Ελευθεροτυπία - 28/01/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013
Θεμιτό το φίμωτρο σε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.
Θεμιτοί και εντός των ορίων του Συντάγματος είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι περιορισμοί που θέτει το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την έκφραση γνώμης των αστυνομικών.
Η ρύθμιση που τέθηκε υπό την κρίση των δικαστών προβλέπει ότι κατώτεροι αστυνομικοί είναι δυνατόν να τιμωρηθούν ακόμη και με την ποινή της αργίας με απόλυση σε περίπτωση που ασκήσουν δημόσια κριτική, προφορικώς ή εγγράφως, κατά των πράξεων της ιεραρχίας, χρησιμοποιώντας ψευδή ή αβάσιμα επιχειρήματα, ενώ απειλούνται και με την επιβολή χρηματικού προστίμου όταν κάνουν κακόβουλους υπαινιγμούς ή χαρακτηρισμούς.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η επίμαχη διάταξη δεν θίγει την ΕΣΔΑ που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ελεύθερη εκδήλωση σκέψης και γνώμης, καθώς κρίθηκε ότι οι περιορισμοί έχουν θεσπιστεί, προκειμένου οι αστυνομικοί να μη χρησιμοποιούν υποτιμητικές εκφράσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα ακραία όρια, εις βάρος των ανωτέρων τους, αλλά και να μην επικαλούνται, εν γνώσει τους, ψευδή επιχειρήματα. Οι δικαστές δικαιολογούν τους συγκεκριμένους περιορισμούς λόγω «της ιδιαίτερης φύσης της Ελληνικής Αστυνομίας ως ενόπλου σώματος ασφαλείας, στρατιωτικά οργανωμένου, που έχει ως αποστολή την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας, καθώς και την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει οι ομοσπονδίες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και αστυνομικών υπαλλήλων κατά του προεδρικού διατάγματος (120/2008) που θεσπίζει το πειθαρχικό δίκαιο του σώματος, αλλά όλες οι ενστάσεις τους απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία έδωσε σφραγίδα νομιμότητας και για τις ρυθμίσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι:
* Συνεχίζεται η πειθαρχική διαδικασία που έχει αρχίσει για παραπτώματα που επισείουν την ανώτατη ποινή, αυτή της απόταξης, ακόμη και μετά την έξοδο του αστυνομικού από το σώμα. Αποβλέπει «στον κολασμό σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων», είπε το ΣτΕ.
* Αναστέλλεται για δύο χρόνια, με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, η παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος μέχρι να εκδοθεί η πρωτοβάθμια απόφαση. Σύμφωνα με την απόφαση, η ρύθμιση δεν αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας.
* Τιμωρείται με την ποινή της απόταξης το πειθαρχικό παράπτωμα της ροπής σε χρήση οινοπνευματωδών. «Απαιτείται ως προϋπόθεση η μόνιμη τάση προς μέθη του πειθαρχικώς διωκομένου αστυνομικού υπαλλήλου».