Έντυπη Έκδοση

Η ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Τα βουνά της τρέλας

Είναι ο τίτλος του ενός από τους τρεις τόμους με τα άπαντα του Χ.Φ. Λάβκραφτ, που εξέδωσε ο Κάκτος, όμως αν η τρέλα εκφράζεται με τον τρόπο του συγκεκριμένου συγγραφέα, τότε μιλάμε μάλλον για απόλυτη λογική και ορθολογισμό στο έπακρο.

Μιλάμε για μια άψογα οργανωμένη άποψη του κόσμου κι ενός ξεκάθαρου τρόπου επαφής μαζί του. Το μόνο στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντικείμενο ψυχαναλυτικής έρευνας είναι η καθολική εμμονή του συγγραφέα σ' ένα θέμα, πιο απόλυτη δεν γίνεται, δεν υπάρχει το παραμικρό παραθυράκι που να βλέπει αλλού ή να επιτρέπει στην παραμικρή ηλιαχτίδα να περάσει. Τίποτε δεν έχει ενδιαφέρον πέρα απ' αυτό. Οση ποικιλία και αν παρουσιάζουν τα διηγήματά του (σε χώρους, εποχές, πρόσωπα), είναι μια ποικιλία που θα μπορούσε να οριστεί -μια και μιλάμε για τρέλα- ως παραλλαγές πάνω στον ίδιο ζουρλομανδύα, εντός του οποίου ο κεντρικός ήρωας, που διατρέχει τις ιστορίες, έχει βρει όλες τις απαντήσεις κι έχει καθορίσει τη φιλοσοφία του.

Ποια είναι αυτή; Και η δική του και άλλων συγγραφέων ανάλογης κατεύθυνσης;

Προσωπικά, την αντιλαμβάνομαι ως εξής: Η γέννηση του ανθρώπου, η εμφάνισή του πάνω στη γη, ήταν λάθος. Ενα λάθος που οφείλουμε να ξεπεράσουμε για να επιστρέψουμε στην πρώτη πηγή δημιουργίας ενός κόσμου, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή προϊστορία.

Πρόκειται δηλαδή για την αναζήτηση ενός άλλου θεού, ενός άλλου «παραδείσου», ενός παραδεισένιου τοπίου που αρχίζει και τελειώνει σ' ένα απέραντο έλος.

Αυτό που γοητεύει τον συγγραφέα δεν είναι η επιστροφή - που είναι μακρινή και ανέφικτη, όπως η επιστροφή σε κάθε είδους «γη της επαγγελίας». Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να ανακαλύψει τους προφήτες της θεότητας, που βρίσκονται παντού γύρω, περιμένουν όσους έχουν διάθεση για μύηση, δεν φοβούνται τον κίνδυνο, προκειμένου να ρίξουν μία και μόνη ματιά στην αρχέγονη πηγή, να διασχίσουν πύλες που υπόσχονται καινούριες ανακαλύψεις και ανεξερεύνητους κόσμους. Και τότε ίσως να εντοπίσουν και κάποιους ανθρώπους, αυτούς που κατά τον συγγραφέα θα 'πρεπε να κατοικούν σήμερα στη Γη, και όχι εκείνους που, όπως λέει σ' ένα διήγημά του, συνάντησε στη Νέα Υόρκη. Μια πόλη νεκρή, όπως γράφει, που το ατελώς ταριχευμένο σώμα της έχει μολυνθεί με παράξενα ζωντανά «πράγματα», που δεν έχουν καμία σχέση μ' εκείνη, όταν ήταν ζωντανή.

Θέλει προσοχή η επαφή του αναγνώστη με τον Λάβκραφτ. Παραπέμπει λίγο σε μιαν ακρόαση φρι τζαζ. Κάποια στιγμή σου 'ρχεται η διάθεση να πετάξεις τον δίσκο - ή το βιβλίο. Αν επιμείνεις, μπορεί για ένα διάστημα μετά να μην μπορείς να ακούσεις οποιαδήποτε άλλη μουσική ή να διαβάσεις οποιοδήποτε άλλο κείμενο!

Τίθεται θέμα εθισμού στο μακάβριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Τερπνό και ωφέλιμο
Μια αίσθηση ζωώδους ερωτισμού
Το σπάνιο Γαλάζιο Τετράδιο
Η κλασική γοητεία της Ρεβέκκας
Ο Φουκώ και το πρόβλημα των προϋποθέσεων της σκέψης
Προτού συνδεθεί με τους Καρμπονάρους
Με σαματά τα αδέσποτα και ο Μένιος
Θαυμαστός παλαιός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Τερπνό και ωφέλιμο
Μια αίσθηση ζωώδους ερωτισμού
Το σπάνιο Γαλάζιο Τετράδιο
Η κλασική γοητεία της Ρεβέκκας
Ο Φουκώ και το πρόβλημα των προϋποθέσεων της σκέψης
Προτού συνδεθεί με τους Καρμπονάρους
Τα βουνά της τρέλας
Με σαματά τα αδέσποτα και ο Μένιος
Θαυμαστός παλαιός κόσμος
Αφιέρωμα: Νίκος Καββαδίας
Ο Νίκος Καββαδίας στον 21ο αιώνα
Ο ποιητής μέσα από τα μάτια του εκδότη του
Αμφισβητήσεις και παρανοήσεις
Ανθρωποκεντρικές πορείες
Ο Νίκος Καββαδίας, ένας ουμανιστής ποιητής, αν ζούσε σήμερα
Το ήθος του Καββαδία που γνώρισα
Θεατρικά στοιχεία στο Μαραμπού του Νίκου Καββαδία
Λαθραίο φορτίο, κρυμμένο στις λέξεις
«Το καθυστερημένο φορτηγό»
Βιβλιογραφική οδοιπορία με τον Καββαδία
Επισημαίνοντας
«Ο κόσμος έγινε σαν αδειανή φυλλάδα»
Πέντε φωνές για τον «Μαραμπού»
Προδημοσίευση
Δράκος της θάλασσας και της στεριάς
Οψεις της ανάγνωσης
Η συνεπής διαφορετικότητα
Από τις 4:00 στις 6:00
Η τέχνη της υποκρισίας στη μουσική
Ο εγκέφαλος των Velvet Underground
Άλλες ειδήσεις
Συνταγές επιβίωσης