Ελευθεροτυπία - 28/01/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013
Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ - Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΠΛΗΞΕ ΗΛΕΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΟ, ΘΡΑΚΗ
Εχτιζαν στην άμμο, πνίγηκαν στο κύμα
Ο,τι δεν έκανε η Πολιτεία τόσα χρόνια για τα εκατοντάδες αυθαίρετα κτίσματα στην παραλία της Σπιάτζας Ηλείας, το έκανε η κακοκαιρία χθες. Τεράστια κύματα βγήκαν στη στεριά και κατέστρεψαν μέσα σε λίγες ώρες την πρώτη σειρά αυθαίρετων σπιτιών, σκορπίζοντας τον πανικό.
Στην παραλία της Σπιάτζας η θάλασσα κατάπιε την αμαρτωλή δόμηση
Οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι για την καταστροφή ευθύνεται ιδιοκτήτης αυθαιρέτου ο οποίος πριν από μερικούς μήνες έριξε στη θάλασσα μπάζα για να το προστατέψει από τη θαλασσοταραχή. Ομως η κατοικία του, όπως και των υπολοίπων, καταστράφηκε ολοσχερώς από τη μανία των κυμάτων της θάλασσας.
«Η φύση έκανε εκείνο που έπρεπε να είχε πράξει από καιρό η Πολιτεία σε αυτή την "αμαρτωλή" περιοχή, όπου επώνυμοι και ανώνυμοι έχουν χτίσει με την προκλητική ανοχή των τοπικών παραγόντων τις αυθαίρετες κατοικίες τους πάνω στην άμμο.
»Με βάση την τοπογραφική απεικόνιση από το 1984 έως το 2002, η θάλασσα είχε βγει στην παραλία 125 μέτρα», ανέφερε στην «Ε» ο Νίκος Παπαβασιλείου, πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας.
Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στην περιοχή της Παλαιάς Μανωλάδας Ηλείας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος έδωσε τη χαριστική βολή στις καλλιέργειες φράουλας, καθώς προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα θερμοκήπια.
Προβλήματα σημειώθηκαν και με την υπερχείλιση του φράγματος του Λάδωνα, τα νερά του οποίου άρχισαν να πέφτουν στον Αλφειό προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
Στον Εβρο
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στον Εβρο, καθώς ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη των ποταμών Αρδα και Εβρου, λόγω υπερχείλισης των φραγμάτων της γειτονικής Βουλγαρίας.
Η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια ενημέρωσε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ότι αναμένονται ποσότητες νερού άνω των 300 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο προς το φράγμα του Ιβάιλοφγκραντ, εξαιτίας υπερχείλισης του υδατοφράκτη, καθώς και εκείνου του φράγματος Στουντέν Κλάντενετς, που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Αρδα, ενώ μεγάλη ροή νερού αναμένεται και στο φράγμα Κίρτζαλι.
Το ύψος της στάθμης του νερού στο σταθμό των Κομάρων μετρήθηκε στα 5,20 μέτρα, που είναι το όριο συναγερμού, στο Πύθιο η στάθμη έφτασε τα 4,80 μ., με όριο επιφυλακής τα 4,70 μ., και στο Πέταλο τα 5,30 μ., με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ.
Οι αρχές έχουν ενημερώσει τους παραποτάμιους δήμους του Εβρου, προκειμένου οι κάτοικοί τους να μην πλησιάζουν τους χείμαρρους, τον ποταμό Εβρο και τα αναχώματα, απομακρύνοντας ταυτόχρονα εγκαίρως το ζωικό κεφάλαιο και το μηχανολογικό εξοπλισμό από τις παρέβριες περιοχές.
Παράλληλα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, στο επαρχιακό δίκτυο του βορείου Εβρου (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο), απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ στο εθνικό δίκτυο η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Με απόφαση του δημάρχου Σουφλίου Βαγγέλη Πουλιλιού, τα σχολεία του δήμου, σήμερα Δευτέρα, θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Λόγω του πυκνού χιονιού έκλεισε για πολλές ώρες η Εγνατία Οδός στο τμήμα Ξάνθης - Κομοτηνής. Προβλήματα εξακολουθεί να δημιουργεί ο παγετός στο Ορμένιο, στον κόμβο Μάνδρας, στο νότιο κόμβο Διδυμοτείχου, όπου έχουν ακινητοποιηθεί φορτηγά οχήματα.