Έντυπη Έκδοση

Καθολικό μοναστηριού πιο κοντά στον ουρανό

Ενα σιδερένιο «έλκηθρο» κατασκευάζεται για να μεταφερθεί ολόκληρο το Καθολικό της Παλαιάς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τορνικίου, στη Δεσκάτη Γρεβενών.

Φωτορεαλιστική αποτύπωση της Μονής Θεοτόκου Τορνικίου όπως θα γίνει μετά την ολίσθηση Φωτορεαλιστική αποτύπωση της Μονής Θεοτόκου Τορνικίου όπως θα γίνει μετά την ολίσθηση Το εγχείρημα, που έχει βέβαια αναλάβει ο εξπέρ στις μεταφορές μνημείων πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Κορρές, έχει μια ιδιαιτερότητα: το κτίριο δεν θα γλιστρήσει οριζόντια, όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι τώρα, αλλά θα μεταφερθεί σε υψηλότερο σημείο.

Ετσι, θα χρειαστεί να κατασκευαστεί μια ράμπα ανηφορική, κάτι που καθιστά πιο πολύπλοκη τη διαδικασία. Ολα αυτά έχουν ένα στόχο: τη διάσωση της μονής από το φράγμα του Αγίου Ιλαρίωνα, που κατασκευάζει η ΔΕΗ και το οποίο θα μετατρέψει σε λίμνη τον χώρο όπου εδράζεται σήμερα το μνημείο.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει από το 2003 τη μεταφορά του Καθολικού της μονής και είχε εγκρίνει τη σχετική μελέτη, που προέβλεπε τον εγκιβωτισμό του κτιρίου σε κλωβό από μπετόν. Ωστόσο, μελετώντας περαιτέρω τα προβλήματα της ολίσθησής του πάνω σε ράγες με αυτόν τον τρόπο, οι τεχνικοί άλλαξαν γνώμη και εκπόνησαν νέα μελέτη. Την οποία εισηγήθηκε προχθές στο ΚΑΣ ο Αρης Ποζιόπουλος από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Σύμφωνα με αυτήν, κατασκευάζεται ένα σιδερένιο «έλκηθρο», στο οποίο θα ακουμπήσει το κτήριο και θα ολισθήσει σε ειδικές σιδηροτροχιές. Ετσι, υπολογίζουν πως σε 20-25 μέρες θα έχει μεταφερθεί με ασφάλεια το Καθολικό, αλλά κι ένας τοίχος σε ύψος 23 μέτρων. Θεωρούν προτιμότερη αυτή τη μέθοδο, αν και έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλη κλίση του εδάφους (26%), παρά να χρησιμοποιήσουν τον υπάρχοντα δρόμο, μήκους 410 μέτρων.

Θα πείτε, ποιος ο λόγος να γίνει τόσο μεγάλη προσπάθεια και δαπάνη για να σωθεί ουσιαστικά ένα εκκλησάκι; Η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τορνικίου είναι του 15ου αιώνα και το Καθολικό της είναι διώροφο. Σώζει εντός αυτού τοιχογραφίες σε πολύ καλή κατάσταση. Στη νέα θέση του θα αναπαρασταθεί, με αυθεντικό υλικό από την κατεδάφιση άλλων ερειπίων, και ο περίβολος που είχε κάποτε, έτσι ώστε «να δίνεται η αίσθηση του μοναστηριού». Μέχρι τώρα έχουν γίνει στερεώσεις στο Καθολικό και στις ξύλινες κατασκευές του προστώου του, όπως επίσης συντηρήσεις, περιδέσεις και στερεώσεις των τοιχογραφιών.

Στη λεκάνη που θα κατακλυσθεί διενεργούνται ήδη ανασκαφές από την τοπική Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΜΣΤ
Βαρύ πυροβολικό για να σωθεί το «Φιξ»
Μπαλόνια στον ουρανό της τέχνης
Κινηματογράφος
Ο βασιλιάς του ροκ και τα σύγχρονα άγχη
Μουσική
Σπουδαίοι συνθέτες σε ταινίες αναφοράς
Ερωτεύτηκα το θέρεμιν, μια ντίβα με παραξενιές
Ορχήστρα νέων, που έγινε Συμφωνική
Μνημεία
Καθολικό μοναστηριού πιο κοντά στον ουρανό
Αρχιτεκτονική
Φοιτητικό ντους με θέα
Κριτική κινηματογράφου
Μαύρη καρδιά, λευκή έμπνευση
Τηλεόραση
Ηλεκτρονικός εθισμός σε παιδιά
Τζαζ κάτω από την Ακρόπολη
Το ΙΟΜ στο «τιμόνι» του Ευρω-Παρατηρητηρίου
Η Αϊτή, ο ξάδελφος Ζακά κι ένα βραβείο