Έντυπη Έκδοση

ΣΤΙΣ 2.225 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Καταποντισμός του Χ.Α. (-6,21%)

Σαν χάρτινος πύργος γκρεμίζεται πλέον το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις αθρόες ρευστοποιήσεις ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων να εντείνονται στον απόηχο των μαύρων προβλέψεων για την οικονομία και της αδυναμίας πληρωμών στο Ντουμπάι.

Μολονότι η κυβέρνηση αλλά και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η απαξίωση που υφίσταται η ελληνική κεφαλαιαγορά στο μέτωπο των μετοχών και των ομολόγων έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις, με τη συμβολή και της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, εντούτοις η κατάσταση, όπως αντικατοπτρίζεται στη ελεύθερη πτώση του Χρηματιστηρίου, δείχνει να διαγράφεται χειρότερη από ποτέ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για συνθήκες ντόμινο.

Η στάση πληρωμών του μεγαλύτερου fund στο Ντουμπάι, που έχει παρουσία και στην Ελλάδα, και η επακόλουθη μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών, ήρθαν χθες να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει τη μεγαλύτερη βουτιά για το 2009, κλείνοντας με απώλειες 6,21%, στις 2.225,32 μονάδες.

Στις τράπεζες επικράτησε εικόνα «κραχ», με τον κλάδο να παρασύρεται κοντά στο limit down, καθώς οι απώλειές του ξεπέρασαν χθες το 9%, διευρύνοντας την πτώση από τα υψηλά του Οκτωβρίου σε πάνω από 31,4%. Η Εθνική υποχώρησε 9,09%, στα 20 ευρώ, η Alpha Bank έκλεισε 8,8%, χαμηλότερα στα 8,60 ευρώ, ενώ η Πειραιώς, η Eurobank και η Αγροτική σημείωσαν πτώση άνω του 5-6%, ενώ συνολικά ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 20 υποχώρησε 7,26%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν χθες και οι μετοχές της Marfin Investment Group (-9,66%) και της Marfin Popular (-15,73%), καθώς οι δύο εταιρείες ελέγχονται μετοχικά από επενδυτικά σχήματα που εδρεύουν στο Ντουμπάι. Η ελληνική αγορά δείχνει να έχει μπει για τα καλά πλέον στο δρόμο της επιστροφής προς τις 2.000 μονάδες, με την πτώση μάλιστα να «τρέχει» ταχύτερα από ό,τι συνέβαινε στις αρχές της χρονιάς. Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, αν δεν υπάρξει ανάσχεση της πτώσης στην περιοχή των 2.180-2.200 μονάδων η πτώση θα μπορούσε να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η επόμενη κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 2.070 μονάδων.

Ηδη το Χ.Α. μετρά απώλειες 18% μόνο μέσα στον Νοέμβριο, ενώ από τα υψηλά των 2.932 μονάδων της 15ης Οκτωβρίου η πτώση ξεπερνά το 25%. Για τις μετοχές της μικρότερης κεφαλαιοποίησης τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, καθώς ήδη καταγράφουν απώλειες ώς και 50% το τελευταίο πεντάμηνο, ενώ ο δείκτης FTSE 80 έχει πλέον χάσει όλα τα κέρδη της χρονιάς και από χθες καταγράφει απώλειες 3,4% για το 2009. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ντουμπάι
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχετικά θέματα: Χρηματιστήριο
Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα
Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...
Για το ίδιο θέμα
Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χρηματιστήριο
Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα
Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...
Καταποντισμός του Χ.Α. (-6,21%)
Ελληνική οικονομία
Σιωπηλή η Κομισιόν για τις μαύρες προβλέψεις διεθνών οίκων
Φορολογία
Πατάνε γκάζι στο Φορολογικό
ΔΕΗ
Επίθεση μηχανικών στην Μπιρμπίλη για τα «λαχανί ανθρωπάκια»
Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας
Κάπρος: Μη υλοποιήσιμος ο στόχος 20%
Φυσικό Αέριο
Επεκτείνεται η συνεργασία Motor oil - Μυτιληναίου
Αγροτικός τομέας και προϊόντα
Η έλλειψη χαρτογράφησης αφήνει απλήρωτους τους αγρότες
Μπλόκο ροδακινοπαραγωγών στη Βέροια
ΕΥΔΑΠ
Μίνι κρίση
Ιταλία
Εβρεξε καρεκλοπόδαρα
Άλλες ειδήσεις
Κάλυψη της αύξησης Alpha
Ελινόιλ: κέρδη 3,2 εκατ.