Έντυπη Έκδοση

Ορχήστρα νέων, που έγινε Συμφωνική

Ξεκίνησε σαν μια ιδέα πριν από 10 χρόνια και τώρα είναι η τρίτη συμφωνική ορχήστρα της Θεσσαλονίκης. Σχηματίστηκε αρχικά από παιδιά που σπούδαζαν στα ωδεία και δημιούργησαν την Ορχήστρα Νέων Δήμου Καλαμαριάς.

Η ορχήστρα συμμετείχε φέτος στην οπερέτα «Βαφτιστικός» μετά από πρόσκληση της Οπερας Θεσσαλονίκης Η ορχήστρα συμμετείχε φέτος στην οπερέτα «Βαφτιστικός» μετά από πρόσκληση της Οπερας Θεσσαλονίκης Τα παιδιά αυτά πήγαν στο εξωτερικό, συνέχισαν τις σπουδές τους, επέστρεψαν και τώρα αποτελούν τους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου. Παράλληλα, διδάσκουν στο δημοτικό ωδείο και προετοιμάζουν τη νέα γενιά μουσικών, που θα οδηγήσει την ορχήστρα σε ένα, όπως φαίνεται, πολύ ελπιδοφόρο μέλλον.

Στα δέκα χρόνια της η Συμφωνική Ορχήστρα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς έδωσε δεκάδες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, διευρύνοντας διαρκώς το ρεπερτόριό της από την προκλασική ώς και τη σύγχρονη μουσική. Συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ προχώρησε και στην καθιέρωση θεσμών, όπως η διοργάνωση πρωτοχρονιάτικων συναυλιών. Αποκορύφωμα της πορείας της ήταν φέτος η συμμετοχή της στην οπερέτα «Βαφτιστικός», μετά από πρόσκληση της Οπερας Θεσσαλονίκης.

Σημαντικότεροι σταθμοί, το ανέβασμα, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, της όπερας «Ακις και Γαλάτεια» του Χέντελ (2002), αλλά και οι συνεργασίες της με γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες, όπως οι Βασίλης Λέκκας, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέας Καρακότας, Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Πρατσινάκης, Γεωργία Βεληβασάκη, Μιχάλης Παπαζήσης, Νατάσα Χρηστίδου, Φωτεινή Δάρρα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώργος Καζαντζής, κ.ά.

Το 2005 διανέμεται σε 25.000 αντίτυπα το πρώτο cd της ορχήστρας, με επιλεγμένες ηχογραφήσεις, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε cd του Θεόφιλου Σωτηριάδη με τη συμμετοχή της ορχήστρας στη σύνθεση «Οικογενειακό Τρίπτυχο» του Ντίνου Κωνσταντινίδη. Τον Ιούλιο του 2005 η ορχήστρα συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ «Cantus Salisburgensis», στο Ζάλτσμπουργκ. Εχει εμφανιστεί επίσης σε Αυστρία και Σλοβακία, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ μεταξύ των προσκλήσεων είναι και μία από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Σπουδαίοι συνθέτες σε ταινίες αναφοράς
Ερωτεύτηκα το θέρεμιν, μια ντίβα με παραξενιές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΜΣΤ
Βαρύ πυροβολικό για να σωθεί το «Φιξ»
Μπαλόνια στον ουρανό της τέχνης
Κινηματογράφος
Ο βασιλιάς του ροκ και τα σύγχρονα άγχη
Μουσική
Σπουδαίοι συνθέτες σε ταινίες αναφοράς
Ερωτεύτηκα το θέρεμιν, μια ντίβα με παραξενιές
Ορχήστρα νέων, που έγινε Συμφωνική
Μνημεία
Καθολικό μοναστηριού πιο κοντά στον ουρανό
Αρχιτεκτονική
Φοιτητικό ντους με θέα
Κριτική κινηματογράφου
Μαύρη καρδιά, λευκή έμπνευση
Τηλεόραση
Ηλεκτρονικός εθισμός σε παιδιά
Τζαζ κάτω από την Ακρόπολη
Το ΙΟΜ στο «τιμόνι» του Ευρω-Παρατηρητηρίου
Η Αϊτή, ο ξάδελφος Ζακά κι ένα βραβείο