Έντυπη Έκδοση

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ HOLDING ΤΟΥ ΕΜΙΡΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΔΗΛΩΣΕ 6ΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ 59 ΔΙΣ. ΔΟΛ.

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...

Παλάτια στην... άμμο αποδεικνύονται τα μεγαλόπνοα σχέδια για μετατροπή του Ντουμπάι σε περιφερειακό χρηματοοικονομικό και τουριστικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται στα χνάρια της... Αργεντινής.

Αριστερά: Τον υψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο (φωτ.) φιλοδοξούσε να έχει ολοκληρώσει ώς τον Ιανουάριο του 2010 το Ντουμπάι, που αδυνατεί τώρα να ξεπληρώσει τους πιστωτές του. Δεξιά: Αλλο ένα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ντουμπάι, το τεχνητό νησί στο σχήμα του φοίνικα, που αποτελούσε ένα από τα σύμβολα της ξέφρενης οικονομικής ανάπτυξης του εμιράτου Αριστερά: Τον υψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο (φωτ.) φιλοδοξούσε να έχει ολοκληρώσει ώς τον Ιανουάριο του 2010 το Ντουμπάι, που αδυνατεί τώρα να ξεπληρώσει τους πιστωτές του. Δεξιά: Αλλο ένα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ντουμπάι, το τεχνητό νησί στο σχήμα του φοίνικα, που αποτελούσε ένα από τα σύμβολα της ξέφρενης οικονομικής ανάπτυξης του εμιράτου Η ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρείας συμμετοχών (holding) του εμιράτου, της Dubai World, η οποία ελέγχεται από τη βασιλική οικογένεια του Αλ-Μαχτούμ, ότι θα ζητήσει από τους πιστωτές παράταση 6 μηνών για να ξοφλήσει τα χρέη της, έσπειρε πανικό με τις μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και κατ' επέκταση των χρηματιστηρίων να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου διέκοψε μάλιστα για τρεισήμισι ώρες τις συναλλαγές λόγω «τεχνικών προβλημάτων», κλείνοντας τελικά με πτώση 3,18%. Με πτώση 3,25% και 3,41% έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, αντίστοιχα. Η Γουόλ Στριτ ήταν κλειστή χθες λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Τα νησιά-φοίνικες

Ο επιμέρους δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησε 5%, με τις μετοχές μεγάλων κυρίως βρετανικών τραπεζών (HSBC, Royal Bank of Scotland, ING και άλλες) να υποχωρούν έως και 8%. Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στο νέο ρεκόρ των 1.195 δολαρίων η ουγκιά, ενώ το ευρώ έφτασε έως το 1,5145 δολάριο.

Η Dubai World είναι ο βασικός χρηματοδότης της κατασκευαστικής εταιρείας Nakheel, που έχει μεταξύ άλλων κατασκευάσει τα περιβόητα τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα, που αποτελούσαν μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν του εμιράτου.

Η Dubai World, που προβαλλόταν με το σλόγκαν «Ο ήλιος δεν δύει ποτέ στην Dubai World», έχει συσσωρεύσει χρέη 59 δισ. δολαρίων, ποσό που είναι πάνω από το μισό από το συνολικό χρέος 80 δισ. δολαρίων του εμιράτου. Τον Δεκέμβριο η εταιρεία πρέπει να καταβάλει 3,5 δισ. δολάρια στους πιστωτές της.

Η συσσώρευση χρεών οφείλεται στο εξαετές αναπτυξιακό μπουμ το οποίο στηρίχτηκε σε μεγαλεπήβολα έργα, μεταξύ των οποίων η κατασκευή του υψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο (για τα οποία εργάστηκαν χιλιάδες εισαγόμενοι εργάτες από την Ασία με πολύ χαμηλούς μισθούς και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα). Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων στην αγορά του Ντουμπάι νέκρωσαν ουσιαστικά από τα μέσα του 2008 την οικοδομική δραστηριότητα. Αν το Ντουμπάι πτωχεύσει θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώχευση ύστερα από αυτήν της Αργεντινής το 2001, η οποία κήρυξε στάση πληρωμών με χρέη 95 δισ. δολαρίων.

Το εμιράτο προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές λέγοντας ότι η εταιρεία D.Ρ. World (θυγατρική της Dubai World), η οποία λειτουργεί 40 λιμάνια σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν περιλαμβάνεται στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το ενδεχόμενο να πτωχεύσει μία από τις κυριότερες μέχρι χθες πηγές χρήματος και μάλιστα σε μία περίοδο που τα οικονομικά των τραπεζών δεν έχουν ακόμη αναρρώσει από τις ζημιές των subprime, έπεσε σαν βόμβα στις αγορές. Τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Dubai World ανέρχονται σε 12 δισ. δολάρια. Αραβικά funds από τα εμιράτα του Περσικού είναι επίσης μέτοχοι σε μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως το χρηματιστήριο του Λονδίνου, η βρετανική αλυσίδα τροφίμων J. Sainsbury και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Porsche και Daimler. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ντουμπάι
Σχετικά θέματα: Χρηματιστήριο
Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα
Καταποντισμός του Χ.Α. (-6,21%)
Για το ίδιο θέμα
Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χρηματιστήριο
Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα
Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...
Καταποντισμός του Χ.Α. (-6,21%)
Ελληνική οικονομία
Σιωπηλή η Κομισιόν για τις μαύρες προβλέψεις διεθνών οίκων
Φορολογία
Πατάνε γκάζι στο Φορολογικό
ΔΕΗ
Επίθεση μηχανικών στην Μπιρμπίλη για τα «λαχανί ανθρωπάκια»
Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας
Κάπρος: Μη υλοποιήσιμος ο στόχος 20%
Φυσικό Αέριο
Επεκτείνεται η συνεργασία Motor oil - Μυτιληναίου
Αγροτικός τομέας και προϊόντα
Η έλλειψη χαρτογράφησης αφήνει απλήρωτους τους αγρότες
Μπλόκο ροδακινοπαραγωγών στη Βέροια
ΕΥΔΑΠ
Μίνι κρίση
Ιταλία
Εβρεξε καρεκλοπόδαρα
Άλλες ειδήσεις
Κάλυψη της αύξησης Alpha
Ελινόιλ: κέρδη 3,2 εκατ.