Έντυπη Έκδοση

ΑνυπόΦΟΡΟΙ

Φόροι: παραδοσιακά ο καλύτερος τρόπος για να εισρεύσει χρήμα στα ταμεία του κράτους. Επίσης παραδοσιακά, παρατηρείται πως όποτε υπάρχει οικονομική κρίση, οι φόροι αυξάνουν και πληθύνονται.

Και επειδή, από ένα σημείο και μετά, τι να φορολογήσει πια το κράτος αφού όλα φορολογούνται και μάλιστα υπερφορολογούνται και διπλοφορολογούνται, αρχίζουν οι... ευφυείς ιδέες. Ιστορικά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις φόρων που μοιάζουν με ανέκδοτο, αλλά μόνο ανέκδοτο δεν είναι. Και αποδεικνύουν περίτρανα ότι, ανεξαρτήτως εποχής, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης μιας χώρας, ανεξαρτήτως πολιτεύματος, ο πολίτης πάντα πληρώνει τα σπασμένα. Γιατί το κράτος βρίσκει πάντα αιτίες για επαχθή φορολογία. Ακόμα και αν η φορολογία αυτή αφορά γενειάδες, τσίσα, καπέλα, αέρια αγελάδων και διάφορα άλλα παρεμφερή και τραγελαφικά.

Με την ελπίδα ότι δεν θα δώσουμε ιδέες στους πολιτικούς μας, ας δούμε παρέα μερικούς από τους καταγεγραμμένους ιστορικά απίστευτους φόρους που βάρυναν τις τσέπες και τα εισοδήματα του κοσμάκη.

* Ο φόρος της ύπαρξης

Φυσικά! Τι νομίζατε; Οτι θα υπάρχετε χωρίς να πληρώνετε; Οτι θα αναπνέετε χωρίς να δίνετε δεκαρούλα; Ο συγκεκριμένος φόρος θεσπίστηκε στην Αγγλία, κάποια στιγμή τον 14ο αιώνα, από πανέξυπνο προφανώς αξιωματούχο της κυβέρνησης που σκέφτηκε να αξιοποιήσει το προφανές: όσοι ζουν θα πληρώνουν επειδή ζουν. Ανεξαρτήτως εισοδήματος και κατάστασης. Τίποτα δεν είναι τσάμπα στη ζωή, αγαπητοί μου, και με την έννοια αυτή, ούτε και η ίδια η ζωή. Βεβαίως υπήρξαν διαμαρτυρίες από χωρικούς και εξεγέρσεις, αλλά ο φόρος ίσχυσε για ένα σεβαστό διάστημα.

* Ο φόρος απελευθέρωσης σκλάβου

Μη βιαστείτε να πείτε ότι αυτά είναι παλιές ιστορίες. Σκεφτείτε μόνο πώς αισθάνεστε όταν δουλεύετε. Σαν σκλάβος, σωστά; Μόνο που σήμερα άλλαξε ο τίτλος: δεν είστε σκλάβοι, είστε μισθωτοί. Στην αρχαία Ρώμη λοιπόν, με τα σκάνδαλα, τα όργια και τους πολλούς σκλάβους, θεσπίστηκε ο εξής νόμος: όταν κάποιος σκλάβος απελευθερωνόταν, έπρεπε να πληρώσει(!) ο σκλάβος, όχι το αφεντικό. Τώρα, πού θα τα έβρισκε τα χρήματα, είναι άλλη ιστορία. Ισως γι' αυτό οι σκλάβοι να μην απελευθερώνονταν τόσο συχνά. Σου λέει ο άλλος, κάτσε εδώ που κάθεσαι, γιατί ελεύθερος θα έχεις να πληρώνεις...

* Ο φόρος για τα μούσια

Ο τσάρος Πέτρος ο Μέγας της Ρωσίας, που ιστορικά υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, επί της διακυβέρνησής του είχε θεσπίσει έναν ιδιόμορφο φόρο: όσοι είχαν γενειάδες έπρεπε να πληρώνουν. Με το αιτιολογικό ότι τα γένια είναι βρώμικα και γελοία. Απόψεις είναι αυτές....

* Ο φόρος για τη διακίνηση ναρκωτικών

Μην μπερδευόσαστε. Η διακίνηση ναρκωτικών είναι παράνομη. Αυτό παραμένει ως έχει. Αν όμως διακινείτε τελικά ναρκωτικά (πράγμα παράνομο, όπως ήδη είπαμε), οφείλετε να δηλώσετε τα χρήματα που πήρατε από αυτές τις συναλλαγές. Η συγκεκριμένη φορολογία θεσπίστηκε -πού αλλού- στις ΗΠΑ και αναφέρει (σύμφωνα με το Internal Revenue Service) με σαφήνεια πως «παράνομο εισόδημα, όπως χρήματα από τη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φόρμα δήλωσης εισοδήματος».... Ουδέν σχόλιον!

* Ο φόρος για τα παράθυρα

Βρετανικής πατέντας ο συγκεκριμένος φόρος, ξεκίνησε να επιβάλλεται το 1696 κατά τη βασιλεία του Γουίλιαμ του 3ου. Σύμφωνα με τον νόμο, φορολογούνταν κάθε παράθυρο (!) των σπιτιών. Για να γλιτώσουν μάλιστα οι Βρετανοί το συγκεκριμένο φόρο, έκλεισαν αρκετά από τα παράθυρα των σπιτιών τους με τούβλα. Μια εικαστική... παρέμβαση, τα κατάλοιπα της οποίας μπορείτε να δείτε ακόμα και σήμερα.

* Ο φόρος για τα καπέλα

Οι Βρετανοί είχαν ιδιαίτερη έφεση στο να εφευρίσκουν φόρους. Ετσι εξηγείται και ο φόρος του 1784 που ανέφερε πως όσοι φορούν καπέλο πρέπει να πληρώνουν. Με το αιτιολογικό ότι το καπέλο ήταν είδος πολυτελείας. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος φόρος οδήγησε σε ξεσηκωμό αυτών που φορούσαν τραγιάσκες, που ζητούσαν απαλλαγή επειδή η τραγιάσκα δεν είναι καπέλο(!). Εγκυκλοπαιδικά να αναφέρουμε πως ο συγκεκριμένος φόρος οδήγησε το 1804 την κυβέρνηση να προβεί σε επίσημη και νόμιμη διατύπωση του όρου «καπέλο». Για το προφανές καπέλωμα αυτών που πλήρωναν, ούτε κουβέντα....

* Ο φόρος για τα τσίσα!

Μεταξύ του 69 και του 79 μ.Χ. αυτοκράτορας των Ρωμαίων αποφάσισε να επιβάλει φορολογία σε όσους διατηρούσαν δημόσιες τουαλέτες στη Ρώμη. Και τούτο επειδή οι ιδιοκτήτες τουαλέτας πουλούσαν έναντι αδρής αμοιβής τα «τσισάκια» των πολιτών σε όσους έφτιαχναν γιατροσόφια και καθαριστικά με βάση την αμμωνία. Ε, εντάξει! Αυτοί έβγαζαν λεφτά, καλώς πλήρωναν το φόρο.

* Ο φόρος για τα αέρια των αγελάδων

Το 2003 στη Νέα Ζηλανδία μια ιδιότυπη ιδέα ήταν στα σκαριά: αυτή της φορολόγησης των αερίων των αγελάδων (!). Σε μια προσπάθεια μείωσης της εκπομπής ρύπων που προκαλούνται από τα αέρια των ζώων που ζουν σε φάρμες, όπως επέβαλλε το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι ιθύνοντες στη Ν. Ζηλανδία σκέφτηκαν να φορολογήσουν όσους είχαν ζώα (δηλαδή σχεδόν το 50% των πολιτών). Φυσικά ξέσπασε σάλος και ο συγκεκριμένος φόρος δεν ψηφίστηκε ποτέ. Φαντάζομαι, μάλιστα, ότι την εποχή εκείνη, λόγω της γενικότερης αναστάτωσης, τα ζώα θα είχαν υπερβεί εαυτόν στις εν λόγω εκπομπές αερίων...

Περισσότεροι παράξενοι, απίστευτοι και πάντως ανυπόφοροι φόροι στα:

**www.knowyourmoney.co.uk/weirdest-taxes

*http://money.cnn.com/2005/02/18/pf/taxes/strangetaxes update/index.htm

**http://listverse.com/2010/08/19/top-10-truly-bizarre-taxes

Απίθανα ακροβατικά

Αλματα με ποδήλατο, «καλάθια» που μπαίνουν από απίστευτες αποστάσεις, άλματα με πατίνια στον δρόμο, στα χιόνια, πάνω σε οχήματα, ακροβατικά που κόβουν την ανάσα, ταχύτατο τρέξιμο πάνω σε νερό, που μοιάζει με «πέταγμα», περπάτημα πάνω σε... τοίχους, τένις που σπάει τους συνηθισμένους κανόνες, βουτιές από πολύ, μα πάρα πολύ, ψηλά, γκολφ όπως δεν το έχετε ξαναδεί, κατακόρυφο με στήριγμα μόνο δύο δάχτυλα, και πολλά πολλά ακόμα, που θα σας κάνουν να απορήσετε πώς είναι δυνατόν να γίνονται - αν τελικά δεν είναι «φτιαγμένα».

Μια συλλογή από απίστευτα και -ίσως- αληθινά ανθρώπινα επιτεύγματα στο:

www.youtube.com/watch?v=yftLfKA97Kw

Κάντε κλικ

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

www.fas.org

Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων δημιουργήθηκε το 1945 από αρκετούς επιστήμονες που συμμετείχαν στην κατασκευή των πρώτων ατομικών βομβών. Στόχος και πεποίθησή τους ήταν πως οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε τεχνολογικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις οφείλουν ηθικά να ελέγχουν το προϊόν της δημιουργίας τους, ώστε να είναι σίγουροι πως αυτό θα χρησιμοποιηθεί για το καλό της ανθρωπότητας. Σκοπός τότε της FAS ήταν η αποτροπή πυρηνικού πολέμου. Σήμερα η ομοσπονδία προσπαθεί να φέρει στο φως ντοκουμέντα με τα κακώς κείμενα και τα σκάνδαλα της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το περιβάλλον, τις τεχνολογικές ανακαλύψεις, τα όπλα που χρησιμοποιεί κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το forum, ενώ το site που εκπέμπει τα τελευταία χρόνια προσδοκεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΠΙΣΩ

http://givememydata.com

Τα προσωπικά δεδομένα που καταχωρίζετε στο facebook είναι αρκετά δύσκολο να τα πάρετε πίσω σε περίπτωση που κλείσετε τον λογαριασμό σας. Το συγκεκριμένο site όμως σας δίνει λεπτομερείς πληροφορίες και βήμα βήμα οδηγίες για να ανακτήσετε όσα έχετε καταχωρίσει στο πιο... σφιχτοχέρικο site που έγινε ποτέ. Διαβάστε λοιπόν πώς θα ξαναπάρετε και θα σώσετε τα δεδομένα σας. Η υπηρεσία είναι αυτή τη στιγμή σε beta, προσφέρεται δωρεάν και έχει ήδη υμνηθεί από τον ξένο Τύπο παγκοσμίως.

Φασισμός 2.0

Εκτός από την οικονομική κρίση, που δεν αποτελεί βεβαίως αμιγώς ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο, υπάρχει και το φαινόμενο της ανόδου ή καλύτερα της εκτόξευσης του φασισμού στην Ευρώπη.

Το τελευταίο πραγματεύεται εκπληκτικά στο blog του ο http://nefelikas.wordpress.com. Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα:

«Φθινόπωρο 2010. Χρυσαυγίτες χαιρετούν ναζιστικά για να γιορτάσουν την εκλογική τους επιτυχία στον δήμο της πόλης που κάποτε γέννησε τη δημοκρατία. Στην Ολλανδία, τη Δανία, την Αυστρία και αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης, φασίστες ήδη συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς (...). Στη Γαλλία και την Ιταλία, οι διεφθαρμένοι μέχρι το μεδούλι δεξιοί κυβερνώντες σπεύδουν να υιοθετήσουν μισαλλόδοξες και διχαστικές πολιτικές προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους πάνω σε μια ολοένα και πιο ακροδεξιά κοινωνική βάση. (...) Στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη αλλά και τη Βρετανία, η άκρα Δεξιά έχει ισχυρό ρεύμα και οι ιδέες της απολαμβάνουν πρωτοφανή κοινωνική συναίνεση εν μέσω οικονομικής ύφεσης. (...)

Ζούμε μια εκτόξευση του φασισμού, που αυτή τη φορά φρόντισε να οργανωθεί και να δικτυωθεί καλά, ώστε να αποκτήσει παγκόσμια και καθολική επιρροή πριν βγάλει τη μάσκα του πατριωτισμού και δείξει το αληθινό του πρόσωπο. Το πρόσωπο της απόλυτης φρίκης και της βαρβαρότητας του ναζισμού. Ή του νεοναζισμού αν προτιμάτε. Του ναζισμού 2.0.

Τσιγγάνοι και μετανάστες απελαύνονται μαζικά, ομοφυλόφιλοι και αλλόθρησκοι στοχοποιούνται, αριστεροί και αναρχικοί ξυλοκοπούνται, ελεύθερες φωνές φιμώνονται, άνθρωποι που τολμούν να αντιστέκονται βασανίζονται, τραμπούκοι σουλατσάρουν στα κανάλια και κάνουν εθνικοπατριωτικά κηρύγματα, αρχιερείς προσπαθούν να επηρεάσουν εκλογικά αποτελέσματα, εθνικιστές καταφέρνουν να μονοπωλήσουν τον δημόσιο διάλογο ακόμα και στο ελεύθερο Διαδίκτυο, αμφισβητίες των εγκλημάτων του ναζισμού και της κάθε χούντας γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτοί κοινωνικά, οι δε κυρίες τους παρουσιάζουν ριάλιτι στην τηλεόραση. (...)

Οσο η Αριστερά έτρωγε τις σάρκες της και οι λοιπές προοδευτικές δυνάμεις έτρωγαν τα πάντα, ένα ολόκληρο σύστημα συνωμοτούσε και εργαζόταν ακατάπαυστα για την επάνοδο του ολοκληρωτικού σκοταδισμού. Μπορεί πολλοί από τους ακούσιους υποστηρικτές του να είναι απλά βλάκες με κακή ενημέρωση και συντηρητικές προκαταλήψεις. Μπορεί πολλοί (...) να έχουν άγνοια κινδύνου, θεωρώντας ότι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα στη ζωή τους από το ενδεχόμενο να βυθιστεί ο μισός πλανήτης και βάλε σε έναν μακροχρόνιο και αιματοβαμμένο μεσαίωνα. (...)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
www.τελείακαιπαύλα.enet
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συμβούλιο της Επικρατείας
Αναδρομικά 5ετίας για τα stage
Νέο χαστούκι από ΣτΕ στην έκτακτη εισφορά
Εκκλησία
Ιδού το αμαρτωλό φαγοπότι
Φυλακές
Βράζουν οι φυλακές
Αφιέρωμα: Ενεργειακό σπίτι
ΟΙΚΟνομία με πράσινο λίφτινγκ
Θεραπεία στα γερασμένα κτίρια
Από την αδράνεια στη δράση
Εξοικονομήστε χρήματα
Χτίζοντας το μέλλον
Σε ρόλο ρυθμιστή οι ψυχρές στέγες
Δροσερές λύσεις
Μεταφορά τεχνογνωσίας
Οδηγίες για θέρμανση
Πρακτικές συμβουλές
Οδηγίες για δροσισμό-ψύξη
Τα πιο ενεργοβόρα της Ευρώπης
Δώστε λύση με πάντρεμα δύο ενεργειών
Οικονομία και μείωση ρύπων
Αναζητούνται άμεσα λύσεις
Ελπιδοφόρο πρόγραμμα
Ουραγοί στη λήψη μέτρων
Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας
Αλογα, οι γητευτές των ανθρώπων
Αρχαιολογία
Η δίολκος της εγκατάλειψης
Επαυλη από την εποχή του Χαλκού στη Γαύδο
Άλλες ειδήσεις
«Εύχομαι με τα λύτρα να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι»
Στα δικαστήρια οι εκπαιδευτικοί
Μέχρι 28 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις για ημιυπαίθριους