Έντυπη Έκδοση

Η Κομισιόν ψάχνει για τα χαμηλά τιμολόγια ηλεκτρικού στην «Αλουμίνιον»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να κινήσει διεξοδική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον η προτιμησιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η Επιτροπή θα εξετάσει εάν η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται σε τιμές κατώτερες των τιμών της αγοράς. Επίσης θα διερευνήσει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνθηκε με τη δαπάνη κατασκευής ενός αγωγού αερίου που τροφοδοτεί την «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος, Νέλι Κρους, σχολίασε ως εξής την απόφαση της Επιτροπής: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η "Αλουμίνιον της Ελλάδος" δεν είχε κάποιο αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αλλά κατέβαλε, όπως κάθε άλλη επιχείρηση, την τιμή της αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο που αγόρασε».

Η έρευνα ξεκινά ύστερα από 2 καταγγελίες που έλαβε τον Ιούλιο του 2008 η Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είχε χορηγήσει ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση στην «Αλουμίνιον», με την παροχή διαφόρων πλεονεκτημάτων. Η ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνει ότι τα πλεονεκτήματα αυτά παραχωρήθηκαν στην εταιρεία τη δεκαετία του 1960 (σύμβαση Δημοσίου με τη γαλλική Πεσινέ), πολύ πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. το 1981. Η Επιτροπή αναφέρεται επίσης και σε ενισχύσεις που δέχτηκε η επιχείρηση για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας, οι οποίες δεν ανακτήθηκαν, όταν η μονάδα διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά. Πηγές της εταιρείας παρατηρούσαν ότι οι επιδοτήσεις που έλαβε είναι μέρος μόνο των αρχικά εγκριθεισών. Αφορούν δε το τμήμα της επένδυσης που διαθέτει το προϊόν του στο εργοστάσιο αλουμινίου (αυτοπαραγωγή) και όχι στην αγορά (ανεξάρτητη παραγωγή). Τέλος, σημειώνεται ότι η τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας προς την «Αλουμίνιον» έχει παραπεμφθεί στη διαιτησία, ενώ η αρχική σύμβαση με τη ΔΕΗ έληξε το 2006.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ελληνική οικονομία
Κιτρινισμός απέδωσε επιτόκιο 6,7%
Απίθανα σενάρια τα περί χρεοκοπίας, λέει η Bank of America
«Εξωφρενικές εικασίες»
Υπουργείο Οικονομικών
Τον Φεβρουάριο -αναδρομικά- το κόψιμο επιδομάτων
Νωρίτερα η απεργία εφοριακών - τελωνειακών
ΓΣΕΕ
Να νικήσουμε τους κερδοσκόπους
Α. Βγενόπουλος
«Πράσινο» εκπαιδευτικό κέντρο
Πορτογαλία
Σε απεργιακή τροχιά και οι Πορτογάλοι δημ. υπάλληλοι
Εφορία
Από 1ης Μαρτίου οι φοροδηλώσεις
Μέχρι και αύριο περιοδικές ΦΠΑ
ΟΑΕΔ
ΟΑΕΔ: επιδότηση ανέργων με τα χρωστούμενα του ΙΚΑ
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Εκ νέου παραπομπή ακτοπλοΐας για καρτέλ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σύνδρομο Κίνας στο Χ.Α. (-3,89%)
Αυτοκινητοβιομηχανία
«Λουκέτο» 2 εβδομάδων στη Fiat
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
«Καμπάνες» 80.000 €
Άλλες ειδήσεις
Η Κομισιόν ψάχνει για τα χαμηλά τιμολόγια ηλεκτρικού στην «Αλουμίνιον»
Βάρεσε «κανόνι» η Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Σκαραμαγκά
ΣΥΕΤΕ: Χάσαμε 2 εκατ. από την πώληση ΟΤΕ