Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»

Απειλούν επίταξη λεωφορείων

Με το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης απειλεί τους εργαζομένους στις «Οδικές Συγκοινωνίες» το υπουργείο Μεταφορών. Μετά το επιτυχημένο, για την κυβέρνηση, παράδειγμα στις «Σταθερές Συγκοινωνίες» (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ), ανάλογο μήνυμα εστάλη στους εργαζομένους σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών υπογράμμισε χθες ότι «οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης και να λύσουν την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της». Ουσιαστικά, το υπουργείο Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι είναι «έτοιμα» τα φύλλα της επίταξης και για τις «Οδικές Συγκοινωνίες».

Ωστόσο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία πρόκειται να συνεχίσουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις, εξαγγέλλοντας και νέα απεργία. Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να λάβουν υπ' όψιν και το γεγονός ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου, που είχαν προκηρυχθεί υπό την ομπρέλα της ΟΣΜΕ, κηρύχτηκαν παράνομες. Η διοίκηση των «Οδικών Συγκοινωνιών» τούς κάλεσε σε διάλογο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η όποια διαπραγμάτευση θα γίνει «εντός των τειχών» του ενιαίου μισθολογίου.

Τα συνδικάτα στα ΜΜΜ πραγματοποίησαν συνεχείς συσκέψεις το Σάββατο και την Κυριακή. Στην ευρεία σύσκεψη του Σαββάτου διατυπώθηκαν απόψεις ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το αδιέξοδο, ενώ αναζητήθηκαν τρόποι καλύτερης επικοινωνίας των αιτημάτων των απεργών.

Χωρίς τρένα, προαστιακό σήμερα

Σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο προαστιακός, μολονότι και σε αυτή την περίπτωση η διοίκηση προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Λόγω των κινητοποιήσεων των σιδηροδρομικών, δεν θα πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του Μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

Πάντως χθες, μετά το Πρωτοδικείο που κήρυξε παράνομες τις απεργίες του Σαββατοκύριακου στις «Οδικές Συγκοινωνίες», το τμήμα αναστολών του ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του ΣΕΛΜΑ να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για την αναστολή του μέτρου της επίταξης.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του ΣτΕ που να «παγώνει», και αργότερα να ακυρώνει την επίταξη. Οπως υποστήριξαν, η επίταξη είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Παράλληλα, επικαλούνταν τη νομολογία του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον (θεομηνίες, κίνδυνος δημόσιας υγείας).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Σχετικά θέματα: Απεργίες
Με τρακτέρ σε λιμάνια και κόμβους, κατά του Μνημονίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανθρώπινα δικαιώματα
Το Ολοκαύτωμα καίει τη μνήμη
Απεργίες
Απειλούν επίταξη λεωφορείων
Με τρακτέρ σε λιμάνια και κόμβους, κατά του Μνημονίου
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο σκαμνί για το φέσι των 3,5 εκατ. στο ΙΚΑ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ηράκλειο: νέα κατάθεση διαψεύδει την ΕΛ.ΑΣ.
Φοροδιαφυγή
30 συλλήψεις για χρέη την περασμένη εβδομάδα
Ελληνική Αστυνομία
Θεμιτό το φίμωτρο σε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.
Νοσοκομεία
Ανακοπή στο «Αγία Σοφία»
ΕΣΠΑ
Επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ με απευθείας αναθέσεις
Φυσικές καταστροφές
Εχτιζαν στην άμμο, πνίγηκαν στο κύμα
Χύμα ο ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο
Ανεμοστρόβιλος στην Ξάνθη
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Λόγος και αντίλογος για τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό
Εκπαίδευση
Ρέκβιεμ για τα μουσικά σχολεία
Πρόβλημα σε σίτιση και μετακινήσεις
Συρρίκνωση, απαξίωση, αποδιοργάνωση
Πολεοδομία
Επιχείρηση «νόμος και τάξη» και για τα αυθαίρετα
Οι κανόνες, η προετοιμασία και οι ενέργειες για το γκρέμισμα
Απασχόληση
«Θα μας σώσουν τουρισμός και γεωργία»