Έντυπη Έκδοση

Φοιτητικό ντους με θέα

Και νικητές είναι δύο νεαροί Πορτογάλοι αρχιτέκτονες, που ζουν και εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Η μελέτη «18 steps» του 30χρονου Ζοά Πράτες και Ρουίβο και της 29χρονης Ράκελ Μαρία Ολιβέιρα αναδεικνύεται νικήτρια του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Upto35, για τον σχεδιασμό μιας πρότυπης φοιτητικής κατοικίας στον Κεραμεικό.

Το εσωτερικό κάθε δωματίου, που ακολουθεί το πρότυπο των μοναστηριακών κελιών. Στο βάθος τοποθετείται η τουαλέτα, αριστερά ο νιπτήρας και δεξιά η ντουζιέρα Το εσωτερικό κάθε δωματίου, που ακολουθεί το πρότυπο των μοναστηριακών κελιών. Στο βάθος τοποθετείται η τουαλέτα, αριστερά ο νιπτήρας και δεξιά η ντουζιέρα  

Το διαγωνισμό προκήρυξε πέρυσι τον Ιούνιο η εταιρεία αστικής ανάπτυξης Oliaros. Απευθυνόταν σε αρχιτέκτονες έως 35 ετών και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συγκέντρωσε 242 προτάσεις από 41 χώρες.

Η διεθνής κριτική επιτροπή ξεχώρισε τον περασμένο Σεπτέμβριο 5 φιναλίστ και χθες ανακοινώθηκε ο νικητής. «Πολύ περισσότερο από όλους τους φιναλίστ, διατήρησε την έμφαση στην ισορροπία της χωρικής έκφρασης ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο κοινό στοιχείο», σημειώνει ο πρόεδρος της επιτροπής, αρχιτέκτονας Ηλίας Ζέγγελης. Μέλη ήταν οι αρχιτέκτονες: Bjarke Ingels, Ανδρέας Κούρκουλας, Marcel Meili, Yoshiharu Tsukamoto, Γιώργος Τζιρτζιλάκης και ο διοργανωτής Ιάσονας Τσάκωνας.

Οι νικητές εξάλειψαν την παραδοσιακή κατανομή ενός κτιρίου σε ορόφους. Ηξεραν από την αρχή ότι πρέπει να στεγάσουν 18 φοιτητές σε ένα κτίριο που θα ανεγερθεί στο οικόπεδο της οδού Μαραθώνος 34, στον Κεραμεικό, εμβαδού 200 τ.μ., ιδιοκτησίας της εταιρείας Oliaros. Ετσι ο σχεδιασμός τους προβλέπει ότι ενώ ο κάθε ένοικος έχει τον δικό του προσωπικό χώρο, ταυτόχρονα είναι ενταγμένος στη συλλογική σφαίρα.

«Τα δωμάτια διαθέτουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Είναι χώροι για ύπνο και μελέτη και ακολουθούν το πρότυπο των μοναστηριακών κελιών. Η επικράτειά τους εύκολα επεκτείνεται στον κοινόχρηστο χώρο, ανοίγοντας απλώς τον διαχωριστικό τοίχο. Ετσι η εμπειρία της κοινής ζωής γίνεται ατομική επιλογή και το άνοιγμα του διαχωριστικού παίρνει ζωή από το χιούμορ του ενοίκου», εξηγούν οι αρχιτέκτονες. Απροσδόκητο είναι το σημείο που επιλέγουν να τοποθετήσουν την τουαλέτα κάθε φοιτητή. Προς το μπαλκόνι, έτσι ώστε να έχει την εντύπωση ότι κάνει ντους στη βεράντα...

Οι δύο αρχιτέκτονες, αν και από την ίδια χώρα, γνωρίστηκαν στο Ρότερνταμ όπου εργάστηκαν μεταξύ 2004-2008. Σύμφωνα με το διαγωνισμό, προβλέπεται η δυνατότητα επανάληψης του σχεδίου τους σε γειτονικά οικόπεδα, ιδιοκτησίας τρίτων, ώστε δυνητικά να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα νέο φοιτητικό κέντρο.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει (με sms) το κτίριο της προτίμησής του. Η ψήφος του προσμετρήθηκε ως μια επιπλέον ψήφος κατά τη διάρκεια της καταληκτικής συνεδρίασης της κριτικής επιτροπής.

Στις 24 Μαρτίου, η Oliaros θα παρουσιάσει ειδική έκθεση ανοικτή για το κοινό με τις τελικές προτάσεις των φιναλίστ στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς, διάρκεια έως 4 Απριλίου). Στα εγκαίνια θα ανακοινωθεί η ψήφος του κοινού και θα απονεμηθεί και το βραβείο. Οι φιναλίστ έχουν λάβει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ έκαστος. Ο νικητής θα λάβει χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ , καθώς και αμοιβή για τη μελέτη κατασκευής του κτιρίου ύψους 30.000 ευρώ . (Περισσότερα στο http://www.upto35.com).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχιτεκτονική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΜΣΤ
Βαρύ πυροβολικό για να σωθεί το «Φιξ»
Μπαλόνια στον ουρανό της τέχνης
Κινηματογράφος
Ο βασιλιάς του ροκ και τα σύγχρονα άγχη
Μουσική
Σπουδαίοι συνθέτες σε ταινίες αναφοράς
Ερωτεύτηκα το θέρεμιν, μια ντίβα με παραξενιές
Ορχήστρα νέων, που έγινε Συμφωνική
Μνημεία
Καθολικό μοναστηριού πιο κοντά στον ουρανό
Αρχιτεκτονική
Φοιτητικό ντους με θέα
Κριτική κινηματογράφου
Μαύρη καρδιά, λευκή έμπνευση
Τηλεόραση
Ηλεκτρονικός εθισμός σε παιδιά
Τζαζ κάτω από την Ακρόπολη
Το ΙΟΜ στο «τιμόνι» του Ευρω-Παρατηρητηρίου
Η Αϊτή, ο ξάδελφος Ζακά κι ένα βραβείο