Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑΤΡΟΙ, ΕΜΠΟΡΟΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΛΑΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Στο σκαμνί για το φέσι των 3,5 εκατ. στο ΙΚΑ

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας εκδικάζεται σήμερα, μετά από δύο αναβολές, η πολύκροτη υπόθεση της απάτης κατά του ΙΚΑ από γιατρούς και εμπόρους ορθοπεδικών ειδών που φέρονται να ζημίωσαν το ΙΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρησιμοποιώντας πληθώρα πλαστών συνταγών και εξουσιοδοτήσεων σε βάρος ανυποψίαστων ασφαλισμένων στη δυτική Ελλάδα.

Γιατροί συνέτασσαν και ενέκριναν πλαστές συνταγές σε βάρος ανυποψίαστων ασφαλισμένων Γιατροί συνέτασσαν και ενέκριναν πλαστές συνταγές σε βάρος ανυποψίαστων ασφαλισμένων Το δικαστικό... παράδοξο της υπόθεσης -όπως κατήγγειλαν χθες στην «Ε» παράγοντες του ΙΚΑ- είναι ότι, παρ'ότι η υπόθεση έχει αναβληθεί δύο φορές και παρά τη σημαντικότητά της, βρίσκεται 13η στο πινάκιο των υποθέσεων, που σημαίνει ότι θα αναβληθεί λόγω ωραρίου για μια ακόμη φορά.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το 110/2011 κατηγορητήριο, παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας να δικαστούν συνολικά έξι γιατροί-ελεγκτές του ΙΚΑ και τρεις έμποροι ορθοπεδικών. Μερικοί εκ των κατηγορούμενων γιατρών, εκτός από ελεγκτές του ΙΚΑ, είχαν διατελέσει και στελέχη στα νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τις πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, απλή συνέργεια κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα σε απάτη, απάτη κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ.1 του Ν.1608/1950 καθόσον το περιουσιακό όφελος και η προξενηθείσα ζημία σε βάρος του ΙΚΑ υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ, ηθική αυτουργία κατ' εξακολούθηση σε ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Η συνολική ζημία με βάση το πόρισμα 969/13.6.2006 της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών Υγείας που διενεργήθηκε στην περιοχή της Πάτρας από το 1998 έως το 2004 αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την παράνομη χορήγηση με πλαστές συνταγές και παραπεμπτικά των ορθοπεδικών ειδών: αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου, ειδικά αεροστρώματα, μαξιλάρια κατακλίσεων, νάρθηκες, ορθοπεδικά υποδήματα, ζώνες και ειδικές κάλτσες.

Στελέχη του ΙΚΑ κατήγγειλαν στην «Ε» ότι η σημερινή δίκη είναι η μικρότερη παράμετρος της δραστηριότητας του κυκλώματος της απάτης. Κι αυτό γιατί -όπως λένε- το ΙΚΑ έκανε ελέγχους και διασταυρώσεις μόνο στα αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου, τα αεροστρώματα και τα μαξιλάρια κατακλίσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος της σε βάρος του απάτης αγγίζει περίπου τις 500.000 ευρώ. Ομως για τα υπόλοιπα ορθοπεδικά είδη, το κόστος των οποίων αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, το ΙΚΑ δεν πραγματοποίησε ποτέ διασταυρώσεις και ελέγχους, προφανώς λόγω αδυναμίας και έλλειψης προσωπικού και ως εκ τούτου η Δικαιοσύνη δεν μπόρεσε να προσωποποιήσει περαιτέρω κατηγορίες. Για το θέμα έχει ενημερωθεί εγγράφως και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Οπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ η «Ε» το 2011, το «κόλπο» γιατρών-ελεγκτών του ΙΚΑ και των εμπόρων ορθοπεδικών ειδών σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε στηθεί ως εξής: οι γιατροί συνέτασσαν και ενέκριναν πλαστές και ανακριβείς γνωματεύσεις-παραπεμπτικά για ανυποψίαστους ασφαλισμένους της δυτικής Ελλάδας, για δήθεν παθήσεις που τους είχαν προκαλέσει κινητικά προβλήματα.

Οι έμποροι ορθοπεδικών ειδών έπαιρναν αυτές τις γνωματεύσεις-παραπεμπτικά και προέβαιναν στην κοστολόγηση των αναγραφόμενων σε αυτά ορθοπεδικών ειδών βάζοντας κάτω από τη λέξη «ο παραλήπτης» την υπογραφή του ασφαλισμένου που αφορούσε η κάθε γνωμάτευση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανθρώπινα δικαιώματα
Το Ολοκαύτωμα καίει τη μνήμη
Απεργίες
Απειλούν επίταξη λεωφορείων
Με τρακτέρ σε λιμάνια και κόμβους, κατά του Μνημονίου
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο σκαμνί για το φέσι των 3,5 εκατ. στο ΙΚΑ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ηράκλειο: νέα κατάθεση διαψεύδει την ΕΛ.ΑΣ.
Φοροδιαφυγή
30 συλλήψεις για χρέη την περασμένη εβδομάδα
Ελληνική Αστυνομία
Θεμιτό το φίμωτρο σε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.
Νοσοκομεία
Ανακοπή στο «Αγία Σοφία»
ΕΣΠΑ
Επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ με απευθείας αναθέσεις
Φυσικές καταστροφές
Εχτιζαν στην άμμο, πνίγηκαν στο κύμα
Χύμα ο ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο
Ανεμοστρόβιλος στην Ξάνθη
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Λόγος και αντίλογος για τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό
Εκπαίδευση
Ρέκβιεμ για τα μουσικά σχολεία
Πρόβλημα σε σίτιση και μετακινήσεις
Συρρίκνωση, απαξίωση, αποδιοργάνωση
Πολεοδομία
Επιχείρηση «νόμος και τάξη» και για τα αυθαίρετα
Οι κανόνες, η προετοιμασία και οι ενέργειες για το γκρέμισμα
Απασχόληση
«Θα μας σώσουν τουρισμός και γεωργία»