Έντυπη Έκδοση

Η χαρά των ραντιέρηδων!

Ο μεγάλος χαμός που γίνεται στην αγορά ομολόγων έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα έντοκα γραμμάτια, που ήταν στην επικαιρότητα πριν από λίγο καιρό λόγω των δημοπρασιών του Δημοσίου.

Οπως ίσως θυμούνται πολλοί, η απόδοση του 3μηνου εντόκου (13 εβδομάδων) στη δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας είχε διαμορφωθεί στο 1,67%. Αν κανείς αγόραζε το ίδιο έντοκο 3μηνο χθες, θα μπορούσε να απολαύσει μια απόδοση της τάξης του 3,5%-4%, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση του 12μηνου εντόκου, που ήταν ίσως το πιο αγαπητό χρεόγραφο στη μεγάλη μάζα του κόσμου τη δεκαετία του 1990. Η ελάχιστη απόδοση που θα έπαιρνε όποιος το αγόραζε χθες ήταν 4%, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να πιάσει το 5%, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι όποιος αγοράσει τα έντοκα γραμμάτια και τα διακρατήσει μέχρι τη λήξη, δεν πληρώνει φόρο. Το καλό για τους ραντιέρηδες, αλλά ανησυχητικό για το Δημόσιο και τις τράπεζες, είναι ότι τα υψηλά επίπεδα αποδόσεων δεν διαμορφώθηκαν χθες, που υπήρχε μεγάλη ανακατωσούρα στην αγορά ομολόγων, αλλά τις προηγούμενες μέρες που η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη. Ισως, λοιπόν, δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι τα νέα κυκλοφορούν, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι τράπεζες για να συγκρατήσουν τις καταθέσεις. Ορισμένες προσφέρουν ήδη υψηλότερα επιτόκια για προθεσμιακές καταθέσεις, π.χ. 3% για 12 μήνες, ενώ κάποιες άλλες κρατάνε στάση αναμονής. Ως πότε όμως;

Ο ανταγωνισμός των ξένων οίκων

Σου λένε: Δεν μπορεί η Goldman Sachs να μας τη βγαίνει στέλνοντας τον πρόεδρο και COO της, Gary Cohn (φωτογραφία), στην Αθήνα για γνωριμίες και επαφές με τη νέα κυβέρνηση και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Κάτι θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς, φέρνοντας τα δικά μας «μεγάλα κανόνια». Αν λοιπόν οι πληροφορίες της στήλης από το Λονδίνο και την Αθήνα είναι σωστές, ο John Mach, ο λιβανέζικης καταγωγής πρόεδρος (Chairman) της Morgan Stanley, βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα τις προηγούμενες μέρες και είχε επαφές με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και άλλους. Πηγές από το Λονδίνο ανέφεραν ότι ο κ. Mach ήταν προγραμματισμένο να πάει στο Νταβός για το διεθνές συνέδριο και προφανώς το εκμεταλλεύθηκε για να πεταχτεί ώς την Αθήνα. Ρόλο στο ταξίδι φέρεται να έπαιξε ο Νάσος Θανόπουλος, που είναι υπεύθυνος για την Ελλάδα και είναι περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό ως μέτοχος της ΑΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Mach είχε προωθήσει στη διοικητική ιεραρχία της Morgan Stanley την Ελληνοαμερικανίδα κ. Κρουζ, που εν συνεχεία απέπεμψε λόγω των απωλειών που υπέστη η τράπεζα από τις επενδύσεις στα ομόλογα και τα παράγωγα.

Είδες το hedge fund;

Μεγάλο αμερικανικό hedge fund είναι πίσω από το χθεσινό ξεχαρβάλωμα των ελληνικών spreads, σύμφωνα με στελέχη ξένων τραπεζών. Το ξένο fund έδωσε μεγάλη εντολή πώλησης ελληνικών ομολόγων και ταυτόχρονης αγοράς γερμανικών για τους δικούς του άγνωστους λόγους, προκαλώντας αναταραχή στην αγορά που έγινε αντιληπτή από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία. Σήμερα θα φανεί αν η συγκεκριμένη εντολή ολοκληρώθηκε ή έχει μείνει ακόμη ουρά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στρατηγικός επενδυτής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ελληνική οικονομία
Κιτρινισμός απέδωσε επιτόκιο 6,7%
Απίθανα σενάρια τα περί χρεοκοπίας, λέει η Bank of America
«Εξωφρενικές εικασίες»
Υπουργείο Οικονομικών
Τον Φεβρουάριο -αναδρομικά- το κόψιμο επιδομάτων
Νωρίτερα η απεργία εφοριακών - τελωνειακών
ΓΣΕΕ
Να νικήσουμε τους κερδοσκόπους
Α. Βγενόπουλος
«Πράσινο» εκπαιδευτικό κέντρο
Πορτογαλία
Σε απεργιακή τροχιά και οι Πορτογάλοι δημ. υπάλληλοι
Εφορία
Από 1ης Μαρτίου οι φοροδηλώσεις
Μέχρι και αύριο περιοδικές ΦΠΑ
ΟΑΕΔ
ΟΑΕΔ: επιδότηση ανέργων με τα χρωστούμενα του ΙΚΑ
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Εκ νέου παραπομπή ακτοπλοΐας για καρτέλ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σύνδρομο Κίνας στο Χ.Α. (-3,89%)
Αυτοκινητοβιομηχανία
«Λουκέτο» 2 εβδομάδων στη Fiat
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
«Καμπάνες» 80.000 €
Άλλες ειδήσεις
Η Κομισιόν ψάχνει για τα χαμηλά τιμολόγια ηλεκτρικού στην «Αλουμίνιον»
Βάρεσε «κανόνι» η Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Σκαραμαγκά
ΣΥΕΤΕ: Χάσαμε 2 εκατ. από την πώληση ΟΤΕ