Ελευθεροτυπία - 28/01/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013
Συρρίκνωση, απαξίωση, αποδιοργάνωση
Τα μουσικά σχολεία, που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις τη λειτουργία τους πριν από 25 χρόνια, έφτασαν φέτος στο σημείο μηδέν. Οι λιγοστές πιστώσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών οδηγούν στην υποβάθμισή τους, αφού η διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων (πιάνου και μουσικών οργάνων) δεν μπορεί να γίνεται πλέον ατομικά.
Για απαξίωση, συρρίκνωση και αποδιοργάνωση των 42 αυτών σχολείων μιλούν οι Ενώσεις Γονέων όλης της χώρας και προειδοποιούν ότι εάν η πολιτεία δεν στηρίξει και δεν αναβαθμίσει τα σχολεία αυτά, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να κλείσουν.
«Στο μουσικό σχολείο της Κομοτηνής, οι καθηγητές αργούν να πιάσουν δουλειά, απουσιάζουν βασικές ειδικότητες, όπως για παράδειγμα καθηγητής για την εκμάθηση της παραδοσιακής γκάιντας, ενώ κι όταν καλύπτονται οι θέσεις, δεν επαρκεί το προσωπικό», αναφέρει το μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, Γ. Εφετζής, που είναι ταμίας στο Σύλλογο Γονέων του μουσικού σχολείου Κομοτηνής. «Είναι ενδεικτικό, εξηγεί ο κ. Εφετζής, ότι σε υποχρεωτικά μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου δημιουργούνται τμήματα 5-6 μαθητών, ενώ αυτά θα έπρεπε να διδάσκονται ατομικά σε ειδικά διαμορφωμένες μικρές αίθουσες».
Στο μουσικό Σχολείο Κομοτηνής φοιτούν περίπου 180 παιδιά και από χρόνο σε χρόνο οι αιτήσεις μαθητών αυξάνουν, πράγμα που δείχνει ότι τα παιδιά αναζητούν μια ποιοτικότερη εκπαίδευση που τους δίνουν τα σχολεία αυτά, πρόσθεσε ο κ. Εφετζής.
Φόβους για κατάργηση του μουσικού σχολείου Βαρθολομιού διατυπώνει ο Σύλλογος Γονέων, του μοναδικού στην Ηλεία σχολείου μουσικής και τεχνών. Με επιστολή τους προς τους βουλευτές του νομού Ηλείας, οι γονείς των 125 μαθητών του σχολείου αναφέρουν ότι η σοβαρή έλλειψη εκπαιδευτικών μουσικής έχει αποτέλεσμα να μη διδάσκονται τα μουσικά όργανα επιλογής (μπουζούκι, κρουστά, κλαρίνο, βιολί, λαούτο, μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα).