Έντυπη Έκδοση

Μπαλόνια στον ουρανό της τέχνης

Ενενήντα εννέα κόκκινα μπαλόνια, όπως αυτά που έκαναν επιτυχία το ομώνυμο τραγούδι της Νένα, το '80, ή όπως αυτά που στέλνουμε κατά καιρούς να «παρατηρήσουν» το Διάστημα, αιωρούνται από σήμερα στο περιστύλιο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Ωδείο Αθηνών Βασ. Γεωργίου Β' 17-19 & Ρηγίλλης).

Σε εννέα από αυτά είναι τοποθετημένες μικρές ασύρματες βιντεο-κάμερες που καταγράφουν τις κινήσεις των περαστικών, μαθητές του ωδείου, εφήβους σκέιτερ, τους αστυνομικούς απέναντι στην οδό Ρηγίλλης. Είναι το έργο «Red Eyed Sky Walkers» της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου, που εγκαινιάζει τη σειρά «Νέες Παραγωγές 2010» του ΕΜΣΤ. Το οπτικό υλικό που συλλέγουν τα μπαλόνια προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο στο project room του μουσείου μαζί με παλαιότερο υλικό, αποσπάσματα από το youtube και άλλες πηγές του Διαδικτύου. Αν και παιγνιώδες, το έργο ανακινεί και επίκαιρα ζητήματα σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια, τις ατομικές ελευθερίες, την εκούσια ή ακούσια παρακολούθηση.

Στο εσωτερικό του μουσείου ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος θα εγκαινιάσει απόψε στις 8 και τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Χρόνη Μπότσογλου με 170 έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτική κατασκευές, χαρακτικά, ψηφιακές εικόνες, αντικείμενα) που χρονολογούνται από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα. Από τις κορυφαίες ενότητες της έκθεσης, που αναδεικνύουν την υπαρξιακή διάσταση της ζωγραφικής του, οι ακουαρέλες με θέμα την καθηλωμένη από την ασθένεια μητέρα του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Σχετικά θέματα: ΕΜΣΤ
Βαρύ πυροβολικό για να σωθεί το «Φιξ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΜΣΤ
Βαρύ πυροβολικό για να σωθεί το «Φιξ»
Μπαλόνια στον ουρανό της τέχνης
Κινηματογράφος
Ο βασιλιάς του ροκ και τα σύγχρονα άγχη
Μουσική
Σπουδαίοι συνθέτες σε ταινίες αναφοράς
Ερωτεύτηκα το θέρεμιν, μια ντίβα με παραξενιές
Ορχήστρα νέων, που έγινε Συμφωνική
Μνημεία
Καθολικό μοναστηριού πιο κοντά στον ουρανό
Αρχιτεκτονική
Φοιτητικό ντους με θέα
Κριτική κινηματογράφου
Μαύρη καρδιά, λευκή έμπνευση
Τηλεόραση
Ηλεκτρονικός εθισμός σε παιδιά
Τζαζ κάτω από την Ακρόπολη
Το ΙΟΜ στο «τιμόνι» του Ευρω-Παρατηρητηρίου
Η Αϊτή, ο ξάδελφος Ζακά κι ένα βραβείο