Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ

Ρωσική επιστροφή στο Αφγανιστάν

Δύο συμφωνίες συνεργασίας στο Αφγανιστάν με τη Ρωσία και το Καζακστάν ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, μία ημέρα πριν από τη διάσκεψη του Λονδίνου, στην οποία η Δύση στηρίζει τις ελπίδες της για επιτυχία, όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και στην Υεμένη.

Περιμένοντας τον... Ρώσο (φωτ. Ass. Press) Περιμένοντας τον... Ρώσο (φωτ. Ass. Press) Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η επιτυχία ή η αποτυχία της εκστρατείας στο Αφγανιστάν εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διάσκεψης και τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς για να ανακοινώσει ημερομηνία αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Οι Ταλιμπάν πάντως έσπευσαν να απαντήσουν ότι η διάσκεψη είναι χάσιμο χρόνου και θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με όσες προηγήθηκαν. Το πρόβλημα δεν είναι να παραταθεί η παραμονή των κατοχικών ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά η άμεση αποχώρησή τους, ώστε να λυθούν τα προβλήματα, ανέφερε η ανακοίνωσή τους.

Ανοίγοντας δρόμους...

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ναύαρχος Τζιανπάολο ντι Πάολα δήλωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Συμμαχία στο Αφγανιστάν, που σημαίνει ότι θα ανοίξει περισσότερους δρόμους για τη μεταφορά υλικών και ότι θα βοηθήσει στο σέρβις των σοβιετικών ελικοπτέρων που χρησιμοποιούν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Βέβαια ο Ρώσος εκπρόσωπος στη Συμμαχία διεύρυνε τους τομείς συνεργασίας προσθέτοντας τη συντήρηση όλων των υποδομών σοβιετικής κατασκευής, από υδραγωγεία μέχρι εργοστάσια λιπασμάτων. Και όπως ήταν φυσικό, πρόσθεσε ακόμα έναν παράγοντα. Ζήτησε η διεθνής κοινότητα να αναλάβει να πληρώσει το κόστος όλων αυτών των εργασιών. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ακόμα συμφωνία συνεργασίας και με το Καζακστάν, που θα ανοίξει μια νέα οδό μεταφοράς, ώστε να περνούν από το έδαφός του μη θανατηφόρα υλικά προς το Αφγανιστάν. Η συμφωνία θα επιτρέψει να παρακάμπτεται το Πακιστάν και να εφαρμοστεί η συμφωνία μεταφοράς υλικών με τη Ρωσία.

Οι «Φίλοι της Υεμένης»

Οι συμμετέχοντες σήμερα στη διάσκεψη στο Λονδίνο θα δεσμευτούν και απέναντι στην Υεμένη, με στόχο κυρίως τη στήριξη της οικονομίας της. Η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι καθώς μειώνονται συνεχώς τα έσοδα από το πετρέλαιο, μειώνεται αντιστοίχως η ικανότητα της Υεμένης να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού της. Αυτό θα προκαλέσει δυσαρέσκειες και ενδεχομένως θα διευκολύνει τους τρομοκράτες να εδραιωθούν στη χώρα.

Στο Λονδίνο σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί μια νέα διεθνής οργάνωση, οι «Φίλοι της Υεμένης», που θα βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η Δύση εκτιμά ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος αντίδρασης για την αντιστροφή των οικονομικών δεδομένων της Υεμένης, η οποία δεν είναι ακόμα αποτυχημένο κράτος, αλλά είναι εξαιρετικά εύθραυστο και αντιμετωπίζει προκλήσεις που αν δεν τύχουν των κατάλληλων χειρισμών θα απειλήσουν τη σταθερότητα της χώρας. Χθες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι νίκησε τους σιίτες αντάρτες που εισέβαλαν από την Υεμένη στο έδαφός της. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν
Σχετικά θέματα: Αφγανιστάν
Βετεράνοι του Κόκκινου Στρατού: Είναι αδύνατη η νίκη στο Αφγανιστάν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συμβούλιο της Ευρώπης
Η εν πολλαίς αμαρτίαις... Θέμις
Μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ποδηγετούν τον Τύπο!
Τουρκία
Τουρκία: νέο κατηγορητήριο για το «Σχέδιο Κλωβός» κατά μειονοτήτων
Νταβός
Παράξενη αυτοκτονία του επικεφαλής ασφάλειας
Για την ασυδοσία των τραπεζών
«Καθρέφτης» της κρίσης ηθικών αξιών, η οικονομική κρίση
Λούλα: Οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς έφεραν την καθίζηση...
ΗΠΑ
Ομπάμα x 4: έλλειμμα, υγεία, παιδεία και ανεργία, οι στόχοι
Αφγανιστάν
Ρωσική επιστροφή στο Αφγανιστάν
Βετεράνοι του Κόκκινου Στρατού: Είναι αδύνατη η νίκη στο Αφγανιστάν
Επιστήμη
Νευρώνες από δέρμα ποντικού
Ανθρώπινα δικαιώματα
ΟΗΕ: «Αγγίζει» το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μυστική κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας