Ελευθεροτυπία - 28/01/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
Ομπάμα x 4: έλλειμμα, υγεία, παιδεία και ανεργία, οι στόχοι
Στην καταπολέμηση της ανεργίας και του ομοσπονδιακού ελλείμματος θα εστίαζε τους στόχους του για το 2010 ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη χθεσινή ομιλία για την «Κατάσταση του Εθνους» με στόχο να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και να αναθερμάνει την πολιτική ατζέντα του.
Πέρα από τους στόχους που έβαλε ο Ομπάμα, σε μια συμβολική του κίνηση «πάγωσε» τους μισθούς των αξιωματούχων που κερδίζουν πάνω από 100.000 δολάρια (φωτ. Ass. Press)
Αντιμέτωπος με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις (το 49% έναντι 48% των Αμερικανών πολιτών δεν εγκρίνουν την απόδοσή του) και ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμενόταν να παραδεχτεί τα λάθη του πρώτου χρόνου παρουσίας του στον Λευκό Οίκο εξαγγέλλοντας παράλληλα τις επόμενες κινήσεις του: μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας, πρωτοβουλίες για να σώσει το νομοσχέδιο για την Υγεία, περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και σειρά μέτρων για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις ανέργων. Σε μια συμβολική κίνησή του ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως έγραψε χθες η «Ουάσιγκτον Ποστ», αποφάσισε να παγώσει τους μισθούς περίπου 1.200 αξιωματούχων που κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια και υπηρετούν είτε στον Λευκό Οίκο είτε σε διπλωματικές αποστολές.
Η ομιλία, που παραδοσιακά μεταδίδεται ζωντανά σε ζώνη υψηλής ακροαματικότητας συγκεντρώνοντας 30-50 εκατ. τηλεθεατές, θα ήταν ακόμα μία ευκαιρία για τον Αμερικανό πρόεδρο να ξαναβρεί την επαφή του με το εκλογικό σώμα που τον αποδοκίμασε τους τελευταίες μήνες σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη δύο κυβερνητών (Βιρτζίνια, Νιου Τζέρσεϊ) και ενός γερουσιαστή (Μασαχουσέτη). Το επιτελείο του Ομπάμα θεωρεί ότι η καταλληλότερη θεραπεία σε μια δύσκολη συγκυρία είναι οι ίδιες οι ζωντανές εμφανίσεις του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινσιτούτου Γκάλοπ, ο Ομπάμα εξακολουθεί να ελκύει σε μεγάλα ποσοστά τη συμπάθεια του εκλογικού σώματος, αλλά αποδεικνύεται ο πιο πολωτικός πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών, αφού μόνο το 23% των Ρεπουμπλικανών εγκρίνει την πολιτική του. Η αντιστροφή του κλίματος όμως δεν αφορά μόνο την προσπάθεια του Ομπάμα να κρατήσει στο πλευρό του τους κεντρώους και ανεξαρτητους ψηφοφόρους που τον στήριξαν στην εκλογή του το 2008. Μετά την απώλεια της έδρας στη Μασαχουσέτη, που έδινε την πλειοψηφία στη Γερουσία στους Δημοκρατικούς και την ανακοίνωση κάποιων επιφανών γερουσιαστών ότι δεν θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους στις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό των Δημοκρατικών που θέλουν «έναν πρόεδρο να ηγείται και όχι να αφήνει τη διαχείριση των κρίσιμων νομοσχεδίων (Υγεία) στο Κογκρέσο». Το πραγματικό τεστ για τον Ομπάμα θα είναι να ισορροπήσει τις αντιδράσεις της φιλελεύθερης πτέρυγας των Δημοκρατικών, που θεωρούν ότι μετακινείται από τις υποσχέσεις του. «Ο Ομπάμα δεν θα πρέπει να υποχωρήσει για το νομοσχέδιο στην Υγεία, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ανοίγει πόλεμο με τους φιλελεύθερους οπαδούς του που τον στήριξαν το 2008 κι αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχει» είπε ο αναλυτής του CNN, Τζουλιαν Ζέλιζερ. «Αν αυτό συμβεί, θα τον αφήσει χωρίς ισχυρή βάση, θα δημιουργήσει την εικόνα ενός αναποτελεσματικού ηγέτη και αυτό θα το πληρώσει στην πορεία για την επανεκλογή του το 2012».