Έντυπη Έκδοση

Η καταστροφή της νηοπομπής «PQ-17»

David Irving

Αποκαλύψεις του Β' Παγκόσμιου Πολέμου

Η καταστροφή της νηοπομπής PQ-17 1942

εκδόσεις Ιωλκός, 2009, σ. 448, 25 ευρώ

Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Ιρβινγκ είναι ένα πολυσυζητημένο πρόσωπο, που έχει κατηγορηθεί στην πατρίδα του την Αγγλία, όπως και σε άλλες χώρες, ότι διακατέχεται από φιλοναζιστικές αντιλήψεις. Εχει εμπλακεί σε μεγάλες δικαστικές διαμάχες που τον έχουν ζημιώσει οικονομικά.

Είναι γιος αντιπλοιάρχου του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που φαίνεται ότι τον επηρέασε, καθώς ασχολήθηκε με τη στρατιωτική ιστορία, κυρίως του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σπούδασε στο Imperial College of Science and Technology και στο University College του Λονδίνου. Εχει ζήσει για κάποιο μικρό διάστημα στη Γερμανία, τελειοποιώντας έτσι τις γνώσεις του στη γερμανική γλώσσα. Τα περισσότερα βιβλία του άρχισαν να μεταφράζονται και να εκδίδονται στα ελληνικά πολλά χρόνια μετά την αρχική αγγλική έκδοση.

Το 1963 ο Ιρβινγκ εξέδωσε το βιβλίο Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης, (η οποία ισοπεδώθηκε από την αεροπορία των Συμμάχων)· εκδόθηκε σχετικά πρόσφατα και στην Ελλάδα (Ιωλκός, 2007).

Στη δεκαετία του '60 εκδόθηκε και το βιβλίο του περί «της νηοπομπής "PQ-17", αλλά η τέταρτη ανανεωμένη έκδοση του έργου (2005) είναι εμπλουτισμένη με πρωτογενές ιστορικό υλικό, στην οποία βασίστηκε η παρούσα έκδοση του έργου στα ελληνικά.

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι ΗΠΑ και η Αγγλία αντελήφθησαν πολύ σύντομα ότι έπρεπε να ενισχύσουν τη μεγάλη πολεμική προσπάθεια της Σοβιετικής Ενωσης εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας, η οποία άλλωστε, με τη σειρά της, ενίσχυε αποφασιστικά και τη δική τους προσπάθεια.

Ετσι άρχισαν να στέλνουν νηοπομπές (εμπορικά, φορτηγά πλοία, συνεπικουρούμενα από πολεμικά), οι οποίες μετέφεραν πολεμοφόδια και άλλο υλικό προς τη Σοβιετική Ενωση.

Οι Γερμανοί ήταν αποφασισμένοι να καταβυθίσουν αυτές τις νηοπομπές.

Μέσα στο 1942 μία από αυτές, η «PQ-17», υπέστη μεγάλες καταστροφές, άλλες όμως νωρίτερα, και κυρίως αργότερα, έφτασαν στα βόρεια ρωσικά λιμάνια και ενίσχυσαν σημαντικά τον Κόκκινο Στρατό.

Προφανώς έχοντας υπόψη του αυτή τη δύσκολη πορεία των νηοπομπών προς τα λιμάνια της ΕΣΣΔ, ο αμερικανός πρόεδρος Ρούζβελτ έγραψε στον Στάλιν:

«Συναντούμε σοβαρές δυσχέρειες ως προς τη βόρεια διαδρομή των νηοπομπών και επί των περιπλοκών ενημερώσαμε τον κ. Λιτβίνοφ» - πρεσβευτή της ΕΣΣΔ, στις ΗΠΑ (Ρούζβελτ προς Στάλιν: 4.5.1942).

Ο Ιρβινγκ δεν ασχολείται με το σύνολο των νηοπομπών γενικά που στάλθηκαν προς την ΕΣΣΔ, αλλά εστιάζει την προσοχή του μόνο στη νηοπομπή «PQ-17», της οποίας το μεγαλύτερο μέρος καταστράφηκε από το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό (πλοία, υποβρύχια) και τη γερμανική Αεροπορία.

Τι είχε συμβεί; Τις βραδινές ώρες τής 4ης Απριλίου 1942 το βρετανικό Ναυαρχείο διέταξε τη θαυμάσια παρατεταγμένη και επαρκώς προστατευμένη νηοπομπή να διασκορπιστεί τάχιστα, όπως και τα ανθυποβρυχιακά και αντιεροπορικά πλοία της συνοδείας της. Οι βρετανικές πληροφορίες, που έφταναν μυστικά στις διάφορες υπηρεσίες, ήταν λανθασμένες και μιλούσαν για άμεση απειλή της νηοπομπής «PQ-17» από το πανίσχυρο γερμανικό θωρηκτό «Τίρπιτς», το οποίο μαζί με το «Βίσμαρκ» εθεωρούντο τα μεγαλύτερα του γερμανικού πολεμικού στόλου. Η γερμανική Αεροπορία, που εξορμούσε από τη Νορβηγία, όπως και τα γερμανικά υποβρύχια δεν άφησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε και μετέτρεψαν τον Αρκτικό Ωκεανό σε νεκροταφείο πλοίων και ανθρώπων.

Αυτή η δραματική υπόθεση δεν ήταν άγνωστη. Στις 8 Ιουλίου 1942 «οι εφημερίδες αποκάλυψαν ολόκληρη την ιστορία της "PQ-17", σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κατεχόμενης Ευρώπης». Η καταστροφή της νηοπομπής συνέχισε να καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Ράιχ για τις επόμενες τρεις μέρες και λειτούργησε προπαγανδιστικά μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Ηταν μια ιστορία που οι Γερμανοί δεν επρόκειτο ν' αφήσουν να πάει χαμένη (σ. 350). Ο Ιρβινγκ έρχεται να ξαναθυμίσει αυτή την ξεχασμένη ιστορία βασισμένος σε αρχειακή έρευνα και να τονίσει τη γερμανική νίκη που βασίστηκε σε βρετανικά λάθη. Για να δικαιωθούν και όσοι υποστηρίζουν ότι τον πόλεμο τον κερδίζει εκείνος που κάνει τα λιγότερα λάθη.

Οι Σύμμαχοι βέβαια έχασαν τη μάχη της νηοπομπής «PQ-17», αλλά κέρδισαν τελικά τον πόλεμο. Πρόκειται για ένα βιβλίο εξειδικευμένο, που ασχολείται μ' ένα απλό περιστατικό του πολέμου, το οποίο δεν επηρέασε την τελική έκβασή του. Προκαλεί όμως το ενδιαφέρον, σε όσους αγαπούν τη στρατιωτική ιστορία, να το προσεγγίσουν.

Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφικό ένθετο, index, καθώς και λεπτομερή χάρτη των πλοίων που αποτελούσαν τη νηοπομπή, και τον αριθμό των απωλειών (Παράρτημα β').

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Ο «θάνατος του Θεού» και το θεϊκό της αυθυπέρβασης
Λαπαθιώτης αυτοβιογραφούμενος
Αρχιτεκτονικές φαντασμαγορίες και ιδεολογικά κάτοπτρα
Ρητορική δωματίου
Ο πανικός της λευκής σελίδας
Το εργοστάσιο των συναισθημάτων
Χωρίς θεό πάνω από τη Νέα Υόρκη
Το ενιαίο της ανθρώπινης φύσης και η ατέρμονη ποικιλομορφία του πολιτισμού
Πιο κοντά στο αίμα παρά στο μελάνι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ο «θάνατος του Θεού» και το θεϊκό της αυθυπέρβασης
Λαπαθιώτης αυτοβιογραφούμενος
Αρχιτεκτονικές φαντασμαγορίες και ιδεολογικά κάτοπτρα
Ρητορική δωματίου
Ο πανικός της λευκής σελίδας
Το εργοστάσιο των συναισθημάτων
Χωρίς θεό πάνω από τη Νέα Υόρκη
Το ενιαίο της ανθρώπινης φύσης και η ατέρμονη ποικιλομορφία του πολιτισμού
Η καταστροφή της νηοπομπής «PQ-17»
Πιο κοντά στο αίμα παρά στο μελάνι
Από τις 4:00 στις 6:00
Κάθε μέρα έχει τα τραγούδια της...
Δικαίωση μετά τη διάλυση των Beatles
Προδημοσίευση
Graffitto
Άλλες ειδήσεις
Συνταγές μαγειρικής για γυναίκες συγγραφείς
The Word Express Project