Έντυπη Έκδοση

Με τρακτέρ σε λιμάνια και κόμβους, κατά του Μνημονίου

Με κεντρικό σύνθημα «Ή Τώρα ή Ποτέ» αγροτοσυνδικαλιστές από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά και την Κρήτη ενώνονται κατεβάζοντας παραγωγούς με τρακτέρ σε δρόμους, λιμάνια, πλατείες, κομβικές αρτηρίες, ενώ Θεσσαλοί παραγωγοί από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες καλούν σε αντιμνημονιακό κάλεσμα σήμερα στις 11 το πρωί και παρατάσσουν τρακτέρ δεξιά κι αριστερά του οδοστρώματος στον κόμβο της Νίκαιας.

Οι αγρότες ζητούν επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και φορολόγηση με βάση το καθαρό εισόδημα Οι αγρότες ζητούν επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και φορολόγηση με βάση το καθαρό εισόδημα Τόσο το περασμένο Σάββατο στην συνάντηση στον Παλαμά Καρδίτσας, που είχαν συναντήσεις οι Θεσσαλοί παραγωγοί, όσο και χθες το απόγευμα στον Πλαταμώνα Πιερίας που συνεδρίαζε η Πρωτοβουλία, φάνηκε ότι προχωρούν οι αγρότες σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το Μνημόνιο 3 και ζητούν μεταξύ άλλων να ληφθούν μέτρα, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να παραμείνει η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ως έχει, να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι που πιέζονται από τον υπερδιπλασιασμό στις τιμές των ζωοτροφών, να φορολογούνται με βάση το καθαρό τους εισόδημα. Οπως τονίζουν, μόνο τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τα ακριβά λιπάσματα, καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την καλλιέργεια της γης.

Σημεία συγκέντρωσης

Βασικά σημεία που συγκεντρώνεται η Πρωτοβουλία είναι ο κόμβος της Κουλούρας στην Ημαθία, που έκλεισε συμβολικά για μια ώρα το περασμένο Σάββατο, η Λαμία αλλά και το Σκαρί, η Μαυρολεύκη και τα χωριά του Νευροκοπίου στη Δράμα και η πλατεία Μαυροθάλασσας, που ενώνει τη Νιγρίτα με τις Σέρρες.

Την Τρίτη στις 11 το πρωί βγαίνουν στο δρόμο της Ορεστιάδας αγρότες - κτηνοτρόφοι της περιοχής. Το πράσινο σκουλήκι, που έχει καταστρέψει την παραγωγή βαμβακιού στη Θεσσαλία για 3η συνεχή χρονιά, αλλά δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ ούτε από την Ε.Ε., έχει ξεσηκώσει εκτός από τον κάμπο και παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας.

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα στην Καρδίτσα και τον Ρίζο Μαρούδα στη Λάρισα είναι σε συνεννόηση και με άλλους παραγωγούς, από τη Θράκη και ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας. Αν δεν αλλάξει κάτι αναμένεται να ενωθεί μαζί τους κι ένα κομμάτι Θεσσαλών από την Πρωτοβουλία, η οποία συγκροτείται από την παλιά ΓΕΣΑΣΕ, στελέχη από ΣΥΔΑΣΕ, κτηνοτρόφους από ΣΕΚ, ΠΕΚ, από διάφορα σημεία της χώρας, Πανελλαδικό, Αυθόρμητες Κινήσεις Μακεδόνων, Αγροτικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας και Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης.

Με τους «εταίρους»

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας επρόκειτο να συναντηθεί με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ενώ αναμενόταν να οριστούν τα επόμενα ραντεβού με Τσίπρα και στη συνέχεια με Βενιζέλο.

Στην Κρήτη συζητήσεις θα γίνουν σήμερα στο πλαίσιο που θέτει η Πρωτοβουλία με δυο βασικές προτάσεις: συγκέντρωση όλων των αγροτών στο Ηράκλειο ή σε κάθε πόλη ξεχωριστά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μνημόνιο
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Απεργίες
Απειλούν επίταξη λεωφορείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανθρώπινα δικαιώματα
Το Ολοκαύτωμα καίει τη μνήμη
Απεργίες
Απειλούν επίταξη λεωφορείων
Με τρακτέρ σε λιμάνια και κόμβους, κατά του Μνημονίου
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο σκαμνί για το φέσι των 3,5 εκατ. στο ΙΚΑ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ηράκλειο: νέα κατάθεση διαψεύδει την ΕΛ.ΑΣ.
Φοροδιαφυγή
30 συλλήψεις για χρέη την περασμένη εβδομάδα
Ελληνική Αστυνομία
Θεμιτό το φίμωτρο σε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.
Νοσοκομεία
Ανακοπή στο «Αγία Σοφία»
ΕΣΠΑ
Επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ με απευθείας αναθέσεις
Φυσικές καταστροφές
Εχτιζαν στην άμμο, πνίγηκαν στο κύμα
Χύμα ο ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο
Ανεμοστρόβιλος στην Ξάνθη
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Λόγος και αντίλογος για τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό
Εκπαίδευση
Ρέκβιεμ για τα μουσικά σχολεία
Πρόβλημα σε σίτιση και μετακινήσεις
Συρρίκνωση, απαξίωση, αποδιοργάνωση
Πολεοδομία
Επιχείρηση «νόμος και τάξη» και για τα αυθαίρετα
Οι κανόνες, η προετοιμασία και οι ενέργειες για το γκρέμισμα
Απασχόληση
«Θα μας σώσουν τουρισμός και γεωργία»