Έντυπη Έκδοση

Τζαζ κάτω από την Ακρόπολη

Ηταν το 1979 και στους πρόποδες της Ακρόπολης, στο μοναδικό τζαζ κλαμπ της χώρας, ο Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο και ο Φλώρος Φλωρίδης στα σαξόφωνα, υπέγραφαν τη γενέθλια πράξη της σύγχρονης ελληνικής τζαζ με τίτλο «Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου».

Ο Σάκης Παπαδημητρίου αυτοβιογραφείται στο αποψινό «Παρασκήνιο» Ο Σάκης Παπαδημητρίου αυτοβιογραφείται στο αποψινό «Παρασκήνιο» Ο φακός του αποψινού «Παρασκήνιου» (ΕΤ-1, 21.00) στρέφεται στον Σάκη Παπαδημητρίου. Πολυσχιδής προσωπικότητα, συγγραφέας που ξεκίνησε και υπήρξε για χρόνια μέλος της ομάδας της «Διαγωνίου» στη Θεσσαλονίκη, άνθρωπος της τζαζ με διάφορες ιδιότη- τες -αρθρογράφος σε περιοδικά, (συν)διοργανωτής φεστιβάλ, ραδιοφωνικός παραγωγός με συνεχή 35ετή παρουσία στο κρατικό ραδιόφωνο- μα πάνω απ' όλα αυτοσχεδιαστής.

Ξεκίνησε με πεζογραφήματα, μελέτες για τη μουσική και ως πιανίστας και συνθέτης με μικρά συγκροτήματα τζαζ, στη δεκαετία του '60. Συνέχισε με μουσική σε θεατρικές παραστάσεις και πολυσύνθετες εκδηλώσεις όπου η μουσική συνδυάζεται με λογοτεχνικά κείμενα, κινηματογράφο, ζωγραφική και χορό. Παράλληλα συνέχισε τις εμφανίσεις σόλο πιάνο ή με διάφορα σχήματα σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. Από το 1989 ασχολείται με τη σχέση βωβού κινηματογράφου και μουσικής, επί σκηνής, έχοντας επενδύσει μουσικά πάνω από 20 ταινίες. Με τη Γεωργία Συλλαίου, από το 1995, έχουν παρουσιάσει κύκλους τραγουδιών καθώς και παραστάσεις με άξονα τον βωβό κινηματογράφο και τα πρωτοποριακά κινήματα της δεκαετίας του '20. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί δεκαοκτώ βιβλία και δεκαέξι προσωπικοί του δίσκοι.

Το «Παρασκήνιο» τον παρακολουθεί να αναλύει τη σχέση του με το πιάνο, να συζητάει με τον Αρι Γεωργίου, αρχιτέκτονα και φωτογράφο, για τα χρόνια της «Διαγωνίου» και τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, μέντορα και των δύο, για τη λογοτεχνία, την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό, αλλά και την 30ετή πορεία του μέσα από αρχειακό υλικό.

Το σενάριο, η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι του Σπύρου Τσιφτή, η διεύθυνση φωτογραφίας του Γαβριήλ Ψαλτάκη, η ηχοληψία του Στέλιου Ντάρα και η παραγωγή της Cinetic.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Ηλεκτρονικός εθισμός σε παιδιά
Το ΙΟΜ στο «τιμόνι» του Ευρω-Παρατηρητηρίου
Η Αϊτή, ο ξάδελφος Ζακά κι ένα βραβείο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΜΣΤ
Βαρύ πυροβολικό για να σωθεί το «Φιξ»
Μπαλόνια στον ουρανό της τέχνης
Κινηματογράφος
Ο βασιλιάς του ροκ και τα σύγχρονα άγχη
Μουσική
Σπουδαίοι συνθέτες σε ταινίες αναφοράς
Ερωτεύτηκα το θέρεμιν, μια ντίβα με παραξενιές
Ορχήστρα νέων, που έγινε Συμφωνική
Μνημεία
Καθολικό μοναστηριού πιο κοντά στον ουρανό
Αρχιτεκτονική
Φοιτητικό ντους με θέα
Κριτική κινηματογράφου
Μαύρη καρδιά, λευκή έμπνευση
Τηλεόραση
Ηλεκτρονικός εθισμός σε παιδιά
Τζαζ κάτω από την Ακρόπολη
Το ΙΟΜ στο «τιμόνι» του Ευρω-Παρατηρητηρίου
Η Αϊτή, ο ξάδελφος Ζακά κι ένα βραβείο