Έντυπη Έκδοση

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ PUBLIC ΓΙΑ ΤΗΝ TV

Στην εποχή της ενημερω-διασκέδασης

Μια συζήτηση για την τηλεόραση, από δικούς της ανθρώπους, μπορεί εύκολα να καταλήξει βαρετή, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να πυροδοτήσει και μια σειρά... αντιπαραθέσεων.

Στο βιβλιοπώλειο του Public Συντάγματος με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε μια τέτοιου τύπου συζήτηση (την οργάνωσε η εταιρεία «wannadoo») με τίτλο «Από τον Φρέντυ Γερμανό στη... web TV». Φιλόδοξο εγχείρημα, αδύνατο να καλυφθεί ουσιαστικά σε τόσο σύντομη εκδήλωση, αλλά τα... αίματα δεν άργησαν ν' ανάψουν.

Φάνηκαν από την αρχή οι διαθέσεις με τον Γιώργο Λιάνη να κάνει λόγο για «κακή χρήση» του μέσου και «φθίνουσα πορεία» με τους δημοσιογράφους αντί να έχουν κυρίαρχο λόγο να τον έχουν «παραδώσει στους καναλάρχες. Μερικά δελτία ειδήσεων έχουν μεταβληθεί σε σόου και ορισμένα εξ αυτών και σε τσίρκο». Στη χώρα που ο πολιτισμός «πρόσφερε δύο Νόμπελ και δύο Λένιν, τα περισσότερα από οποιαδήποτε χώρα, οι πνευματικοί άνθρωποι είναι εξόριστοι από την τηλεόραση».

Στην αντίπερα όχθη τις επιλογές όσων αποφασίζουν για τα τηλεοπτικά προγράμματα επιχείρησε να υπερασπιστεί ο Σταμάτης Μαλέλης (Star) πετώντας το «μπαλάκι» στους τηλεθεατές. Οι οποίοι πράγματι δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε δεν επιβάλλουμε το πρόγραμμα κανενός καναλιού. «Από μια πατερναλιστική -είπε- προπαγανδιστική τηλεόραση προτιμώ αυτή που έχουμε». Λες και δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Ή το κακό ή το χειρότερο. Τόνισε ότι με την ψηφιακή τηλεόραση και την αμφίδρομη λειτουργία της ο τηλεθεατής θα μπορεί να διαμορφώνει το πρόγραμμα που θέλει. Μισές αλήθειες όμως κι εδώ, καθώς θα αλλάξουν πολλά με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αλλά όχι με τα υπάρχοντα κανάλια. Κυρίως με «πακέτα» που θα δημιουργηθούν, στα οποία όμως θα έχουμε πρόσβαση με συνδρομή. Κι αυτό θα δημιουργήσει τηλεθεατές πολλών ταχυτήτων. Εχοντες και μη δηλαδή, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Είχε πάντως δίκιο όταν έλεγε ότι «η ελληνική τηλεόραση μπορεί να γίνει καλύτερη, αλλά δεν είναι δαίμονας, δεν είναι για πέταμα».

Θεατρικός αλλά ειλικρινής ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1) λέγοντας ότι κουμάντο κάνουν οι διαφημιστές και όχι οι καναλάρχες, φρόντισε και να «αυτομαστιγωθεί»: «Οι περισσότεροι από εμάς που δουλεύουμε στην τηλεόραση βολευτήκαμε στους μισθούς μας που εικοσαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια και δεν αντιδρούμε... Οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης αντί να κάνουμε τη δουλειά μας, προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους πολιτικούς... Είμαστε ψεύτες. Εμείς φτύνουμε αυτό που παράγουμε κι εσείς τρώτε αυτό που φτύνουμε...».

Περισσότερο ουσιαστικός για τη νέα εποχή ο Σταύρος Θεοδωράκης (ΜΕΓΚΑ, protagon.gr) επισήμανε ότι το Ιντερνετ είναι σημαντικό μέσο, αλλά δεν θα αντικαταστήσει την τηλεόραση. «Είμαστε πολύ μακριά από το να κυριαρχήσει έναντι της τηλεόρασης. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να μη γίνει και ποτέ». Εκανε αναφορές στην ανυπαρξία υποδομών στη χώρα μας, τονίζοντας όμως κυρίως ότι στο Ιντερνετ έχουμε «δημοσιογραφία και ψυχαγωγία του "εγώ" και όχι του "εμείς" που έχουμε στην τηλεόραση. Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή θα περιορίσει κατά πολύ το σαθρό επιχείρημα των δημοσιογράφων ότι αυτά θέλει ο κόσμος».

Ο Ανδρέας Κουρής (MAD) παρότρυνε τους πάντες να χαρούν τα τόσα δωρεάν πράγματα που υπάρχουν σε Διαδίκτυο και τηλεόραση, λέγοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Δήλωσε απαισιόδοξος για το μέλλον της παραγωγής περιεχόμενου, καθώς περνά σε πολυεθνικές που έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια, την ίδια ώρα που η διαφημιστική πίτα μοιράζεται ολοένα και σε περισσότερα μέσα.

Στο τέλος της συζήτησης, που συντόνισε η Πόπη Τσαπανίδου (ΝΕΤ), όλοι συμφώνησαν ότι η ενημέρωση διαρκώς συρρικνώνεται, περνάμε στην ενημερω-διασκέδαση (infotainment) κι αυτό ολοένα και θα αυξάνεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
40 συντάκτες θέλει να διώξει ο City
ΕΣΡ: Ναι στο νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ
Βαμμένα κόκκινα υφάσματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Η Δανδουλάκη αντιμέτωπη με φαντάσματα
Μουσική
Ο Λευτέρης, ως άλλος Σολομών, βρήκε λύση
Ξορκίζει τον φόβο
Οργώνουν την επαρχία
Κινηματογράφος
Το ψηφιακό σινεμά έχει δικό του φεστιβάλ
Αρχαιολογία
Τείχος με πύργους και καταπέλτες είχε η Βεργίνα
Εκθεση γλυπτικής
Ντεγκά στην Αθήνα, έστω και... τρίτο χέρι
Βιβλίο
Ο Εμπειρίκος, ο σουρρεαλισμός και οι βλοσυροί αστοί
Τηλεόραση
Στην εποχή της ενημερω-διασκέδασης
40 συντάκτες θέλει να διώξει ο City
ΕΣΡ: Ναι στο νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ
Βαμμένα κόκκινα υφάσματα