Έντυπη Έκδοση

The Word Express Project

Θεσσαλονίκη, Εντευκτήριο Underground, 27-28 Οκτωβρίου 2009

Πριν από λίγες ημέρες είχα την τύχη να συμμετέχω στις αναγνώσεις και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη την 27η & 28η Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Word-express.

Είκοσι νέοι συγγραφείς από τα Βαλκάνια, το Ισραήλ, την Αρμενία και τη Μεγάλη Βρετανία επισκέφτηκαν την πόλη και συνάντησαν έλληνες συναδέλφους τους, ενώ τέσσερις από αυτούς συμμετείχαν σε δύο βραδιές αναγνώσεων, συζητήσεων και κινηματογραφικών προβολών στον χώρο Undergound / Εντευκτήριο, υπό την επιμέλεια του Χρήστου Χρυσόπουλου και την αρωγή του Βρετανικού Συμβουλίου.

Η βραδιά ποίησης της 27ης Οκτωβρίου είχε τίτλο «Το πλάγιο βλέμμα». Συμμετείχαν με αποσπάσματα από έργα τους οι: Βασίλης Αμανατίδης (Ελλάδα), Ivan Hristov (Βουλγαρία), Γιώργος Χαντζής (Ελλάδα), Κατερίνα Ηλιοπούλου (Ελλάδα) και η Adela Greceanu (Ρουμανία). Την επόμενη μέρα, με τίτλο «Η ιστορία μιας στιγμής», τη σκυτάλη πήρε η πεζογραφία με τους: Ηλία Μαγκλίνη (Ελλάδα), Ongjen Spahic (Μαυροβούνιο) και Κων/νο Τζαμιώτη (Ελλάδα), ενώ προβλήθηκαν οι μικρού μήκους ταινίες Gevald και Metamorphosis της Netalie Braun (Ισραήλ).

Χαρακτηριστικό του έργου των περισσότερων συγγραφέων ήταν η προσήλωση σε στοχεύσεις που δεν ενείχαν εθνικιστικές, φυλετικές ή θρησκευτικές αναφορές, αλλά ακόμη και όταν τις επικαλέστηκαν ή τις θεματοποίησαν, απέβλεπαν στην αποκλιμάκωση και τη σάτιρα του φανατισμού και των ακροτήτων που συνήθως εκείνες δημιουργούν. Αν ξεχώρισαν δύο θεματολογικές δεξαμενές, εκείνες έδειξαν προς τον απροϋπόθετο κοσμοπολιτισμό και τη διερεύνηση μίας ιδιότυπης, καλλιτεχνικής φαινομενολογίας.

Δημιουργικό μέρος της τριήμερης συνεύρεσης αποτέλεσε η επίσκεψη ιστορικών χώρων, όπως το Συμμαχικό Νεκροταφείο της Θεσαλονίκης, όπου η έκπληξη που μας επιφυλάχτηκε ήταν ένα μικρό μαυσωλείο με τσιγάρα, ύμνους, λάβαρα, φωτογραφίες από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο ηλικιωμένος ελληνοσέρβος φύλακας-ξεναγός ντυμένος ως στρατιώτης! Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η διαδρομή ανάμεσα στα βυζαντινά μνημεία της πόλης, αλλά και η ανεμελιά των συγγραφέων-flaneurs να σταθούν μπροστά σ' ένα ξεχασμένο νεοκλασικό κτήριο ή να απορροφηθούν από το σύγχρονο fusion της πόλης και να εκτεθούν στην ασύμμετρη αισθητική της.

Τέλος, ξεχωριστή ήταν η ομολογία του Σέρβου ποιητή Milan Dobricic για την κατάσταση της λογοτεχνίας στη Σερβία: «Ο,τι κάνουμε, μόνοι μας. Εχουμε ήδη φτιάξει τους δικούς μας μικρούς εκδοτικούς οίκους και διαφημίζουμε τα βιβλία μας με κάθε μέσο στην τοπική κοινωνία: στα βιβλιοπωλεία αλλά και στα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους. Στο χασάπικο της γειτονιάς έχω αφήσει βιβλία μου και όταν ρωτάνε τον χασάπη "Ποιος είναι αυτός;" τους απαντάει "Συγγραφέας, πάρτε το βιβλίο του"»! Ας είναι αυτή άλλη μια μετανεωτερική κατάργηση αξίωσης υψηλής τέχνης;

Το Word-Express project αποτελεί ένα συγγραφικό ταξίδι που διαρκεί ενάμιση χρόνο (01/05/2009 - 30/10/2010), διατρέχοντας τη βαλκανική χερσόνησο (Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι, Σκόπια, Θεσσαλονίκη, Σόφια, Βουκουρέστι) για να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2010. Οργανώνεται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Literature Across Frontiers. Οι 50 συγγραφείς που συμμετέχουν προέρχονται από Αρμενία, Τουρκία, Βουλγαρία, Βοσνία, Κροατία, Ελλάδα, Ισραήλ, Μαυροβούνιο, Π.Γ.Δ.Μ., Σερβία, Ρουμανία, Σλοβενία και Μεγάλη Βρετανία.

Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι ο διαπολιτισμικός διάλογος μεταξύ νέων συγγραφέων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες, συχνότερα από άλλες περιοχές της γηραιάς ηπείρου, βρίσκονται αντιμέτωπες με φυλετικές και ανθρωπιστικές κρίσεις. Επιπροσθέτως, διά μέσου των κοινών συν-διοργανώσεων με τοπικούς φορείς, περιοδικά και ομάδες λογοτεχνικής παραγωγής πολλαπλασιάζονται οι ευκαιρίες ανταλλαγής, μετάφρασης και δημοσίευσης λογοτεχνικών κειμένων των λιγότερων ισχυρών λογοτεχνιών καθώς και της σύνθεσης μίας παρακαταθήκης δικτύων και συνεργασιών. Την εποπτεία και τον συντονισμό έχει ο LAF, προσωποποιημένος στους χειρισμούς τής Alexandra Buchler.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ο «θάνατος του Θεού» και το θεϊκό της αυθυπέρβασης
Λαπαθιώτης αυτοβιογραφούμενος
Αρχιτεκτονικές φαντασμαγορίες και ιδεολογικά κάτοπτρα
Ρητορική δωματίου
Ο πανικός της λευκής σελίδας
Το εργοστάσιο των συναισθημάτων
Χωρίς θεό πάνω από τη Νέα Υόρκη
Το ενιαίο της ανθρώπινης φύσης και η ατέρμονη ποικιλομορφία του πολιτισμού
Η καταστροφή της νηοπομπής «PQ-17»
Πιο κοντά στο αίμα παρά στο μελάνι
Από τις 4:00 στις 6:00
Κάθε μέρα έχει τα τραγούδια της...
Δικαίωση μετά τη διάλυση των Beatles
Προδημοσίευση
Graffitto
Άλλες ειδήσεις
Συνταγές μαγειρικής για γυναίκες συγγραφείς
The Word Express Project