Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΒ. ΕΥΡΩΠΗΣ: ΕΝΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!

Η εν πολλαίς αμαρτίαις... Θέμις

Στη διαπίστωση ότι ένα διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα εμποδίζει, στην πράξη, κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε άλλους τομείς και έτσι δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος, ακόμη και της τρομοκρατίας, κατέληξε, χθες, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπερψηφίζοντας σχετική έκθεση του Χριστιανοδημοκράτη Φινλανδού βουλευτή Κίμο Σάσι, η Ολομέλεια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί από ορισμένες κυβερνήσεις, να επιβάλλονται, γενικώς, κυρώσεις στους δικαστές που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παίρνουν «φακελάκια», για να εκδώσουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η έκταση της διαφθοράς στα δικαστικά συστήματα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε χώρες όπως η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Γεωργία, το Κοσσυφοπέδιο και η ΠΓΔΜ, επισημαίνει η έκθεση αλλά, όπως υπογραμμίζεται, το φαινόμενο είναι αξιοπαρατήρητο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Καχύποπτοι οι Ευρωπαίοι

Ενδεικτικό είναι, όπως τονίζεται στην έκθεση, ότι κατά την άποψη της πλειονότητας των Ευρωπαίων πολιτών, το δικαστικό σύστημα, που έχει την αρμοδιότητα να κυνηγά και να τιμωρεί τη διαφθορά στους άλλους τομείς, χαρακτηρίζεται το ίδιο ως το πλέον διεφθαρμένο. Η δικαστική διαφθορά, καταλήγει το Ψήφισμα, υπονομεύει το κράτος δικαίου, ενθαρρύνει την ατιμωρησία, οδηγεί σε άδικες δίκες και καθιστά τη γενικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς πολύ πιο δύσκολη.

Δεδομένου ότι κανένα κράτος δεν είναι πλήρως απαλλαγμένο από τη διαφθορά, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο οικονομικής κρίσης, η Συνέλευση καλεί όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναλάβουν -όπως η Γερμανία- να μελετήσουν σε βάθος το φαινόμενο της διαφθοράς στα δικαστικά τους συστήματα και να λάβουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα. Για τη λήψη, όμως, τέτοιων μέτρων, καταλήγει το Ψήφισμα, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση των κυβερνήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Συμβούλιο της Ευρώπης
Μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ποδηγετούν τον Τύπο!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συμβούλιο της Ευρώπης
Η εν πολλαίς αμαρτίαις... Θέμις
Μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ποδηγετούν τον Τύπο!
Τουρκία
Τουρκία: νέο κατηγορητήριο για το «Σχέδιο Κλωβός» κατά μειονοτήτων
Νταβός
Παράξενη αυτοκτονία του επικεφαλής ασφάλειας
Για την ασυδοσία των τραπεζών
«Καθρέφτης» της κρίσης ηθικών αξιών, η οικονομική κρίση
Λούλα: Οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς έφεραν την καθίζηση...
ΗΠΑ
Ομπάμα x 4: έλλειμμα, υγεία, παιδεία και ανεργία, οι στόχοι
Αφγανιστάν
Ρωσική επιστροφή στο Αφγανιστάν
Βετεράνοι του Κόκκινου Στρατού: Είναι αδύνατη η νίκη στο Αφγανιστάν
Επιστήμη
Νευρώνες από δέρμα ποντικού
Ανθρώπινα δικαιώματα
ΟΗΕ: «Αγγίζει» το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μυστική κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας