Έντυπη Έκδοση

Η επιδημία εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο

35 χρόνια AIDS

«Η επιδημία του AIDS εξελίσσεται συνεχώς κατά την τελευταία τριακονταετία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 9.000 περιστατικά με κυριότερο τρόπο μετάδοσης τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που παρατηρήθηκε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας, ακολούθησε η σταθεροποίηση του ετήσιου αριθμού περιστατικών στα 550 - 600 συγκριτικά με τα 400 - 450 που είχαμε στις αρχές της δεκαετίας».

Πλήρες θέμα...

 • 1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

  • Η θεραπευτική αγωγή της HIV λοίμωξης
   Από την ανακάλυψη του ιού της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV), η έρευνα κατευθύνθηκε στη θεραπεία της νόσου. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν φάρμακα, κυρίως αντι-ιικά, που δεν είχαν κλινικά χρησιμοποιηθεί. Κύριος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας ήταν η ζιδοβουδίνη (ΑΖΤ-Retrovir), σκεύασμα που συνεχίζει να χρησιμοποιείται.
  • «Ενημέρωση - Προφύλαξη - Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής»
   Με κεντρικό μήνυμα «Ενημέρωση - Προφύλαξη - Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής», η καμπάνια της PRAKSIS και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΩΗΣ, δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εστιάζει τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.
 • Διαβήτης

  • Νέα θεραπεία για το διαβητικό οίδημα ωχράς
   Θετική γνωμοδότηση έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΦαρΒακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) για θεραπευτική αγωγή του ranibizumab σε ασθενείς με οπτική βλάβη λόγω διαβητικού οιδήματος ωχράς (ΔΟΩ), το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης του ενεργού πληθυσμού στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.
 • Οδοντιατρική

  • Αρτηριακή υπέρταση και περιοδοντική νόσος
   Στη συσχέτιση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και της αρτηριακής υπέρτασης αναφέρθηκε πρόσφατα ο επικ. Καθηγητής της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης, ενώ το θέμα συζητήθηκε στο 14ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.
  • Νοέμβριος: Μήνας στοματικής υγιεινής Ο δεκάλογος του χαμόγελου
   Θέλετε λευκά δόντια; Παράγοντες που πρέπει να αποφεύγετε. Ο οδοντίατρος οφείλει να θεραπεύει σωστά και μακροχρόνια τον ασθενή του, έτσι ώστε η οδοντιατρική επιστήμη να λειτουργεί μετά τη θεραπεία προληπτικά και ταυτόχρονα να αναδεικνύει και επί το λευκότερο το χαμόγελο του ασθενούς.
 • Διαιτολογία

  • Μύθοι και αλήθειες για το αδυνάτισμα
   Δεν υπάρχουν τρόφιμα όπως το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι που καίνε τα λίπη. Ο μόνος τρόπος να «κάψει» κανείς το περιττό λίπος είναι να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από εκείνες που δαπανά. Αυτό μπορεί να γίνει με μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα σε συνδυασμό με άσκηση και όχι με την κατανάλωση «μαγικών» τροφών.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Η βιοτεχνολογία απειλεί την οστεοπόρωση
   Καινοτόμες θεραπείες εγκαινιάζουν μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Τα στοιχεία από τον διεθνή φορέα οστεοπόρωσης (IOF - International Osteoporosis Foundation) αποτυπώνουν τη συγκλονιστική πραγματικότητα: κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής τους, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστούν κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα.
  • Αιμορροϊδοπάθεια και σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές, μέθοδοι θεραπείας
   Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το «ευ ζην» αυτών που πάσχουν απ' αυτές. Επιδημιολογικά, παρουσιάζει παγκόσμια διάδοση και ο ένας στους τρεις ανθρώπους του πληθυσμού της Γης θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα.
  • Φυσιοπαθητική και ομορφιά
   Λέγοντας φυσιοπαθητική ή Naturopathy, εννοούμε ένα σχεδόν νέο αυτόνομο εκλεκτικό σύστημα συμπληρωματικής προληπτικής ιατρικής, το όποιο συνδυάζει εκείνες τις μεθόδους όπως διατροφή, βελονισμό με ηλεκτρισμό ή λέιζερ, οργανοθεραπεία, διατροφή, άσκηση κ.λπ., προκειμένου να αποκαταστήσει ή να συμπληρώσει μια θεραπευτική αγωγή σε μια ασθένεια.