Έντυπη Έκδοση

* ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 2,2 ΔΙΣ.

Η έλλειψη χαρτογράφησης αφήνει απλήρωτους τους αγρότες

Ερχονται «μαύρες» χριστουγεννιάτικες μέρες για τους αγρότες, καθώς ολοένα απομακρύνεται η περίπτωση να πληρωθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις (ύψους 2,2 δισ. ευρώ) πριν από τις γιορτές.

Χθες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας στη γεν. συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ξεκαθάρισε ότι η πληρωμή των επιδοτήσεων δεν θα γίνει με ταμειακή διευκόλυνση μέσω της ΑΤΕ, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, και αυτό διότι η Κομισιόν έχει αντιρρήσεις εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων (ΟΣΔΕ). Αφησε όμως μια χαραμάδα ελπίδας, λέγοντας ότι μπορεί να πληρωθούν οι αγρότες που ανήκουν σε Ενώσεις οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες του ΟΣΔΕ (γύρω στο 35% στο σύνολο της χώρας). Καταβάλλοντας προσπάθειες, τόνισε, οι πληρωμές των αγροτών να γίνουν στις αρχές του νέου χρόνου.

Η κ. Μπατζελή εξήγγειλε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα αναθεωρηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 (σε συνάφεια με τις εξελίξεις στην αναθεώρηση της ΚΑΠ ώς το 2013).

Η αναθεώρηση του σχετικού προγράμματος θα περιέχει νέες κατευθύνσεις, καθώς θα δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις που αφορούν πολιτικές για τα τρόφιμα, το περιβάλλον, τα σχέδια βελτίωσης, αντί για π.χ. την οδοποιία και τα εγγειοβελτιωτικά έργα που έχουν προτεραιότητα στη σημερινή μορφή του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανής Καραμίχας ζήτησε με την αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος να δοθεί λύση στις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών που περικόπτονται από του χρόνου και ανέρχονται στα 567 εκατ. ευρώ.

Αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία για το εισόδημα των αγροτών που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε την πενταετία της Ν.Δ. (2004-2008) κατά 19%, ενώ την ίδια περίοδο το άνοιγμα (έλλειμμα) στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων εκτινάχθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Αγροτικός τομέας και προϊόντα
Μπλόκο ροδακινοπαραγωγών στη Βέροια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χρηματιστήριο
Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα
Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...
Καταποντισμός του Χ.Α. (-6,21%)
Ελληνική οικονομία
Σιωπηλή η Κομισιόν για τις μαύρες προβλέψεις διεθνών οίκων
Φορολογία
Πατάνε γκάζι στο Φορολογικό
ΔΕΗ
Επίθεση μηχανικών στην Μπιρμπίλη για τα «λαχανί ανθρωπάκια»
Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας
Κάπρος: Μη υλοποιήσιμος ο στόχος 20%
Φυσικό Αέριο
Επεκτείνεται η συνεργασία Motor oil - Μυτιληναίου
Αγροτικός τομέας και προϊόντα
Η έλλειψη χαρτογράφησης αφήνει απλήρωτους τους αγρότες
Μπλόκο ροδακινοπαραγωγών στη Βέροια
ΕΥΔΑΠ
Μίνι κρίση
Ιταλία
Εβρεξε καρεκλοπόδαρα
Άλλες ειδήσεις
Κάλυψη της αύξησης Alpha
Ελινόιλ: κέρδη 3,2 εκατ.