δηλαδή δεν περιέχουν προτάσεις για τις μειώσεις των μεγάλων χωρών συνολικά, ούτε πρόταση για το πώς η συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα γίνει δεσμευτική.

Ο Κάρστενσεν τόνισε ιδιαίτερα την έλλειψη συνολικών προτάσεων για την Κοπεγχάγη από τις ΗΠΑ, κυρίως στη χρηματοδότηση των μέτρων που τυχόν θα αποφασιστούν. Βεβαίως δεν αποκλείεται η Ουάσιγκτον να απαντήσει με προσφορές χρημάτων στην έρευνα και την ανάπτυξη ή στις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα από την κλιματική αλλαγή. Προς το παρόν ο Ομπάμα πρέπει να τηρήσει λεπτές ισορροπίες, γιατί η Γερουσία μπορεί να μην εγκρίνει τα ποσοστά του Λευκού Οίκου. Τα έχει εγκρίνει μόνον η Βουλή των Αντιπροσώπων ώς τώρα, που σημαίνει ότι μπορεί οι αριθμοί να αλλάξουν, στον νόμο που θα υιοθετήσει η Γερουσία, μετά την Κοπεγχάγη, την άνοιξη. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Κίνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Είχαν «θάψει» τη σφαγή αμάχων
Βρετανία
Σκότλαντ Γιαρντ, η... βιομηχανία φακελώματος DNA
Κλιματική αλλαγή
«Εκπομπή» ελπίδας από Κίνα
ΗΠΑ
Οι απρόσκλητοι του Λευκού Οίκου
ΗΠΑ: τέσσερις κολοσσοί ΜΜΕ σε ένα «περίπτερο»
Ιράν
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καλεί το Ιράν να κλείσει το δεύτερο πυρηνικό του εργοστάσιο
Της κατέσχεσαν το Νόμπελ!
Τουρκία
Η Τουρκία «πούλησε» στην Ε.Ε. τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή
Ρωσία
Οι πολίτες θα... ανταποδίδουν την αστυνομική βία