Έντυπη Έκδοση

«Τρομοκρατία θα υπάρχει όσο η Δύση δεν κατανοεί το Ισλάμ»

Ο νεαρός, από εύπορη οικογένεια, Νιγηριανός επιχείρησε να ανατινάξει το αεροπλάνο της γραμμής Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ στο τέλος του 2009, ο Οσάμα ξαναβγήκε στα τηλεοπτικά παράθυρα για να μας πει τα τελευταία νέα από την on-line σύνδεσή του με τον Προφήτη, και, κάπως έτσι, η παρελθούσα δεκαετία παρ' ολίγον να κλείσει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο άνοιξε, αυτόν ενός μαζικού τρομοκρατικού χτυπήματος της Αλ Κάιντα στη Δύση.

«Η Αλ Κάιντα έχει υπό την επιρροή της 30-40 γκρουπ σε όλο τον κόσμο», λέει ο Ρόαν Γκουναράτνα,«ενώ υπάρχουν και άλλα πολλά ακόμη που ασπάζονται την ιδεολογία της» «Η Αλ Κάιντα έχει υπό την επιρροή της 30-40 γκρουπ σε όλο τον κόσμο», λέει ο Ρόαν Γκουναράτνα,«ενώ υπάρχουν και άλλα πολλά ακόμη που ασπάζονται την ιδεολογία της» Καταγόμενος από τη Σρι Λάνκα, ο Ρόαν Γκουναράτνα, αναλυτής διεθνούς τρομοκρατίας και εγκατεστημένος στη Σιγκαπούρη, καθηγητής στο εκεί Διεθνές Κέντρο για την Πολιτική Βία και την Ερευνα της Τρομοκρατίας, προβαίνει μέσω της συνέντευξής του στην «Ε» σε μια συνολική αποτίμηση του ανησυχητικού φαινομένου. Ολα αυτά κι ενώ σήμερα διεξάγεται στο Λονδίνο διεθνής διάσκεψη για τον ισλαμικό εξτρεμισμό, με επικεφαλής τις ΗΠΑ - Βρετανία και με το θέμα της Υεμένης, όπου εκπαιδεύτηκε ο νεαρός Νιγηριανός, εμβόλιμο στην ατζέντα.

Λίγο μετά την 11/9 και τον παγκόσμιο θόρυβο που αυτή προκάλεσε, όσοι μη Δυτικοί, κυρίως Ασιάτες, είχαν ήδη μια βαθύτερη γνώση για την Αλ Κάιντα, ήλθαν στο προσκήνιο μέσα από συνεντεύξεις τους στα δυτικά ΜΜΕ. Εις εξ αυτών και ο Ρόαν Γκουναράτνα, του οποίου οι έρευνες στη δράση των συμπατριωτών του Τίγρεων Ταμίλ τον κατέστησαν αυθεντία στη δράση βομβιστών. «Αλ Κάιντα - Το παγκόσμιο δίκτυο του τρόμου» (εκδ. «Σύγχρονοι Ορίζοντες») ήταν το βιβλίο του που κυκλοφόρησε τότε και γρήγορα έγινε ένα πολύκροτο παγκόσμιο μπεστ σέλερ.

«Κατά τη δεκαετία που μας πέρασε, η τρομοκρατία αυξήθηκε σημαντικά και μεταβλήθηκε σε έναν παγκόσμιο καρκίνο, απλώθηκε παντού», σημειώνει ο Σριλανκέζος αναλυτής. «Και η Αλ Κάιντα παραμένει δημοφιλής ακόμη και σήμερα, αφού πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν στη φιλοσοφία της. Δυστυχώς, είναι λίγες εκείνες οι χώρες οι οποίες μάχονται την τρομοκρατία - και τη μάχονται φανατικά. Η πρόκληση είναι αυτή η μάχη να αποκτήσει μια παγκόσμια διάσταση. Η Αλ Κάιντα είναι μια κατάρα».

Η πρόσφατη παρ' ολίγον ανατίναξη του αεροπλάνου από τον Νιγηριανό τρομοκράτη προσφέρει στον Ρόαν Γκουναράτνα την ευκαιρία για μερικές επισημάνσεις: «Ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντούλ Μουτάλαμπ προερχόταν από πολύ πλούσια και ισχυρή οικογένεια», σημειώνει. «Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό, δηλαδή ότι οι τρομοκράτες δεν προέρχονται μόνο από τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας, αλλά από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Καθώς οι περισσότεροι από αυτούς "παράγονται" στα θρησκευτικά σχολεία, τους μεντρεσέδες, είναι σημαντικό αυτά να εκσυγχρονιστούν από τις κυβερνήσεις και να αποτελέσουν μεγαλύτερης ευρύτητας ινστιτούτα».

Τι άραγε προβλέπει ότι θα αποφασιστεί για την Υεμένη, τη χώρα όπου φέρεται να εκπαιδεύτηκε ο νεαρός Νιγηριανός, στη σημερινή διάσκεψη στο Λονδίνο;

«Η Υεμένη έχει λειτουργήσει σαν προωθημένη επιχειρησιακή βάση για την Αλ Κάιντα, αφού αποτελεί στρατηγικό σημείο. Τα επόμενα χρόνια, τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να επενδύουν χρόνο και χρήμα για να σταθεροποιήσουν την Υεμένη. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει έναν βραχυπρόθεσμο στόχο, αφού μόνο ένα 35% των εδαφών της Υεμένης βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας. Απαιτεί μακρύ και δύσκολο δρόμο για να επιτευχθεί ο έλεγχός της από τη διεθνή κοινότητα».

Υπάρχουν πολλά μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη;

«Η Υεμένη έχει τη δική της ομάδα της Αλ Κάιντα, η οποία δέχεται εντολές από τα κεντρικά της Αλ Κάιντα στη μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν, απ' όπου και εκπορεύονται οι περισσότερες επιθέσεις. Φυσικά και το Ιράκ και η Υεμένη και η Σομαλία και άλλες χώρες αποτελούν το θέατρο των τρομοκρατικών ενεργειών. Αλλωστε υπάρχουν γύρω στα 30-40 διαφορετικές τρομοκρατικές ομάδες που βρίσκονται υπό την επιρροή της Αλ Κάιντα, καθώς και πολλές άλλες ομάδες ανά τον κόσμο που μοιράζονται την ιδεολογία της».

Ποιος είναι σήμερα ο ηγέτης της Αλ Κάιντα; Παραμένει ο Μπιν Λάντεν επικεφαλής της ή δεν μπορεί πια;

«Ο Μπιν Λάντεν έχει περισσότερο συμβολικό ρόλο στην οργάνωση. Ο δρ Αλ Ζαουάχρι είναι εκείνος που ηγείται της Αλ Κάιντα και θα διαδεχθεί τον Μπιν Λάντεν. Για τα παγκόσμια στρατιωτικά κινήματα, ο Αλ Ζαουάχρι είναι ένας μάστερ της στρατηγικής. Και είναι αυτός που έχει πάνω τους τη μεγαλύτερη επιρροή».

Οι ηγέτες της Αλ Κάιντα είχαν δηλώσει πριν από λίγα χρόνια ότι θα έβαζαν τον φόβο στις καρδιές και τα μυαλά των Δυτικών. Το έχουν πετύχει;

Ο Γκουναράτνα μοιάζει απόλυτος: «Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που άλλαξε τον 210 αιώνα, αυτός είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Εξαιτίας του, τα συστήματα της παγκόσμιας ασφαλείας αναπτύσσονται συνεχώς, με χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν δοθεί στις φτωχές χώρες του κόσμου για τη σταθεροποίησή τους. Η τρομοκρατία ήρθε για να μείνει και ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα είναι ένα μόνο μέρος του συνολικού κομματιού».

Εκείνο που ελέχθη από τους πιο έγκυρους αναλυτές είναι ότι, πέραν του στρατιωτικού κομματιού, η Δύση πρέπει να καταλάβει κάποια πράγματα σε σχέση με τα αίτια που γεννούν τους φανατικούς μουσουλμάνους. Εχει συμβεί αυτό;

«Οχι», απαντά ο Σριλανκέζος συνομιλητής μας. «Η Δύση δεν έχει καταλάβει. Εάν η Δύση είχε καταλάβει, δεν θα είχαμε ούτε τα σκίτσα του Προφήτη στη Δανία ούτε την απαγόρευση της μαντίλας στη Γαλλία».

Τι άλλο χρειάζεται για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία;

«Κυρίως πολιτική βούληση. Εάν μια κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να πολεμήσει την τρομοκρατία μπορεί να την νικήσει». Κάτι που, κατά την άποψή του, δείχνει και το παράδειγμα της πρόσφατης διάλυσης των Τίγρεων Ταμίλ, στην πατρίδα του τη Σρι Λάνκα.

Για το μέλλον, ο Ρόαν Γκουναράτνα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Η βασική προτεραιότητα της Αλ Κάιντα και των σχετιζομένων με αυτήν ομάδων είναι να χτυπήσουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτό και θα επιχειρήσουν στο μέλλον. Φυσικά, τίποτε δεν αποκλείεται. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι στην Αφρική αποτελεί για την Αλ Κάιντα μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Ενα τρομοκρατικό χτύπημα που σίγουρα είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο...» *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Σημείο συνάντησης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΜΣΤ
Βαρύ πυροβολικό για να σωθεί το «Φιξ»
Μπαλόνια στον ουρανό της τέχνης
Κινηματογράφος
Ο βασιλιάς του ροκ και τα σύγχρονα άγχη
Μουσική
Σπουδαίοι συνθέτες σε ταινίες αναφοράς
Ερωτεύτηκα το θέρεμιν, μια ντίβα με παραξενιές
Ορχήστρα νέων, που έγινε Συμφωνική
Μνημεία
Καθολικό μοναστηριού πιο κοντά στον ουρανό
Αρχιτεκτονική
Φοιτητικό ντους με θέα
Κριτική κινηματογράφου
Μαύρη καρδιά, λευκή έμπνευση
Τηλεόραση
Ηλεκτρονικός εθισμός σε παιδιά
Τζαζ κάτω από την Ακρόπολη
Το ΙΟΜ στο «τιμόνι» του Ευρω-Παρατηρητηρίου
Η Αϊτή, ο ξάδελφος Ζακά κι ένα βραβείο